Завантаження ...

Любов до тварин – це зовсім інше, вони не вміють обманювати: сумський лікар ветеринарної медицини

Любов до тварин – це зовсім інше, вони не вміють обманювати: сумський лікар ветеринарної медицини фото

Ви могли не раз зустріти на вулиці собаку чи кішку, що гуляє собі та не знає прихистку. Кожного разу дивлячись на ці очі, ти не можеш не дати їм щось поїсти. І тоді розумієш, скільки ж чотирьохлапих улюбленців залишилось без дому внаслідок війни. Кореспонденти сайту MISTOSUMY.com вирішили дізнатися подробиці життя лікарів Ветеринарної медицини під час війни та рекомендації для ваших улюбленців.

Героєм нашого сьогоднішнього інтерв’ю став Андрій Клєцов. Лікар ветеринарної медицини з досвідом понад 20 років, керівник клініки «ВетДопомога» та голова правління ГО Спілки власників ветеринарної справи. Пан Андрій дасть читачам поради догляду за нашими маленькими друзями, «покаже» світ очима ветеринара та поділиться своїм досвідом.

На фото Андрій Клєцов, керівник клініки «ВетДопомога»

- Пане Андрію, розкажіть трошки саме про Вашу історію. Чому саме ця сфера?

- Це династія. Мій дідусь та батько – ветеринарні лікарі, тому я усе життя поруч з тваринами та лікарями. Їздив разом з ними на виклики, був присутнім на операціях. Окрім того, я голова ГО «Спілки власників ветеринарної справи», що дає мені змогу під час війни доносити світу, що ж таке «війна очима ветеринарного лікаря», а саме на конгресах (WVA in Taipei, GA FVE & UEVP in London, Valetta, Brussel), які відбувалися під час оточення нашого міста. Як вдалося завезти в середині березня 2022 року 1-шу гуманітарну допомогу для пухнастиків та гуманітарні ініціативи для України #SaveVets_SafePets.

- Чи повинні ветеринари любити тварин усім серцем? Чи це не важливо?

- Любов до тварин – це зовсім інше, аніж любов до людей. Люди навчились обманювати, а тварини – просто не вміють цього робити, як і зраджувати. Тварини – це як маленькі діти, які просто не навчилися ще шкодити, як дорослі. Дуже шкода це визнавати та й не хочеться, але наші чотирьохлапі друзі навіть не здогадуються наскільки люди можуть бути злі. Любити тварин потрібно по-особливому, а не як ви могли звикнути.

 «Тварина – це та сама дитина»


- Можете розповісти про якісь незручні моменти з власниками тварин? Що Вас найбільше обурило у власниках останній раз?

- Хочу просто поділитися своїм досвідом з нашими власниками тварин. Ми повинні запам’ятати, що тварина – то не річ. Хоча згідно Цивільного кодексу України, стаття 180, тварина – це річ. У зв’язку з постійним знущанням над нашими маленькими друзями, був змінений закон стосовно жорстокого поводження з тваринами й тепер за такі дії може бути кримінальна відповідальність. А стосовно власників, зрозуміло, що тварину заводити повинна відповідальна доросла людина. Щоб вона розуміла, що улюбленець – це не іграшка, її не можна викинути. Це наче ваше дитинча.

Хоча й послуги на ветеринарні послуги в Україні набагато дешевші, аніж в Європі, тим не менш, це дійсно дорого. Тому, перед тим, як брати собі тваринку, будьте впевнені, що у вас є для неї достатньо часу та коштів. І гроші не тільки на ветеринарів, а й на корисну їжу, смаколики, можливо одяг, амуніцію, іграшки та грумінг. Тварина – це та сама дитина, яка залишиться нею до кінця своїх днів. Не даремно кажуть, що вони для нас – період життя, а ми для них – усе життя.

- Чи збільшилася кількість безпритульних тварин у зв’язку з війною?

- Кількість безпритульних тварин значно збільшилася. Під час оточення до нас телефонували у буквальному сенсі кожного дня, щоб провести процес евтаназії (приспати тварину), чого ми без показань не маємо права роботи. Притулки, волонтери, опікуни – збільшили кількість тварин у два чи три рази. Крім того, хочу зазначити, що через війну ветеринарні лікарі та фахівці вузькоспеціалізованої сфери перемістились на Захід. Тому якість послуг значно знизилася. Під час, безпосередньо, оточення до нас багато разів зверталися з приводу стресу у тварин у наслідок вибухів. Були постраждалі тварини зі злощасних вибухів на вулиці Роменська та з села Бітиця. Травми були пов’язані саме з наслідками вибуху. Одній навіть довелося ампутувати кінцівку.

- Чи дзвонять Вам вночі за консультацією? Як ставитеся до цього?

- З моменту повномасштабного вторгнення ветеринарні клініки в Сумах не працюють цілодобово. Наш автовідповідач на лінії 24 години на добу. На жаль, наразі немає можливості надавати кваліфіковану допомогу вночі через комендантську годину та навантаження на лікарів, які залишилися в місті. Найближче місце, де це можливо – Київ, але й там потрібно звертатися до поліції, щоб вона супроводжувала вас до клініки під час комендантської годин. У наш час дуже важко з цим.

- Що найбільше подобається у власній роботі?

- Отримую неймовірне задоволення від професійно виконаних обов’язків. Особливо, коли складні випадки захворювання, тому що ветеринарна медицина – це не ідеальна наука, й іноді потрібна не лише кмітливість, а й вдача. Можливо, це через те, що у Сумах недостатньо спеціалізоване обладнання та не найсучасніше (мова про МРТ, КТ), тому доводиться працювати на тому, що є. Враховуючи, що ветеринарні послуги у Сумах одні з найнижчих з обласних центрів – це недосяжна сума. І коли ти розумієш, що ти врятував тварину без потрібного обладнання – це неабияк мотивує. А більш за все – погляд вдячних очей врятованого життя.

- А якщо говорити про сум’ян: кого більше у нас собачників чи котячників? Як думаєте, чому?

- Згідно з нашою статистикою, у співвідношенні кішок до собак – це 65% проти 35%. Звичайно є й інші тварини: гризуни, птахи чи екзотичні тварини. Тобто приблизно 65% сумчан віддають перевагу кішці, аніж собаці. Можливо, це через те, що за котами догляд простіший, аніж за собаками. Та й дешевший.

- Чому тваринам іноді виписують людські ліки?

- Це стандартна практика, бо не все є у ветеринарному доступі. Звичайно не всі медичні ліки можна так застосовувати, бо деякі можуть бути надто шкідливі для наших улюбленців. Тим не менш, з людських ліків можемо використовувати: антибіотики, гормони та навіть препарати для хіміотерапії при онкології. Що будемо робити після введення «Єрецепту» – дуже складно сказати, поки що ми виписуємо паперові рецепти, а далі будемо виходити з ситуацій, як лікувати наших улюбленців. Але є і добра новина, ми долучені до експериментального проєкту з реєстрації домашніх тварин, згодом ви побачите паспорт на тварину в Дія. Наразі вийшла Постанова та Порядок реалізації проєкту з проведення ідентифікації та/або реєстрації домашніх тварин. Після чого будуть «Єрецепти» і для тварин.

Фото взяті з Facebook сторінки Андрія Клєцова.

«Зоомагазини – це не місце ветконсультацій»


- Як забезпечити здоров'я та довголіття домашньому улюбленцю? Чи є якісь поради?

- Залежить від любові власника та часу присвяченого улюбленцю – це основні такі моменти. Щоб забезпечити здоров’я тваринці, її потрібно не просто взяти, годувати та цілувати, а й доглядати за зовнішнім виглядом. Проводити профілактичні обробки від паразитів та робити регулярні щеплення. За ними потрібно дивитися, як за дітьми, та помічати усі почервоніння, зуд, набряки чи навіть підвищення температури. Своєчасне виявлення якоїсь проблеми може врятувати від фатальних наслідків.

- Як визначити, чи потрібно лікувати від паразитів, і які методи найефективніші? Чи є якісь поради?

-  Тут слід враховувати дуже багато аспектів. Якщо говорити про гільмінтів, то звісно діагностика. Якщо профілактика і тварина не виходить на вулицю, достатньо 2 обробки на рік. Якщо виходить – потрібна обробка 1 раз на квартал. З нашкірними паразитами (блохами) інша ситуація. Обробка повинна бути 1 раз на місяць (але залежить від препарату) цілий рік. Від кліщів майже теж саме. Щоб обрати варіант обробки від нашкірних паразитів потрібно радитися з ветеринарними лікарями, адже асортимент об’ємний: пігулки, спреї, каплі, нашийники. Але попереджаю, зоомагазини – це не місце професійних ветеринарних консультацій, продавці це не практикуючі лікарі. Щоб порадитися стосовно обробки від паразитів, звертайтеся до кваліфікованих спеціалістів.

- Як часто слід проводити профілактичні медичні огляди?

- Якщо вашому улюбленцю менше року, то таких оглядів повинно бути 4. Після року, 1 раз на рік. А після 7 років – 2 рази на рік. І звичайно тут ще все залежить від породи тварини та її особливостей.

-  А які ознаки свідчать про те, що тварина може потребувати термінової ветеринарної допомоги?

- До такого переліку входить усе очевидне для нашого ока: незвична поведінка, відсутність апетиту або відмова від їжі чи води, блювота, діарея, багато п’є, втрата ваги, агресія, слинотеча, виділення. Якщо ви не впевнені у чомусь, краще зателефонуйте до ветеринарної клініки та запитайте про ту чи іншу симптоматику, вам з радістю допоможуть.

- Як обрати оптимальний раціон для тварини з урахуванням її віку, породи та здоров'я без лікаря? Є якісь корисні поради?

- Є окрема наука «Дієтологія», вона, у свою чергу, розділяється не тільки на клінічну. Тобто, коли у тварини проблеми зі здоров’ям, то ветеринар підбирає їй дієту зі звичайної їжі, або ж з кормів. Простіше говорячи, цуценя потрібно годувати їжею з високим вмістом білку, а от для старих тваринок, така ж їжа може стати критичною та призвести до погіршення стану. Звісно можна годувати й звичайною їжею (але бажано складати раціон), й готовими кормами. Категорично не рекомендую міксувати ці два раціони. А будь-які зміни у харчуванні робити поступово, щоб це не було стресовим для їх шлунку.

«Не давайте тварині вкусити себе, щоб ненароком не померти від сказу»


- Як себе поводити з агресивними тваринами?

- По-перше, треба зрозуміти, що кожен лікар чи фельдшер повинен знати та пам’ятати про техніку безпеки. У ній розповідається навіть про те, як підходити до такої тварини. Про що говорить нам голосний лай собаки? І тому інше. До цього, ми повинні пам’ятати, що тварини можуть хворіти й небезпечними хворобами, такими як сказ, лептоспіроз, бруцельоз. А сказ взагалі не лікується. Наприклад, якщо тварина передасть сказ людині, а та не звернеться одразу до лікаря – це може призвести до смерті. Хочу якраз зазначити, що в цьому році людина померла від сказу. Вам просто потрібно знати елементарні правила безпеки та щорічно робити щеплення проти сказу тваринам.

Фото взяте у ZAHOLOVOK.COM.UA

- Чи потрібно дресирувати наших собак?

- Якщо ми розуміємо, що собака – це наш друг, а виховувати ми її будемо любов’ю, а не агресією – то звісно так. Чому згадую про це, бо знав на досвіді кінологів, які дресирували собаку жорстокими методами. Вони не діють, а лише залякують тварин. Звертаючись до фахівців, попередньо ознайомтесь з тим, якими методами вони працюють.

- Спростуйте міф. В Інтернеті постійно розповсюджують інформацію, що кішок можна дресирувати. Що Ви думаєте з цього приводу?

- Думаю, тут більше пов’язано з голодом тварини. А коти, як нам відомо, за їжу можуть зробити все, що ви їх попросите.

- Чи приходили до Вас сумчани з незвичайними тваринами? Чи багато таких?

- До нас приходили з пітоном, їжаком, удавом, каракалом, сурикат, риссю, вовком, папугою Ара, навіть коней і корову сюди приводили. Також зверталися з зоопарків з левами та ведмідем.

- Що б Ви порадили власникам тварин?

- Виховуйте з любов'ю власних тварин та дбайте про безпритульних, бо в них є лише ви. Пам’ятайте золоте правило «не кнутом, а краще пряником», щоб дотримуватися дисципліни, й тоді все буде.


Спілкувалася Біловол Наталія, MISTOSUMY.com

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: