Завантаження ...

Закрито провадження у справі про банкрутство «Сумихімпрому»

Закрито провадження у справі про банкрутство «Сумихімпрому» фото

Ухвалою Господарського суду Сумської області від 21 листопада 2023 року за результатами розгляду клопотань Фонду державного майна України та Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми), що обґрунтовані вимогами законодавства про приватизацію державного майна, закрито провадження у справі про банкрутство Публічного акціонерного товариства «Сумихімпром», у майні якого частка державної власності складає майже сто відсотків та яке знаходилося в процедурі санації з жовтня 2012 року.

ФДМУ виграв суд та домігся закриття провадження у справі про банкрутство ПАТ «Сумихімпром».

Господарський суд Сумської області постановив:

  • відмовити керуючому санацією ПАТ «Сумихімпром" у задоволенні його скарги на дії та рішення Фонду (щодо плану санації) та клопотання про продовження процедури санації;
  • задовольнити клопотання Фонду про закриття провадження у даній справі про банкрутство ПАТ "Сумихімпром";
  • задовольнити клопотання Управління Мін'юсту про закриття провадження у справі;
  • закрити провадження у даній справі.

Своїм рішенням суд розблокував приватизацію і відновив контроль держави над підприємством.

Якою була історія банкрутства та санації ПАТ «Сумихімпром»?

У 2010 році Дмитро Фірташ отримав у власність 0,005% пакету акцій підприємства. Решта акцій перебувають у власності держави. Незважаючи на це, йому вдалося призначити керівником підприємства колишнього менеджера однієї зі своїх компаній — «Кримський титан».

Через неефективні управлінські дії за рік підприємство накопичило 1,4 млрд грн боргів. Використовуючи це, вони утворили комітет кредиторів підприємства, ініціювали процедуру його санації і призначили керуючого санацією. Він двічі розробляв план санації — у 2014 та 2021 році.

Через те, що документи не відповідали вимогам законодавства та не містили дієвих заходів з відновлення платоспроможності, ФДМУ відмовляв у їхньому погодженні. За цей час борг підприємства сягнув 2,35 млрд грн. У 2018 році було прийнято рішення про приватизацію державного пакета ПАТ «Сумихімпром».

Припинити процедуру банкрутства можна було через відповідне клопотання до суду і ФДМУ це зробив у 2018 році. Проте керуючий санацією та пов’язані з ним і Дмитром Фірташем кредитори, користуючись процесуальними «лазівками», тривалий час блокували прийняття судом рішення щодо закриття справи про банкрутство.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: