Завантаження ...

На Сумщині нашестя мишей: що відбувається і як боротися

На Сумщині нашестя мишей: що відбувається і як боротися фото

З настанням осені Україну як і Сумську область спіткала нова халепа. У хатах, коморах і навіть багатоповерхівках — велика чисельність гризунів. Особливо масштабно це відчувається на фронті. Нахабні нориці заполонили бліндажі та окопи, лізуть на столи, в спальники, звивають гнізда в одежі та особистих речах бійців. 

Проблема з гризунами не обмежується шкодою, якої вони завдають продуктам, амуніції та обладнанню. Миші є переносниками понад тридцяти різних видів збудників хвороб, зокрема чуми, мишачого тифу, лептоспірозу та інше. Гризуни можуть бути носіями кліщів або блох, які є переносниками інфекційних хвороб .

Чому мишей так багато?

  • Однією з причин нашестя мишей, як пояснюють  ентомологи Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб, є зміна клімату: спекотне літо і тривала тепла осінь. Це сприяло активності мишей, їхньому виживанню та розмноженню.
  • Через зникнення аграрного господарства у зоні бойових дій на колишніх полях щільно почав рости бур'ян, який є харчовою базою для мишей. Крім того, бур'ян маскує мишей та місця їх гніздування, що ускладнює їх полювання хижаками.
  • Міграція мишей. Частина популяції мишей мігрує з місцевостей, де відсутні джерела харчування, у місця посіву зернових та місця проживання людей у пошуках їжі.
  • Наразі в прифронтових районах області відсутні рейди карантинних служб, які здійснювали моніторинг і заходи труїння мишей до повномасштабної війни.

 Визначити візуально чи є гризун носієм хвороби майже неможливо, тому слід діяти швидко, компетентно і проводячи заходи.

Як боротися з мишами?

✔️ Перекрийте точки входу. 

Направду це важко зробити повністю, оскільки гризуни можуть пройти через будь-які отвори в які можна вставити навіть звичайний олівець. Використовуйте де можливо синтетичні герметики, чудово якщо це робити разом з армованим матеріалом (сталева вата) який миші не здатні прогризти. Гума чи дерево не підійдуть 

✔️ Мишоловки

Класичні механічні мишоловки або мишоловки приманки-пастки є доволі ефективними. Наживку треба міняти кожні два дні на нову, використовуючи звичайні продукти — сир, горішки, сухофрукти, м'ясні продукти.

✔️ Народні засоби

Серед запахів, які відлякують мишей, є перцева мʼята, лавр, евкаліпт, камфора та ладан. Розчинами цих пахучих речовин можна обприскувати підлогу та стіни, одяг та спальники.

✔️Санітарні заходи

Мишам треба всього до 4 грам їжі на добу, тому трохи крихт на підлозі — це вже майже все що їм потрібно для життя. Зберігайте все, що вони можуть їсти, у герметичних скляних та/або металевих контейнерах. Сміття теж важливо надійно зберігати перед винесенням до герметичному баку.

✔️ Ультразвукові відлякувачі

Це найгуманніший спосіб рятування від шкідників. Ультразвук, що генерується приладом, сигналізує гризунам про небезпеку. Пацюки та миші відчувають сильний стрес і намагаються втекти якомога далі від джерела ультразвуку.

За словами сумських ентомологів до 90 відсотків мишачої популяції може загинути взимку. Це пов'язано з тим, що миші не переносять сильні морози і потребують багато їжі, щоб вижити.
 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: