На Сумщині майже втричі зросла кількість випадків захворювання на вірусний гепатит В

На Сумщині за 11 місяців цього року виявили 93 нових випадків захворювання на хронічний вірусний гепатит В.

На Сумщині за 11 місяців цього року виявили 93 нових випадків захворювання на хронічний вірусний гепатит В.

Це у 2,5 рази більше, ніж минулого року і на 34% вище прогнозованого рівня захворюваності на цю хворобу у поточному році. Про це повідомила лікар епідеміолог Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Галушко.

"Найвищі рівні захворюваності на хронічний вірусний гепатит В зареєстровані в Роменському і Сумському районах -- 12,15 та 11, 53 випадків захворювання на 100 тис. населення, найнижчій показник -- в Конотопському районі. Існують певні закономірності епідпроцесу вірусного гепатиту В. Наприклад, кількість інфікованих на цей вірус збільшується з віком, а найбільш уразливою віковою групою є люди у віці 50 років і старше. Хворіють на вірусний гепатит і діти, але рівень захворюваності серед них у 10 разів менше, ніж серед дорослих. Крім того, чоловіки в 2-3,5 рази частіше хворіють на вірусний гепатит В в порівнянні з жінками,"-- зазначила Наталія Галушко.

Джерелом інфікування вірусом гепатиту В є тільки людина. Найбільшу небезпеку становлять вірусоносії без клінічних проявів захворювання. При гострих формах вірусного гепатиту В хворі стають джерелом інфекції з моменту зараження — фази інкубації і продромального періоду і до повної санації організму в період реконвалесценції. При хронічних формах ГВ тривалість епідемічного небезпечного періоду не обмежена.

Серйозними ускладненнями вірусного гепатиту В є цироз, печінкова недостатність, гепатоцелюлярна карцинома (або рак печінки), що розвиваються у 15–40 % хронічно інфікованих цим вірусом.

Ефективного лікування вірусного гепатиту В не існує. Надійним захистом від цієї інфекції є лише вакцинація, повідомили в Сумському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: