Завантаження ...

Володимир Артюх: «Деякі керівники забувають, навіщо їх обрали на посаду»

Володимир Артюх: «Деякі керівники забувають, навіщо їх обрали на посаду» фото

Минуло майже 2 роки з моменту вторгнення рашистів на територію України й безпосередньо на Сумщину. Кожен пам’ятає той день, наче це було вчора: ворожа техніка на вулицях, відслідковування її на онлайн-картах, неочікувані прильоти. Кожен боїться цього повторення. 22 листопада о 17:00 був проведений прес-брифінг начальника Сумської обласної військової адміністрації Володимира Артюха щодо безпекової ситуації в області та стосовно підсумків засідання Ради оборони Сумщини.

Збільшили кількість захисних споруд на 300 одиниць

З моменту деокупації Сумської області минулого року, обласна військова адміністрація переймалася питанням, як запобігти повторенню того, що сталося. Був проведений аналіз усіх дій та заходів, виясненні помилки 2021-2022 рр., щоб більше не повторювати їх.

«Якщо дивитися в історію, то війна почалася у 2014 році, і практично в усіх областях нашої країни відбувалися певні заходи оборонного характеру. Готувалися захисні споруди, підрозділи територіальної оборони, органи управління районів та областей, які функціонували б в умовах воєнного стану. Ці заходи проводилися по всій країні», - коментує Володимир Артюх.

Станом на квітень 2023 року у Сумській області, за словами голови СОВА було ряд проблем. На фортифікаційні споруди (560 км – довжина кордону) з 2014 року по 2021 рік витратили усього-навсього 8 млн грн. На укриття – 7 млн гривень по всій області за 8 років війни.

Якщо говорити про сьогодення, за півроку, за словами чиновника, на підтримку Збройних Сил України витратили з бюджету майже 3 млрд.

«В Раді національної безпеки оборони сказали, що місто Суми та Конотоп – одні з найбільших міст по захищенності. Ми почали цим займатись, тому маємо все те, що маємо на сьогоднішній момент: збільшили кількість захисних споруд на 300 одиниць та їх ємність», – розповідає Володимир Артюх.

Гроші пішли в тому числі і на фортифікаційні споруди, які надали можливість підвищити інженерне обладнення території Сумської області. На думку чиновника, це дає можливість нашим Збройним Силам України і територіальній обороні надійно виконувати завдання та не допустити навіть планів по захопленнію території України і Сумщини зокрема.

«За 6 місяців ми зробили сотні кілометрів, де працювало тисячі людей та сотні інженерної техніки. За цей час ми витратили на підтримку ЗСУ, на укріплення фортифікаційних споруд понад 2 млрд», – додав Володимир Артюх.



Небезпека сьогодні – це що?

На сьогоднішній момент для сум’ян існує 3 найнебезпечніші пункти:
  1. Артилерійській обстріл прикордонних громад. Це більше 4 тисяч нашого населення, яке від цього потерпає.
  2. Авіаційні, ракетні обстріли по всій території області. Чуємо їх кожного дня.
  3. Дії диверсійних груп противника. Вони заходять на наші території, вбивають наших людей та знищують нашу інфраструктуру.

«Це 3 загрози проти яких ми маємо: Збройні Сили України та Сили безпеки Сумської області,  які роблять усе можливе для найменшого впливу ворога на громадян міста Сум та його інфраструктуру», - пояснює пан Володимир.

Підсумки засідання Ради оборони Сумщини

Протиповітряна оборона значно збільшила свій потенціал. На сьогоднішній день покращили підрозділ та зброю. Удосконалили тактику та систему управління. Покращили систему сповіщення. Збільшили фінінсування на оборонні питання у десятки разів за півроку. Тобто майже все заплановане було здійснено, але тим не менш, не до кінця. Планується ще кропітка робота.

«Деякі керівники не дуже розуміють, куди вони відправляють гроші. Вони забувають, навіщо їх обрали на їх же посаду. А відповідь дуже проста – щоб захищати! Щоб захищати свою громаду. Ти не менш, більшість керівників дуже відповідальні, за що я їм вдячний. Прикордонна громада – герої. Не важливо, то звичайні жителі чи керівники. Ми їм допомагаємо. А є такі серед керівників, хто думає, що за них усе зроблять. Проте ми й їх вмовимо», – розповідає Володимир Артюх.

За доповіддю Володимира Артюха погодили формування 4х добровольчих підрозділів у північній частині області.

Як зазначива голова Сумської ОВА, надалі планується покращення наших фортифікаційних споруд та нарощування оборонних можливостей. Тобто збільшення інженерного обладнання, щоб наша оборона була більш стійка та ефективна, а місто Суми було не одним з останніх, а одними з перших в питаннях обороноздатності.

«Ми знаємо, що потрібно робити. Де і з ким виконувати ці завдання. Але ми повинні бути усі разом, щоб перемогти ворога. І це, головне», – у заключення зазначив Володимир Артюх.


Наталія Біловол, MistoSumy.com
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: