Завантаження ...

У Чернігові за воєнні злочини на Сумщині заочно судять російського генерала

У Чернігові за воєнні злочини на Сумщині заочно судять російського генерала  фото

28 березня в Чернігівському районному суді відбулося чергове засідання у справі олександра лапіна, колишнього командувача військами Центрального військового округу рф. Його звинувачують у воєнних злочинах, скоєних на території Сумської та Чернігівської областей у 2022 році.

Суд дослідив дані, надані слідчими та прокурорами, про обстріли, вибухонебезпечні предмети та жертви серед мирного населення Сумщини під час окупації, пише Cайт міста Чернігова.

За даними заступника Сумської ОВА Вячеслава Печененка, з 24 лютого по 5 квітня 2022 року на Сумщині було пошкоджено або зруйновано 2293 об'єкти, 1659 з яких – житлові будинки. Також постраждали 101 заклад освіти, 41 заклад охорони здоров'я, 113 об'єктів життєзабезпечення, 123 адмінбудівлі, 36 інфраструктурних об'єктів, 50 промислових підприємств та 160 інших невійськових об'єктів.

За даними сумських поліцейських, за цей же період внаслідок військових дій на Сумщині загинуло 133 цивільні особи, 117 отримали поранення, 31 – вважається безвісті зниклими.

Збитки для Сумщини через військовий напад Росії під орудою генерала Лапіна оцінюються у 1 мільярд 7 мільйонів 593 тисячі 261 гривню.


Наслідки авіуадару в районі пров. Спартака 7 березня 2022 року. Фото Суспільного Суми

Особливу увагу суд приділив авіаудару по провулку Спартака у Сумах 7 березня, внаслідок якого загинуло 11 дорослих та 3 дітей.

Брати Прийменки – Артем (15 років), Єгор (10 років) та Кіріл (5 років) – загинули, очікуючи на евакуаційний коридор. Разом з ними загинули їхні батьки та бабуся. Нині провулок Спартака перейменовано на провулок Прийменківський.


Засідання суду. фото 0462.ua

Наразі суд досліджує докази та встановлює причетність генерала лапіна до скоєння воєнних злочинів. Засідання суду було перервано через повітряну тривогу.

Наступне засідання по цій справі призначено на 4 квітня.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: