Завантаження ...

У Сумах презентували мистецький проєкт «Простір покордоння. Внутрішньо переміщений ландшафт»

У Сумах презентували мистецький проєкт «Простір покордоння. Внутрішньо переміщений ландшафт» фото
У Сумах стартував мистецький проєкт «Простір покордоння. Внутрішньо переміщений ландшафт», який присвячено впливу війни на людину та природу.
Створенню мистецького проєкту передував ленд-арт симпозіум «Простір покордоння», який з 1997 року проводили у селі Могриця Сумського району.  До повномасштабного вторгнення у заході брало участь близько 100 художників з різних куточків України. Проте близькість населеного пункту до кордону з рф унеможливлює проведення події.
Наразі проєкт об’єднує 30 митців, які презентують свої роботи у Сумах, Києві, Львов та Харкові.  Художники реалізують індивідуальні або групові проєкти у своїх містах проживання.

«Ніжність і біль, яка зберігається весь час у кожному з нас при думці про Могрицю змогла частково виявитись у нинішньому проєкті. «Внутрішньо переміщений ландшафт» дав можливість не лише з сумом ностальгувати за втраченим, а видихнувши розпач, розповісти про свої відчуття, знову обговорюючи, спілкуючись і пліч о пліч працюючи, донести, навіть собі, що ми є» - говорить Ганна Гідора, кураторка проєкту.

Сумську спільноту митців на проєкти представили Анна Кохан, Олег Кохан, Наталія Кохан, Роман Лінник, Олександр Федоренко, Тимофій Осипов, Марина Фенота, Саша Садовська, Марина Тодорчук, Ірина Ганаза та Костянтин Аленінський.


Презентація сумської експозиції відбулася 11 листопада на локації «Хіросіма» у Центральному парку відпочинку.
У рамках проєкту «внутрішньо переміщеною» стала й вулиця Могрицька, яка з'явилася в Сумах минулого року. Табличку з топонімом розмістив на своїй локації художник Костянтин Аленінський.

«Моя локація – це топонім, у який я конвертував 25-річну роботу Могрицького проєкту і любов кураторки Ганни Гідори до свого проєкту. Майже рік тому, 30 листопада вулицю Сєдова було перейменовано на Могрицьку. Цю пропозицію комісія прийняла без зайвих зауважень та питань, бо завдяки митцям звичайне село стало відомим на всю Україну. Наразі ж на перейменованій вулиці досі висить стара табличка», - говорить Костянтин Аленінський.


19 листопада о 15:00 в галереї «Art Prostir на Театральній» презентують експозицію з робіт присвячену осмисленню теми проєкту «Внутрішньо переміщений ландшафт».

 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: