Купівля дачі в Сумах - поради рієлтора Тетяни Ахмед

Кожен з нас, хоча б на мить дозволяв собі помріяти про власну дачу з мангалом та банею. Місце, де відпочивали б з друзями до самого ранку й не потрібно було поспішати додому через комендантську годину. Або ж навпаки, відволікатися від міського шуму, саджаючи овочі та фрукти.

Кожен з нас, хоча б на мить дозволяв собі помріяти про власну дачу з мангалом та банею. Місце, де відпочивали б з друзями до самого ранку й не потрібно було поспішати додому через комендантську годину. Або ж навпаки, відволікатися від міського шуму саджаючи овочі та фрукти. Скільки ж коштують дачі у Сумах та на що потрібно звертати увагу при огляді, дізнавалися наші журналісти.

Суми кишать садовими товаривствами: «Барвінок», «Авіатор», «Механізатор», «Зірка», «Фрунзенець», «Хорос», «Авіатор», «Лісовод-1», «Сумщина-2014», «Колос», «Топольок», «Зв’язківець», «Восход», «Автомобіліст», «Маяк-2010», «Учитель-2», «Геолог», «Сонячне», «Дружба-2», «Пенсіонер»

Ринок нерухомості при сьогоднішніх умовах війни функціонує та активно розвивається, оскільки жителі міста надалі вирішують свої питання з нерухомістю: хтось уже влаштував своє життя за кордоном та продає житло, інші зробили вибір залишитися саме у своєму місті.

Рієлтор Тетяна Ахмед Агентства Нерухомості «Прайд» з 6-річним стажем поділилася з нами деякими порадами стосовно придбання дач та деталей цієї процедури.

«Найкраще дізнатися про потреби покупця можливо лише при особистій зустрічі за попередньою домовленністю. Бо щоб правильно та влучно визначити запити й потреби клієнта, потрібно відчути, що саме йому потрібно. І чи потрібен взагалі приватний будинок, можливо простора квартира в елітому будинку більше підійде запитам покупця», - поділилася з нами пані Тетяна.

Головне завдання рієлтора – зрозуміти, що потрібно в житлі, які критерії більш вагомі, а на які можна й не звертати уваги. Хто буде проживати, що повинно бути поруч, а що – ні. Інколи з’ясовується це в процесі перегляду будинків. Бувають консультації і в телефонному режимі, зазначає пані Тетяна, та не усі питання розкриваються відразу, деяка інформація буває конфіденційною, яку доводиться з’ясовувати вже згодом при зустрічі на об‘єкті.

«У зв’язку з воєнним положеням на території України, частіше за все люди купують дачі саме для проживання. Особливо переселенці, у яких не вистачає коштів на краще житло, а звикли жити в сільській місцевості, або про всяк випадок, якщо в квартирах не буде опалення», - розповідає пані Тетяна

Придбати дачу також мотивує бажання сімейного відпочинку, чи зустрічей із друзями. У кожного свій запит, і вони різноманітні, тому що одній людині дача може бути потрібна у різних напрямках побуту.

Як обрати дачу?

Обираючи дачу, будьте уважні до наступного: наявність документів на земельну ділянку, місцеположення подалі від водоймів, бо вони мають властивість підніматися, а це призводить не завжди до найкращого (не враховуючи ті, що на березі річки). Наявність опалення від печі, електрика, наявність лічильника, скільки разів на тиждень полив. Усі інші критерії визначаються індивідуально за потреби покупців, дивлячись у яких цілях потрібна дача.

«Зазвичай обирають кутові дачі, у них більша територія та є можливість в’їзду для авто. Також у пріоритеті дачні будинки із опаленням за допомогою печі, з електрикою. В ідеалі з ремонтом та усіма зручностями й комунікаціями в будинку, але усе залежить, звичайно, від бюджету», - розповідає пані Тетяна.

Найголовніше – це місцеположення. Якщо дача для відпочинку, то немає значення: чи далі від зупинки автотранспорту чи ні. А ось якщо для проживання, то місцеположення відіграє важливу роль. Кінцевим результатом вибору є документація. Якщо вона не підготовлена в належному вигляді, то уся краса та вагомість дачі – значно знижується. Як зазначає Тетяна, вони в Агентстві на це першочергово звертають увагу.

«Найбільше користується попитом дача, яка розташована на рівній місцевості, напочатку дачного масиву та неподалік зупинки автотранспорту. Також полюбляють з видом на річку, виходом на пляж, чи, щоб поруч були будинки в яких уже проживають. Що стосується районів, так це кожному своє, проте найчастіше беруть до уваги район Басів, кооператив «Олдиш», далі район колишнього Аєропорту по вулиці Герасима Кондратєва, «Авіатор», та район Блакитних озер, який бере початок від вулиці Героїв Крут. У нашому місті є також інші кооперативи, які вагомі для жителів, тому кожен обирає саме свій варіант, не дивлячись, який набрав більше популярності», - розповідає Тетяна Ахмед.

Погодні умови інколи впливають на багато факторів при виборі дачі. Та пані Тетяна рекомендує не завжди відкладати перегляд дачних варіантів до гарної погоди, оскільки після опадів, можна помітити стан даху будинку, а також наскільки піднімаються водойоми та чи можливе затоплення. До того ж, є висковольтні лінії на дачних територіях, це трішки придає дискомфорт за грозових умов. Тут постає питання про заземлення будинку, тому слід уважно до цього віднестися.

Оголошення продажу дач

Чи правда, що на зиму ціни на дачні ділянки падають?

«З однієї сторони так, ціни трішки можуть бути нижчим, якщо дача в продажі тривалий термін, і власнику терміново потрібні кошти, то звичайно вибираємо запропоновану максимальну пропозицію по ціні, і продаємо, усе від мотивації. А інша категорія, залишає ціну незмінну, і на початку весни знову стартують, і можуть бути дорожчими. Тому рекомендую, вкінці літнього сезону, на осінь, придивитися дачний будинок по вигідній ціні», - порадила нам рієлтор Тетяна.

На безкоштовному порталі оголошень українців OLX.ua можна знайти дачні ділянки на будь-який смак у Сумах чи Сумській області. Найдешевша, яку ми знайшли, була розміром у 4,60 сотки та будівлею у 15м2, яка потребує ремонту у районі Аєропорту за 4500$. У цей же час, за найдорожчу, по вулиці Брянська дачного кооперативу «Чисті пруди» ви віддасте 20000$. Ділянка має 8 соток та загальнею площею у 64м2 у житловому стані.



На сайті нерухомості Dom.ria розташовані оголошення більше для відпочинку, а не вирощування овочів та фруктів. Як приклад, за цілий одноповерховий котедж, що знаходитсья під охороною та перебуває у спокійному районі Аєропорту, вам потрібно буде віддати аж 320 000$. Ділянка має 10 соток та загальнею площею у 185м2. У житловому стані з сучасним інтер’єром та газоном для посиденьок з друзями. Загалом, на сайті можна знайти дачу на будь-який бюджет, починаючи від 100 000$.



Не одними з найдешевших, але середньої ціни є оголошення й на сайті OBYAVA.ua. Найдорожча ділянка з будинком коштує на цій платформі 38 000$. Розташована вона в Сумах у районі Автовокзалу та має у своєму складі 4 сотки з одноповерховим будинком у якому 5 кімнат. Найдешевша ціна на порталі Об’ява.юа – 6500$ за будинок повністю не готового до проживання, що має 22 сотки. Загальна площа 222,4м2. Потребує капітального ремонту, тобто, купуючи його, ви повинні бути готові до роботи над ним.

«Пошук необхідного об’єкту залежить від вікової категорії клієнтів, проте найчастіше та найбільше популярними звичайно є ОЛХ, а далі в послідовності джерела сайту RIELTOR, DOM.RIA, що стосується соцмереж, так це Instagram та Facebook», - прокоментувала пані Тетяна.

Інколи попитом користуються й редакції газет та листівки в місцях масового скупчення людей (ринок, зупинки автотранспортів та під’їзди будинків). Або ж, якщо пошуки марні, звертаються до Агентства Нерухомості. Співпрацючи з ліцензіонним рієлтором, прислуховуючись його порад – сум’яни успішно знаходять свій варіант дачі.



Підготувала Біловол Наталія, MistoSumy.com

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: