Завантаження ...

Зарплати сумських чиновників — розповідаємо, аналізуємо, порівнюємо

Зарплати сумських чиновників — розповідаємо, аналізуємо, порівнюємо фото

Беззаперечно, гроші займають важливе місце у нашому житті, хтось навіть може сказати, що визначальне. Від власного заробітку залежить у буквальному сенсі якість нашого життя. Адже, чим вище в тебе зарплата, тим більше рівень фінансової свободи: ти можеш купити житло, зробити ремонт, поїхати у мандрівку чи зробити суттєвий донат на ЗСУ.

Маємо пам’ятати, що питання заробітної плати й розміру вашого заробітку – це внутрішня, особиста, справа кожної людини. Але не у випадку, коли ми говоримо про зарплати чиновників, що виплачуються з бюджету, який ми з вами наповнюємо своїми податками. Адже ще Маргарет Тетчер нагадувала, що «немає ніяких державних грошей, є тільки гроші платників податків».

Саме тому журналісти редакції сайту MISTOSUMY.com вирішили дізнатися скільки заробляють наші топ-чиновники – керівники Сум та Сумської області. Ми зробили інформаційні запити до різних гілок місцевої влади, щоб зібрати цю інформацію. Зауважимо, що не по всім працівникам керівного апарату ми отримали дані, відповідно не всі вони представлені у цьому матеріалі, але тим не менш по більшості посадовців інформацію ми отримали. Отже, результати дослідження, яке провела наша редакція, читайте у цьому матеріалі.
 

Облрада: консерватизм, стабільність і «стара школа»

Для аналізу ми взяли дані про заробітні плати керівників Сумської обласної ради: голови, двох заступників та керуючою справами виконкому облради.
 

Заробітна платня керівників Сумської обласної ради

На фото таблиця з заробітною платнею керівників Сумської обласної ради

У Сумській облраді панує стабільність. Всім працівникам керуючого апарату ради щомісячно виплачується премія у розмірі 100% від посадового окладу. Також не ображають себе в облраді й під Новий рік, виплачуючи додаткову тринадцяту премію. Також стабільно, щомісяця весь апарат зі своїх зарплат сумлінно сплачує профспілкові внески.

Окрім регулярних премій традиційною для керівного складу обласної ради є і виплата матеріальної допомоги. Зазвичай це відбувалося двічі на рік. Наприклад, голові облради Віктору Федорченку у жовтні-листопаді 2022 року було нараховано 136 236,08 грн (сума без вирахування податків) матеріальної допомоги. А у 2023 році в жовтні та грудні голові облради було нараховано вже 142 220,33 гривні допомоги. Заступнику голови Вадиму Лисому нарахували мат. допомоги 116 080,46 грн у 2023 році, а його колезі Валерію Ісмаілову: 63 070,16 грн у 2022 році й 126 490,20 грн у 2023 році. Керівничці справами апарату облради Вікторії Патютько також нараховували мат. допомогу: 104 505,69 грн у 2022 році та 114 921,52 грн у 2023-му. Два нових заступники голови облради Костянтин Товстуха і Микита Баня почали працювати з квітня минулого року, але теж встигли отримати матеріальну допомогу. Їм було нараховано відповідно: 106 140,47 і 53 105 грн відповідно.

Отже, загальні суми нарахованих і виплачених коштів керівникам Сумської облради зазначені у цій таблиці. У правій колонці червоним ми обрахували середньомісячні виплати за 2022 і 2023 роки.

Не можемо не згадати окремо і про саме оформлення карток обліку нарахування і виплат заробітних плат. В облраді вони й досі ведуться письмово «від руки», що трохи додало роботи нашим журналістам під час розшифровки даних. Ну що ж тут скажеш, облрада – це справжній old school! А вишенкою на торті став рахунок на 27,25 гривні, який облрада виставила нашому журналісту за копіювання і друк матеріалів, які ми просили надати у цифровому варіанті.
 

Міська рада: премії, допомога і мобілізовані

Як і свої колеги по області в Сумській міській раді також використовують інструмент щомісячної премії працівникам. Але ці премії, на відміну від облради, не однакові, і їх розмір щомісяця різний. А нижче зазначений орієнтовний перелік державних та професійних свят до яких здійснюється преміювання працівників апарату та виконавчих органів Сумської міської ради:

  • День Конституції України;
  • День Незалежності України;
  • Міжнародний жіночий день – 8 березня;
  • День захисника України;
  • День місцевого самоврядування.

Окрім постійних премій в Сумській міській раді виплачують ще і разові. Наприклад той же Олександр Лисенко у 2022 році тричі отримував разову премію 100% від свого посадового окладу (15 900 грн, без вирахування податків), але вже у 2023 році таку разову премію Лисенко отримував лише раз, у червні. Більш активно використовували інструмент разових премій для керуючої справами виконкому Юлії Павлик. За 2022 рік разовими преміями їй сукупно було нараховано 108 920,03 грн, а за 2023 рік – 107 827,25 грн.

Також, як і в обласній раді в Сумській міськраді є усталеною практика нарахування матеріальної допомоги. Як правило, це відбувається двічі на рік: одна виплата на оздоровлення й одна мат. допомога на соціально-побутові питання. У 2022 році такої допомоги нарахували: Олександру Лисенку – 103 715,93 грн, Володимиру Войтенку – 27 020,32 грн, Михайлу Бондаренку – 95 115,60 грн, Олегу Рєзніку – 82 880,26 грн, Юлії Павлик – 73 028,28 грн. У 2023 році нараховано допомоги: Лисенку – 102 259,16 грн, Войтенку – 13 868,35 грн, Павлик – 72 490,08 грн.
 

Скільки заробляє керівний апарат Сумської міської ради

На фото таблиця з заробітною платнею керівників Сумської міської ради

Начальник Управління капітального будівництва та дорожнього господарства Сумської міськради Віталій Шилов з березня мобілізований до лав ЗСУ. Також навесні 2022 року мобілізували та секретаря міськради Олега Рєзніка. Обидвом мобілізованим працівникам виплачувалась середня заробітна плата, а з липня 2022 року такі виплати припинились згідно з ч. 3 ст. 119 Закону України №2352 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин». Однак робочі місця за такими мобілізованими працівниками міськради зберігаються.

Також варто зауважити, що окрім Шилова і Рєзніка у зазначеній таблиці є й інші працівники, які працювали не весь період протягом останніх двох років. Радник міського голови Володимир Войтенко не отримував зарплату (окрім разової премії та мат. допомоги) протягом березня-листопада 2022 року, а у листопаді вже 2023 року був звільнений з посади. Перший заступник голови Михайло Бондаренко пропрацював у 2022 році 6 місяців і звільнився за власним бажанням. А начальниця Управління освіти та науки Сумської міськради Неля Вербицька почала працювати на посаді лише з липня 2022 року.

Також, як відомо, з листопада 2023 року Президент Зеленський своїм Указом створив в Сумах військову адміністрацію і призначив її керівником Олексія Дрозденка, який до цього працював заступником голови ОВА, Володимира Артюха.
 

Сумська ОДА/ОВА: голова без премій

З початком широкомасштабної війни обласна державна адміністрація перетворилася на обласну військову адміністрацію та стала ключовим учасником в обороні міста та містян.

До березня 2023 року Сумської областю керував Дмитро Живицький, який указом Президента був звільнений 23 січня 2023 року. Тож, відповідно у 2023 році Живицький отримав зарплату лише за один неповний місяць, а також компенсацію за невикористану відпустку при звільнені у розмірі 94 488 грн.

З квітня 2023 року Президент призначив нового голову Сумської обласної військової адміністрації – Володимира Артюха. Як і вимагає ієрархія, саме діючий голова ОВА отримує найбільшу зарплатню – в середньому близько 77 тис. гривень чистими. Також варто зазначити, що голова ОВА –  єдиний з апарату, хто не отримував премії ні у 2022, ні у 2023 році. Розмір премій у інших працівників апарату ОВА різний. У загальному розмірі всіх виплат премії могли складати до 30%.
 

Скільки заробляє керівний апарат Сумської ОДА/ОВА

На фото таблиця з заробітною платнею керівників Сумської ОДА/ОВА

Небагато від голови по зарплаті відстав його новий заступник Сергій Кропивченко, який почав працювати у штаті з 20 червня 2023 року. У середньому за місяць він отримував близько 73 тисяч гривень на руки.          

Найменші виплати, згідно з наданими даними, у ще однієї заступниці голови ОВА Марії Зонової – близько 59 тисяч гривень на місяць. Вона почала працювати на цій посаді з 13 червня 2023 року.

Ще один новопризначений заступник голови ОВА Олексій Дрозденко пробув на своїй посаді найменше: з 10 липня по 31 жовтня 2023 року, оскільки з листопада його призначили керувати новоствореною військовою адміністрацією у місті Суми.

Також цікавої тенденцією є зменшення виплат для першого заступника голови ОВА Тараса Савченко і заступниці Олени Бойко. Порівнюючи показники 2022 і 2023 років, видно, що розмір отриманих коштів у них зменшився відповідно на 18 і 12 відсотків. У керівника апарату Ігоря Кальченко навпаки розмір зарплати у 2023 році виріс – приблизно на 24%.
 

Які зарплати у керівників інших українських міст?

Ми скористалися даними, які зібрали наші колеги-журналісти з Чернігова, і порівняли заробітну плату сумського міського голови із зарплатами інших очільників українських міст, співставних за розміром і чисельністю із Сумами. У цій порівняльній таблиці зазначені зарплати міських голів Сум, Чернігова, Житомира, Черкас і Чернівців.

На фото таблиця з заробітною платнею керівників міст України

Отже, міський голова Сум у 2022-му році отримав більше, ніж його колеги – очільники Житомира та Чернівців. Але при цьому він «програв» у заробітках міському голові Чернігова. Хоча, як показали події 2023 року, Олександр Лисенко у заробітках себе все ж таки не обділив…
А чемпіоном по заробітній платі серед цих 5 українських міст виявився керівник Черкас. Зауважимо також, що черкаський міський голова Анатолій Бондаренко не ображає зарплатою ані себе, ані весь керівний склад мерії Черкас. Його заступники отримують по 65-70 тисяч гривень у місяць чистими. Можливо він і правий, адже висока посада = висока відповідальність = високі очікування і ризик.
 

Податки та які гроші ми називаємо «брудними»

Напевно ви та раніше чули (а можливо і самі використовували) такі терміни «брудна зарплата» і «чиста зарплата». Нагадаємо нашим читачам, що так звана «брудна зарплата» - це нараховані грошові виплати, з яких ще віднімуть податки. Наразі це податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) – 18%, а також військовий збір (ВЗ) – 1,5%. І ось вже після віднімання цих податків ми отримуємо так звану «Чисту зарплату», або ж ще її називають «виплатою на руки» - тобто фактично ті гроші, які працівник отримує в руки або на свою банківську картку. Також роботодавець додатково виплачує за кожного працівника ще Єдиний Соціальний Внесок (ЄСВ) – 22% від окладу.

Тобто загалом із зарплати будь-якої людини, яка офіційно працює, вираховується 19,5% податків. Фактично це наші гроші, і платимо їх ми, але фізично це за нас робить роботодавець. Також із «брудної» зарплати можуть додатково вираховуватись профспілкові чи благодійні внески.

До речі, більшість сум зарплат, які ви можете зустріти на просторах Інтернету та у різних статистичних даних – це теж «брудними». Часто українці дуже дивуються стосовно розміру цих середніх зарплат, які виглядають вище ніж у багатьох з них. Тому ви можете сміливо зменшувати їх на 20%, і тоді отримаєте приблизну реальну зарплатню «чистими» тієї чи іншої людини. 
 

Оклади, надбавки, премії, виплати за ранг та інше

Щодо окладів і надбавок, все не так просто, як може здатися, давайте це розглянемо. Базові оклади для керівників і працівників органів місцевого самоврядування різних рівнів затверджуються постановою Уряду, і вони не переглядалися вже кілька років. Розміри окладів різняться залежно від кількості мешканців населеного пункту і поділяються на сім рівнів: від невеликого села до міста-мільйонника. Наприклад, оклад сільського голови становить 12 000 гривень, голови міста, аналогічного за розміром до Сум, отримують 15 900 гривень, тоді як голови міст-мільйонників отримують 16 940 гривень.

Тобто, якби, наприклад, мер Сум працював на голу ставку, затверджену Урядом, то він отримував би чистими 12 800 грн. Погодьтеся, оплата, мʼяко кажучи, зовсім невелика, як для очільника обласного центру. Такі абсолютно неринкові оклади чиновників збільшуються місцевими органами влади як раз внаслідок надбавок і премій. Надбавки можуть бути різні, як-то «за вислугу років», «за ранг», «за секретність», «за науковий ступінь», «за почесні звання» тощо. Премії нараховуються чиновникам зазвичай у вигляді певного відсотка саме до посадового окладу: 50%, 100%, 300%. і т. д.  Порядок застосування премій встановлюються окремими розпорядженнями місцевих органів влади.

Маневрування з розміром премій для забезпечення більш прийнятних зарплат для керівників місцевих органів влади може виглядати не дуже красиво, але, швидше за все, це є вимушеним кроком для того, щоб забезпечити більш-менш адекватні, ринкові зарплати для місцевого управлінського апарату. Варто розуміти, що висока оплата необхідна для залучення кваліфікованих та відповідальних керівників, які ефективно працюватимуть на користь громади. Не може керівник управління, який оперує мільйонами гривень щомісяця і керує великим колективом, отримувати 10-15 тисяч гривень на місяць. Що провокують низькі зарплати чиновників? Правильно – корупцію.
 

* * *


Отже, сподіваємося, тепер вам стало зрозуміліше, які зарплати отримують сумські топ-чиновники з наших з вами податків. Чи великі вони, чи малі – питання риторичне. Можливо комусь здається, що великі, особливо у складні воєнні часи. З іншого боку, жоден професіонал не буде працювати за копійки. Тож, якщо хочемо, щоб нашими спільними грошима і комунальним господарством управляли кваліфіковані спеціалісти, то і платити їм треба ринкові високі зарплати. І так, бюджетні фінанси – це і є наші спільні гроші від платників податків, треба звикнути до цієї думки.

Наталія Біловол
Ярослав Сухомлин
MISTOSUMY.com

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: