Завантаження ...

У Сумському обласному художньому музеї нарешті провели каналізацію

У Сумському обласному художньому музеї нарешті провели каналізацію фото

У Сумському обласному художньому музеї ім. Никанора Онацького також відремонтували підвальне приміщення музею, яке слугуватиме для захисту співробітників та відвідувачів, а також допоможе запобігти пошкодженню музейних фондів.

Зокрема, проведені ремонтні роботи з облаштування централізованої системи водовідведення, встановлення санвузлів, заміни частини тепломережі закладу, облаштування підлоги в цокольному приміщенні. На ці цілі з обласного бюджету було виділено понад 1,7 млн грн.

За допомогою спільного проєкту Французького інституту в Україні та Фонду ALIPH, разом із Швейцарською фірмою БіоДрай, у музеї було також встановлено системи просушування стін Biodry M-2. Цей невеликий пристрій в короткий термін може нормалізувати мікроклімат, запобігти руйнації фундаментів і будівлі в цілому, а також підвищити енергоефективність приміщення. Посольство Франції в Україні виділило на цей проєкт 1,1 млн гривень.

За словами в.о. директора комунального закладу Сумської обласної ради «Сумський обласний художній музей ім. Н. Онацького» Влади Ярмак, до ремонту більша частина приміщень музею не відповідала належним умовам зберігання творів мистецтва.

«Через вигрібну яму, норма вологості була постійно перевищена, а на стінах і підлозі з’являлася грибкова пліснява. Ми невимовно вдячні за усю допомогу, надану нашому закладу. Щоб поліпшити стан будівлі, яка є пам'яткою архітектури місцевого значення, наступним кроком буде проведення ремонтних робіт даху, після чого матимемо можливість реставрувати фасад музею», - зазначила керівниця.

У зв'язку з початком військових дій у 2022 році, постійна експозиція була демонтована та підготовлена до евакуації. На сьогоднішній день заклад працює у форматі виставкових проектів, зосереджуючись на збереженні та охороні унікальних витворів мистецтва, повідомили в ОДА.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: