Завантаження ...

Що українці гуглили найчастіше у 2023 році

Що українці гуглили найчастіше у 2023 році фото

Кажуть, українці – ну дуже допитливий народ. І нам стало цікаво, а що ж ми з вами найчастіше гуглили у цьому році? Війну, метеорологів, погоду чи можливо сумісність знаків зодіаку? Читайте аналіз у матеріалі нашого кореспондента.

Ми звернулися за допомогою до сервісу Google Трендів, які врятували нашу допитливість та допомогли з’ясувати, які ж теми та питання турбували українців найчастіше. Функція називається «Рік у пошуку – 2023» і розподіляється на кілька категорій: визначні моменти року, цікаві особистості, хто помер, що таке (явище або річ), покупка року, найпопулярніші фільми.

Визначні моменти року

 
Фото списку «визначальні моменти року» зроблене у Гугл трендах

Найпопулярнішою темою року стала карта повітряних тривог, що й не дивно у наш час. Другою темою став графік відключення світла – це та сама проблема, що «з’їла мозок» усіх українців. Коли за 6 чи 8 годин відсутності світла ти намагаєшся працювати, шукати джерела енергії та сподіваєшся не задубнути від холоду.

Третьою актуальною темою став Пригожин. Він відомий нам, українцям, як російський злочинець, власник кейтерингового бізнесу та ПВК «Вагнер» (російська міжнародна злочинна та терористична організація, до складу якої входять найманці, засуджені злочинці).

Четвертою актуальною темою став ШІ (Штучний Інтелект), а безпосередньо ChatGPT. Якщо хто ще не знає, що це, ми пояснимо. ChatGPT – це чат-бот зі штучним інтелектом, який допомагає відповідати на питання та генерує тексти на різних мовах стосовно будь-якої теми. Розроблений компанією OpenAI у вигляді діалогового режиму.

П’ятою темою став Оппенгеймер. Ось тут варіюються наші здогадки, що ж саме українці гуглили: фільм чи «батька» атомної бомби, чи можливо й те й інше? Адже, у фільмі розповідається саме про «батька» атомної бомби, а тобто Роберта Оппенгеймера. Скоріше за всього, після перегляду фільму всім стала цікава ця людина й вони почали її гуглити.

Персони, до яких був інтерес

 
Фото списку персон, до яких був інтерес у Гугл трендах


До яких людей українці мали цікавість? Список з 5 персон до якого входять усі відомі нам особистості. Починає список Рустем Умєров – український державний та політичний діяч, підприємець кримськотатарського походження. З 6 вересня став нашим Міністром охорони України. Другим у списку Google став Спартак Субота. На початку року користувався неабияким попитом, видаючи себе за психіатра та психотерапевта, на його терапії хотіли потрапити всі, але потім його викрили. Як з’ясувалося, його освіта дуже далека від психології.

Далі у списку на 3 місці опинився Олексій Арестович – український політичний діяч, блогер, пропагандист, актор, колумніст інтернет-ЗМІ. Позаштатний радник Офісу Президента. Четвертий у списку Олександр Усик – український боксер-професіонал. Майстер спорту та чемпіон світу за версією WBO (Всесвітня Боксерська Організація) в першій важкій вазі.

Й останній у списку Google – це Володимир Путін. Скільки б років не пройшло, а він завжди буде у трендах українського пошуку.

Що таке

 
Фото списку «Що таке?» у Гугл трендах

З цього розділу можна зробити цілу рубрику типу «Пізнавайка». І розпочинає наш список трендів Гепатит А. Іншими словами, це захворювання печінки вірусного походження. Характерною ознакою є пожовтіння білків очей та шкіри на 7-й день. Також, до симптомів можемо віднести діарею, нудоту, відсутність апетиту, підвищену температуру.

Другий у нашому списку – це Хамас. Палестинська політична та військова організація, яка була створена в 1987 році з метою встановлення незалежної палестинської держави. Ця група також грає важливу роль у палестинській політиці.

Наступний у нашому списку – РЕБ. Абревіатура означає «Радіоелектронна боротьба». Просто кажучи, це сфера, де використовують радіосигнали та електронні засоби для забезпечення комунікації, захисту або перешкоджання вражайучим силам.

Четвертий за списком – Редан. Субкультура, яка пішла з Росії та набула популярності в українському просторі. Тим не менш, влада вважає цей рух російською інформаційно-психологічною операцією. Так називають себе підлітки, які одягають одяг із зображенням павука. Це символ клану «Редан» з популярної японської манги «Hunter х Hunter». Вони нібито боряться за свободу вільного індивідуального стилю: подовжена зачіска у чоловіка, або ж стиль одягу, який не подобається ішим субкультурам.

Й останнє у нашому списку за цим підрозділом – Каб. Авіаційна бомба, обладнана аеродинамічними поверхнями та системою наведення для підвищення точності удару. Після розробки керованих авіаційних бомб старі моделі почали називати «некерованими». Керована авіабомба поєднує в собі високу точність та потужність бойової частини.

Покупка року

Фото списку покупок року у Гугл трендах

Розпочинає наш список покупок року – найпопулярніший калій йодид, який ми усі скупляли на початку війни. Іншими словами, це хімічна сполука: сіль калію та йодоводню кислоти. Це препарат, який використовується для усунення дефіциту йоду в організмі та захисту щитоподібної залози в умовах радіаційної аварії. Ми з вами його скупляли та, вочевидь, скупляємо й досі, щоб випити у разі радіаційної катастрофи.

Друга за рейтингом покупка актуальна зараз як ніколи. Коли кожен боїться повторення минулої зими. Генератор – став нашим з вами помічником та рятівником від суцільної темряви. І як показує статистика, його купують українці й досі, бо знають, що передбачуваність проблем – це крок до її вирішення.

Укрзалізниця успішно «відвойувала» собі третє місце у нашому рейтингу. Напевно багато українців наразі подорожують по Україні задля відпочинку, або ж по роботі.

Вихід нової моделі айфону – зробив неймовірний тираж. Через що забрався аж на четверте місце у нашому списку трендів. І всеодно Айфон 15 гуглили менше, аніж калій йодид. Ось так ми й дізнаємося головні пріоритети наших людей. Здоров’я понад усе!

І п'яте місце заслуженно «обійняв» повербанк. Це такий собі портативний зарядний пристрій. Вони бувають дуже різні як за виробником, так і за потужністю. Тут вже кожен обирає для себе сам: подешевше та менш потужний чи подорожче та потужніший. Дивлячись з якою метою збираєтеся використовувати та як часто.

Найпопулярніші фільми

Фото списку фільмів у Гугл трендах

І нарешті перейшли до рубрики фільмів. Чи є фільмомани серед нас? Чи є ті, хто любить відвідувати кінотеатри? У списку ну дуже відомі проєкти. Відкриває рейтинг фильм 2023 року «Оппенгеймер». Це екранізація книги Кая Бьорда та Мартіна Шервіна «Оппенгеймер. Тріумф і трагедія Американського Прометея». Епічний біографічний трилер у якому розповідається про творця атомної бомби Роберта Оппенгеймера. Ми про нього вже згадували на початку.

Другий у списку – «Аватар 2», що вийшов у 2022 році. Можливо такий анонс пов’язаний з виходом гри «Avatar: Frontiers of Pandora», прем’єра якої відбулася 7 грудня 2023 року. Тим не менш, режисер та сценарист Джеймс Кемерон разом зі своєю командою створив американський науково-фантастичний 3D-фільм. Після прем’єри якого усі почали розфарбовувати себе у стилі Аватару, задавши тренд Пандори.

Третє місце забрала собі «Мавка. Лісова пісня». І для нас, сумчан, це неабияка гордість, адже головну героїню, Мавку, грала наша землячка, Таїсія Хвостова. Вийшов український 3D-анімаційний фентезі фільм 2 березня 2023 року, створений студією «Animagrad» за мотивами драми-феєрії Лесі Українки «Лісова пісня». Фільм, який змусить ваше серце йокнути навіть під час перегляду трейлеру.

Неочікувано на четверте місце забрався «Форсаж 10». Американський бойовик режисера Луї Летер’є. Це десята, остання, частина франшизи «Форсаж», яка розповідає про вуличного любителя поганяти на машинах Домініка Торетто та його команду. І, як завжди, не обійдеться без розкішних автомобілів, божевільних швидкостей та неймовірно небезпечних пригод.

Закриває наш рейтинг американський художній фільм у жанрі неонуарного гостросюжетного бойовику. «Джон Уік 4» вийшов у березні 2023 року. Фільм розповідає нам історію Джона Уіка, який знаходить спосіб вибороти власну свободу та перемогти своїх ворогів та їх могутніх союзників.

 Підготувала Біловол Наталія, MistoSumy.com

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: