Завантаження ...

«Хлопчина буквально прогулювався між мін» - про розмінування Сумщини в цифрах і подробицях

«Хлопчина буквально прогулювався між мін» - про розмінування Сумщини в цифрах і подробицях фото

З початку повномасштабного вторгнення чи не кожного дня ми могли отримувати повідомлення про замінування чи підрив людини на міні, чи розмінування тієї, чи іншої будівлі. Завдячуючи службі Головного управління національної поліції (надалі ГУНП) у Сумській області ми можемо вільно пересуватися не тільки містом, а й за межами, не хвилюючись про те, що ступимо кудись не туди.

Журналісти MISTOSUMY.com вирішили дізнатися, скільки ж розміновано чи знешкоджено вибухонебезпечних предметів за усі ці роки з початку вторгнення. Допоможе нам у цьому начальник відділу вибухотехнічної служби ГУНП у Сумській області Ігор Черняк.

– Знаєте, з початком війни моє життя змінилося, бо з’явилося дуже багато роботи, особливо у перші дні та місяці. Саме після вторгнення РФ ми вперше зіткнулися з мінами, з вибухонебезпечними предметами, які ми досі бачили лише у книжках, – розповідає пан Ігор.

На фото Ігор Черняк, начальник відділу вибухотехнічної служби ГУНП у Сумській області 

З початку військової агресії РФ проти України до поліції надійшло 208 повідомлень про загрози вибухів. Починаючи з 24.02.2022 по 31.12.23, співробітники відділу вибухотехнічної служби ГУНП у Сумській області здійснили близько 2000 виїздів. За фактами вибухів фахівці-вибухотехніки оглянули 384 місця пригод. Робота ця непроста і дуже небезпечна, яка потребує великої концентрації, і, банально, значного часу.

– Неможливо нормально працювати та робити оперативне розміновування. На все потрібен час. Усе потрібно ретельно оглядати, тому що дуже багато як і вибухотехніків, так і працівників ДСНС, військових, які отримали травми під час розмінування. Які загинули прямо там, – ділиться з нами Ігор Черняк.

Сумські фахівці з відділу вибухотехнічної служби національної поліції провели 474 огляди об’єктів та ділянок місцевості на предмет наявності вибухонебезпечних предметів. За кілька років вони вилучили 3551 вибухонебезпечний предмет, більша частина з них знищена – 2003. Траплялися випадки, згадуючи про які, нашому співрозмовнику й досі ніяково.

– Була ситуація, коли у Тростянці, познайомилися командою там з хлопчиком. Йому 14, вони з братом часто їздили та шукали дрова для заготівлі на зиму. Під час розмови вияснилося, що він бачив не один підозрілий предмет, крім того, ходив там, між ними. Від цього волосся стає дибки, бо коли приїхали на місце, й він нам усе показав, там було дуже багато різноманітних мін. А розуміння того, як хлопчина між ними прогулювався, у буквальному сенсі, ходячи по дуже тоненькому льодові, – викликає мурашки, – додає пан Ігор.

Вибухонебезпечні предмети – дуже підступні. Десь вони можуть не зреагувати на рухи, а десь – зреагують. Не ризикуйте своїм життя, щоб дізнатися щось, або щоб випробувати колесо фортуни.

На наше питання, де саме фахівці шукають підозрілі предмети, Ігор Черняк повідомив, що передусім це місця, де стояли російські війська чи відбувалися бойові дії у лютому березні 2022 року.

– Працюємо по місцях, де знаходимо рештки від техніки РФ. Де стояли російські військові, де були колони ворожої техніки. А також колони, які були чи знешкоджені, чи ні, але переїхали та залишили після себе «сюрпризи».

Робота вибухотехнічної служби ГУНП у Сумській області полягає у тому, щоб зробити кожен наш крок безпечним, до того ж не тільки наш, а й наших дітей. Пам’ятайте про небезпечність та дбайте про своїх рідних.

Якщо помітите щось підозріле одразу звертайтеся до ДСНС за телефоном 101.



Підготувала Біловол Наталія, MISTOSUMY.com

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: