Завантаження ...

У Сумах затримали двох лісорубів, які спаплюжили молоді сосни в Басівському парку

У Сумах затримали двох лісорубів, які спаплюжили молоді сосни в Басівському парку фото

Вчора рано вранці, 67-річний житель міста Суми, проходячи по території Басівського парку, помітив двох чоловіків, які зрізали верхівки з молодих сосен, та пакували хвою у білі мішки. Чоловік почав вимагати від незнайомців, щоб ті забиралися геть з паркової зони та викликав поліцію.

За кілька хвилин на місце події прибув на автомобілі патрульний екіпаж Управління патрульної поліції. Поліцейські розпитали у сумчанина, у якому напрямку рушили незнайомці, і вже дуже скоро затримали їх.

Зловмисниками, які зрізали верхівки молодих сосен на продаж, виявилися 39-річний та 29-річний мешканці обласного центру. У чоловіків при собі виявлено і вилучено чотирнадцять верхівок дерев сосни. За незаконний поруб дерев зловмисникам загрожує відповідальність згідно з чинним законодавством.

Поліція та екологи нагадують, що за незаконну порубку хвойних насаджень порушники будуть притягуватись до відповідальності за ст.65 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення»: штраф на фізичних осіб в розмірі від 510 грн до 1020 грн, на посадових осіб – від 2550 грн до 5100 грн.

Окрім того, за незаконне вирубування хвойних порід нараховуються стягнення за завдану довкіллю шкоду відповідно до «Такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу», затверджених Постановою Кабінету міністрів України від 23.07.2008 №665. Розмір шкоди за одну незаконно зрубану ялинку чи сосну діаметром стовбура до 10 см становить 599 гривень, діаметром від 10 до 14 см – 1056 гривень. Також за незаконну порубку або незаконне перевезення, зберігання та збут деревини може загрожувати ще й кримінальна відповідальність за статтею 246 Кримінального кодексу України.

За реалізацію незаконно зрубаних новорічних ялинок встановлені штрафні санкції відповідно до статті 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення: штраф від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 грн – 1700 грн), за ті самі дії, вчинені в межах природно-заповідного фонду, передбачено штраф від 100 до 215 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 грн – 3655 грн).

Поліція Сумщини та екологи радять громадянам не купувати новорічні ялинки сумнівного походження, не сприяти незаконному промислу, який завдає шкоди довкіллю, повідомляє Відділ комунікації поліції Сумської області.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: