Завантаження ...

Житель прикордонної Великої Писарівки під час війни створив 2 музеї

Житель прикордонної Великої Писарівки під час війни створив 2 музеї фото

Колишній працівник банку Олексій Скоркін відкрив незвичну власну справу. У будинку, де в радянські часи проживала його сім'я, у 2022 році він створив музей меду, а через пів року і музей борщу та сала.

Журналісти сайту MistoSumy.com поспілкувалися з Олексієм Скоркіним та розпитали його про те, як він втілював у життя такі неординарні задуми, та ще й у прикордонному селищі.

- Чому колишній банківський працівник покинув роботу в офісі, і прийшов до ідеї створення музею меду?

- Мої батьки здавна займалися бджільництвом. Я охоче їм допомагав у цій справі, і мені це подобалось значно більше, аніж сидіти в офісі. Тому у 2022 році у мене з'явилася така оригінальна ідея, як створення власного музею меду. І у воєнних умовах я таки наважився створити у звичайному житловому будинку, де колись проживала моя сім'я, музей меду.

- Що пропонує відвідувачам музей меду?

- Десятки рецептів виготовлення страв з меду, старовинний посуд, з якого наші предки їли колись мед, майстер-класи з відкачування меду. Також кожен гість може скуштувати страви з меду, які я приготував власноруч. Також у музеї відтворено побут минулих століть, серед його експонатів старовинні ступи, глечики, українські вишиванки, рушники. А самих гостей я зустрічаю в одязі бджоляра.

- Чи допомагали вам мешканці Великої Писарівки у створенні музею?

- Так, і дуже активно. Люди приносили старовинні предмети побуту, допомагали порадами. Також і жителі довколишніх сіл жваво долучилися до поповнення музею ексклюзивними експонатами.

- А коли з'явилася ідея створити музей борщу та сала?

- Пів року тому до мене приїжджали журналісти із Сум, і в розмові один з них жартома сказав, що непогано було б до музею меду додати ще і музей борщу. Ось так вони і підкинули мені ідею, яку я реалізував.

- Чим цікавий музей борщу та сала?

- Сюди я збираю від населення різноманітні рецепти українського борщу. І, звичайно ж, люди приносять мені посуд, у якому наші предки готували цю народну страву. На даний момент зібрав уже більше десятка рецептів українського борщу. Особисто готую в печі український борщ за своїм оригінальним рецептом та запрошую відвідувачів музею його спробувати. Зустрічі з гостями провожу в цікавій конкурсній атмосфері.

- Чи не страшно було створювати свої музеї фактично на прикордонні під час війни ? І чи є взагалі зараз відвідувачі у ваших музеях?

- Якщо чесно, то певні побоювання були, адже Велику Писарівку постійно обстрілюють російські війська. У березні 2022 року біля моєї пасіки розірвалося 6 ворожих снарядів, після чого у нашому будинку повилітали всі вікна та був розбитий двір. Довелося самотужки потім все відремонтувати. Та це мене не злякало. Я вирішив відкрити власну справу, і мені це вдалося.

Відвідувачів маю чимало, і це не тільки жителі нашого селища, а й гості із Сум. Приїжджали навіть до мене на екскурсію туристи з Польщі, були і журналісти з Франції.

- Наскільки важливо, на вашу думку, українцям загалом, і сумчанам зокрема, знати наші традиції ? Наскільки мед і борщ можуть мати актуальне місце на столах і загалом в побутовій культурі українців?

- Дуже важливо, особливо під час війни. Я намагаюся донести своїм землякам стародавні традиції споживання українських страв, таких як борщ і мед. Адже вони готуються тільки з натуральних продуктів, вирощених на своєму городі без хімії.

Щоб приготувати борщ, треба ще й працю своїх рук докласти. Але ж наш народ здавна відомий своєю працьовитістю. Обов'язково на столах в кожного українця повинні стояти такі страви як борщ та мед, тоді наша нація буде здоровішою.

- Що надає вам сили, що тримає, наповнює енергією і рухає вас уперед?

- Це моя улюблена справа, яку я постійно удосконалюю та намагаюся покращити.

Маю старенького батька, якому 72 роки, невтомно роблю свою справу і для нього. Мені хочеться, щоб його очі світилися від думки, що син має гарну справу на українській землі.

- Створені вами народні музеї стали справжньою візиткою Великої Писарівки, а що у планах на майбутнє?

- Плани маю грандіозні. Біля приміщення музею борщу у дворі хочу побудувати схожу на старовинну піч, де особисто в українській вишиванці готуватиму страви народної кухні для гостей в автентичному посуді. На базі музею меду планую зібрати творчість Великої Писарівки, організую нові яскраві майстер-класи, готую цікаві конкурси для гостей.

- Олексію, яка ваша найзаповітніша мрія?

- Я хочу щоб якомога швидше закінчилася війна, і можна було спокійно займатися своєю улюбленою справою.


Оксана Кир'ян, MistoSumy.com
Фото з особистого фотоархіва Олексія Скоркіна

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: