Завантаження ...

Сало та м'ясо до святкового столу – що з цінами в Сумах

Сало та м'ясо до святкового столу – що з цінами в Сумах фото

Починаються свята, й усі сум'яни купують м'ясо та сало для святкових вечорів. Щастить тим, у кого є домашня худоба десь у бабусь та дідусів і можливість отримати мʼясні продукти «прямо від виробника», а якщо немає? Ми поцікавилися, скільки ж коштує це задоволення на сьогоднішній день? І як змінюються ціни напередодні свят.

Щоб відповісти на усі ці питання, кореспонденти MistoSumy.com відправилися на Центральний ринок міста Суми до м'ясного відділу та дізналися, які ж ціни на сало та м'ясо є наразі, як змінилися у порівнянні з початком року та що буде з ними до Нового року.

Як повідомляє нам продавець сала та м'яса Спендер Курбанов (або Олександр, як його називають колеги на ринку), у порівнянні з початком року, ціни значно знизились. Вартість сала наразі коливається у межах від 80 до 200 грн за 1 кг.

На фото Спендер Курбанов, продавець сала та м'яса
Фото Біловол Наталії

Шматок сала зі спини коштує – 150-170 грн/кг,

Сало з щоки – 80-90 грн/кг,

Сало зі стегна – 120-140 грн/кг,

Почеревина – 150 грн/кг.

Що стосується м'якоті свинини, то на початку року за кілограм на Центральному ринку ви мали б віддати 220-230 грн/кг, а зараз можна знайти за 150-170 грн/кг.

«Ціни продовжують знижуватися, закупка дешевшає, бо мало людей зараз купують м'ясо безпосередньо у самих постачальників, якщо можна так сказати», – коментує ситуацію на ринку пан Олександр.

До кінця цього року подорожання на сало та м'ясо на ринку не передбачається, навпаки, як зазначає пан Олександр, може навіть ще більше спаде ціна. Усі ціни залежать від ажіотажу на ринку. Так як туди ходить мало людей, то щоб «заманити» потенційних покупців, доводиться знижувати ціни. Такий собі маркетинговий хід.

«Це скоріш за все пов'язане з місцеположенням. Зараз продають м'ясо усюди: на девятці, на десятці, на 12-ому мікрорайоні – можна знайти людей, які продають м'ясо з машин. Вони можуть самі вирощувати, потім привезти й продавати за дешевше. Нам такі ціни доводиться ставити, бо це конкуренція, і це може нам йти навіть у мінус», – коментує ситуацію з продажу м'яса та сала пан Олександр.

Найбільшою точкою закупівлі м'яса та сала стали села поблизу Лебедина: Штепівка, Василівка, Байрак тощо.

«Відверто кажучи, усе життя працював з Білопільським районом, але зараз там майже нікого немає, або люди бояться, що знову буде вторгнення, а у них немає нічого, адже вирощування та продавання – це, перш за все, вкладення. Тому довелося перейти у бік Лебединського району», – розповідає нам пан Олександр.

Постачальників або людей для співробітництва знайти важко, адже багато хто боїться чи не хоче цим займатись. Більша частина просто виїхала за кордон. Тому більшість продавців закуповуються саме у Лебединському районі.

«І хоча ціни все дешевшають, але наші улюблені бабулечкі все одно скаржаться на них, бо занадто дорого. Бувало й таке, що приходили й скаржилися нам на те, що їм десь там нахамили, коли вони купляли м'ясо. Тоді доводиться заспокоювати їх», – розповідає пан Олександр.

Що користується попитом?

Наразі найбільшим попитом серед сум'ян користується м'якоть та ніжки на холодець. Усі готуються до Різдва та святкових вечорів з родинами. Якщо порівнювати попит на сало та м'ясо до війни й зараз, то він значно знизився. На це є багато причин. Головна – це війна, звісно. Є таке, що хлопець чи чоловік на війні, а дружина з дітьми виїхала закордон, наприклад.

«Як на мене, причина зниження попиту у тому, що у людей немає фінансової стабільності. Ми просто не впевнені у нашому завтрашньому дні. Якщо до війни ми прокидалися й знали, що от у кінці місяця ми будемо мати таку-то суму в гаманці, то зараз немає такого відчуття. Раніше ми могли сміливо виокремити 3000 гривень на м'ясо та сало з зарплатні, а зараз – ні», – коментує пан Олександр.

Коментарі покупців

Валентина Бабіч, пенсіонерка

«Завжди, коли приходить пенсія, купую м'ясо тільки у Сашка. Він і порадить, і скаже коли краще прийти, щоб застати саме те, що мені потрібно. Да, дорого, моєї пенсії іноді взагалі не вистачає, але іншого вибору немає».

Василь Андрієнко, програміст

«Брав у чолов'яги уже тричі м'ясо, дуже подобається. Головне, що, знаєте, коли сало смажиш, від нього немає сморіду. Часто стикався з цією проблемою і нарешті пощастило знайти те, що потрібно».

Ірина Коваленко, репетитор англійської

«Відверто кажучи, беру вперше у цього чоловіка. Зараз взяла сало, бо Різдво не за горами й потрібно щось на стіл ставити. Чесно, вибір великий на ринку, але добра посмішка чоловіка та намір допомогти обрати, а не просто «втюхати» полонив серце. До того ж, ціни не кусаються, я б сказала, що навіть дешево, враховуючи та порівнюючи з цінами на інші продукти».

Владислава Сахно, пенсіонерка

«Сало смачне, м'ясо не брала, тому не знаю. Купувала не тільки у Олександра, але останній раз сподобалось у нього, тому повернулась».



Спілкувалася Біловол Наталія, MistoSumy.com

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: