Шлюби у Сумах під час війни: статистика й коментар фахівця

У такий складний час дуже важко зберегти свої стосунки від їх руйнування. Хтось у такий час знаходить людину, яка допомагає переживати все, що відбувається, а хтось навпаки, не бачить сенсу тримати біля себе «чужого». Війна, емоції, гормони, думки та власний стан – дуже впливають на наших партнерів. Як війна вплинула на реєстрацію шлюбів серед мешканців Сумщини чи навпаки, на їхні розлучення? Читайте далі у матеріалі.

У такий складний час дуже важко зберегти свої стосунки від їх руйнування. Хтось у такий час знаходить людину, яка допомагає переживати все, що відбувається, а хтось навпаки, не бачить сенсу тримати біля себе «чужого». Війна, емоції, гормони, думки та власний стан – дуже впливають на наших партнерів. Як війна вплинула на реєстрацію шлюбів серед мешканців Сумщини чи навпаки, на їхні розлучення? Читайте далі у матеріалі.

Журналісти MISTOSUMY.com звернулись до органів державної реєстрації актів цивільного стану Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції стосовно статистики одружень за 3 останні роки. І водночас нам стало цікаво, скільки ж за той самий період пар розлучилося?

– Так, раніше, щоб подати заяву про шлюб, майбутнім молодятам доводилося разом йти до відділу державної реєстрації актів цивільного стану та вручну заповнювати паперові заяви. Після цього сплачувати держмито, а потім знову повертатися до держустанови та обговорювати деталі церемонії. Тепер достатньо приділити 10 хвилин онлайн і в кілька кліків обрати місце, час і формат майбутнього свята, – коментує сучасну ситуацію начальниця Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Ірина Свистун.

На фото Ірина Свистун, начальниця Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції

Оптимізація процесу надання адміністративних послуг автоматично спрощує його і для надавача, і для отримувача. Однак, Ірина Свистун зауважує, що через Дію можна лише подати заяву для реєстрації шлюбу, а сам шлюб ви там не зареєструєте. Відповідний документ отримати можна тільки у відділі ДРАЦС.

Оформлення шлюбу під час дії воєнного стану

Порядок одружень під час дії воєнного стану змінили. Коли один із наречених є військовослужбовцем Збройних Сил України, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Національної гвардії, іншого утвореного відповідно до законів України військового формування (далі – військовослужбовець), поліціянтом, особою рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, Державного бюро розслідувань, Державної кримінально-виконавчої служби, особою начальницького складу Національного антикорупційного бюро, Бюро економічної безпеки або працівником закладу охорони здоров’я – державна реєстрація шлюбу може проводитися відділами ДРАЦС без особистої присутності нареченого (нареченої).

– Окрім того, безпосередній командир військовослужбовця також може засвідчувати укладання шлюбу захисника відповідним актом, який обов’язково має бути скріплений гербовою печаткою військового формування. До речі, такий акт може складатися навіть без особистої присутності наречених, тобто у буквальному сенсі онлайн, якщо бажання є, а можливості – ні, – розповідає нам пані Ірина.

Стосовно інших змін під час воєнного стану – діє принцип екстериторіальності, тобто державна реєстрація актів цивільного стану проводиться будь-яким органом ДРАЦС за місцем звернення заявника.

Шлюби й розлучення мовою цифр

– Дуже приємно розуміти, що війна принесла не тільки смуток, сльози та втрати, а й змусила нас, сум'ян, переглянути наші цінності. Це неабияк відобразилося на статистичних показниках одружень. Зокрема збільшення кількості нових родин спостерігалося у рік повномасштабного вторгнення, – коментує Ірина Свистун.

Отже, порівняймо кількість зареєстрованих шлюбів за останні три роки. Як не дивно, але у перший рік великої повномасштабної війни кількість шлюбів серед сумʼян зросла на 13% порівняно із 2021 роком. У минулому 2023 році кількість шлюбів також була більшою за довоєнний час.

  • У 2021 році в Сумах зареєстровано майже 1300 шлюбів;
  • У 2022 році – 1470;
  • Протягом 2023 року – близько 1370.

Хочемо привітати наших молодят, які у 2023 році вирішили все ж таки пов'язати долю один з одним. Нехай кожен день вашого спільного життя буде наповнений радістю, любов'ю і незабутніми моментами!

На противагу одруженням, у наш час існують і розлучення. Як повідомляє пані Ірина, з кожним роком усе меншає кількість охочих сум’ян офіційно розлучатися з партнером(-кою), вирішуючи просто жити окремо.

  • У 2021 році спеціалісти юстиції засвідчили в Сумах 268 розлучень;
  • У 2022 році складено 139 актових записів про розірвання шлюбу;
  • У 2023 році ця цифра сягнула 160.

Тенденція останніх двох років, коли сумʼяни більше одружувалися і менше розлучалися, не може не радувати. Пари знаходили альтернативи чи шляхи вирішення між стосункових проблем і трималися один одного. Наша сила у єдності, як народу, так і сімей. Не втрачайте надії та йдіть до кінця, як би складно не було.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: