Завантаження ...

У Сумах показали врятовану з-під запалів виставку про Голодомор

У Сумах показали врятовану з-під запалів виставку про Голодомор фото

Щорічно в четверту суботу листопада в Україні вшановують пам’ять жертв масових голодоморів. У XX столітті український народ зазнав три голодомори: перший у 1921-1923 роках, другий – 1932-1933 роках, третій, післявоєнний, – у 1946-1947 роках. Найбільш трагічним був Голодомор 1932-1933 років. Тоді радянська влада створила нелюдські умови для українців, вилучивши їжу та заборонивши доступ до неї. За інформацією Національного музею Голодомору-геноциду, навесні та влітку 1933 року смертність в Україні набула катастрофічних масштабів. Тоді щодоби мученицькою смертю помирало 28 тисячі осіб, щогодини — 1168 осіб, щохвилини — 20.

З 2017 року в Сумах вивчають історію геноциду українців та висвітлюють тогочасні події у Центрі досліджень руху опору Голодоморів на Сумщині. Центр працює на базі Сумського міжрегіонального вищого професійного училища №16. У закладі облаштували п’ять контактних локацій, серед яких і виставка графічних робіт художника Миколи Бондаренка «Україна – 1933: кулінарна книга». Проте 29 липня 2023 року в навчальний заклад влучила ракета, знищивши повністю приміщення місцевого музею Голодомору.

Серія графічних робіт, яка опинилася під завалами, налічувала 89 ліноритів. Роботи художника з Сумщини були унікальними: на них митець змалював усе, що довелося їсти його землякам, а також зобразив механізми, які допомагали у приготуванні їжі. Микола Бондаренко збирав розповіді очевидців Голодомору та втілював їх у гравюрах.



Рятувальникам разом із працівниками закладу та волонтерами вдалося врятувати усі роботи художника. Виставку з вцілілими та понівеченими внаслідок обстрілу роботами презентували 24 листопада в обласній науковій бібліотеці.

За словами Тетяни Сорокіної, координаторки Центру досліджень руху опору Голодоморів на Сумщині, 23 роботи художника зазнали пошкоджень, проте їх навмисно не відреставрували аби залишити нагадування про російську агресію проти українського народу.


«Микола Бондаренко був великим дослідником, він був справжнім патріотом Сумщини й розумів, що якщо зараз не зібрати свідчення – запитати буде ні в кого, до архівів тоді люди не допускалися. Він почав роботу над цією виставкою у 1988 році. І вперше світ побачив його роботи у 1993 році», - говорить Тетяна Сорокіна.


 

Виставка «Україна – 1933: кулінарна книга» побувала майже в усіх країнах світу. За свої роботи у 2007 році Микола Бондаренко був нагороджений орденом "За заслуги" III ступеня. У 2019 році графік отримав звання "Заслужений діяч мистецтв України". Наразі роботи експонуються з «кулінарної книги»  у Сумах і США, в місті Чикаго.

«Більшість робіт художника відображає вікно селянської хати, де у світлих шибках намальована надія на виживання змученого голодного. На темній шибці цього вікна написаний рецепт їжі, який допоміг вижити українцям. Рама цього вікна водночас і хрест. За кожним цим вікном доля української родини, біль і сльози наших людей, але ця виставка не просто біль і сльози та плачі, ця виставка це приклад пасивного руху опору голодоморів, це гімн українському народу, це гімн українській жінці, яка змогла із цих рецептів змогла приготувати та врятувати свою родину. Ця виставка українського народу, який переміг геноцид. Ми всі є нащадками. Ми перемогли геноцид. Ми вижили тоді – ми вистоїмо і переможемо зараз», - говорить Тетяна Сорокіна.

Анна Толтошеєва, MistoSumy.com

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: