Завантаження ...

Репетитори чи школа - хто кого доповнює у Сумах

Репетитори чи школа - хто кого доповнює у Сумах фото

Для сумчан питання наймати репетиторів своєму школяру чи ні є актуальним і навіть болючим. Освітні втрати прикордонних областей і сумських школярів одні з найбільших в Україні.  За підрахунками Оксена Лісового, міністра освіти України, середньостатистичні втрати у засвоєнні шкільної програми по країні складають від 1,5 до 2 навчальних років.  Він також визнає, що подолати їх силами лише шкільних вчителів зараз неможливо. 

Думки сумчан щодо необхідності наймати репетиторів різняться. Частина батьків намагаються надолужити прогалини власними силами. Частина змушені звертатися за допомогою репетиторів.Ті, у кого не вистачає сил, нервів та грошей, або батьки, які жаліють втомлених війною дітей, шукають для дитячого розвитку інші форми.

Репетиторством для складання ЗНО користується переважна кількість сумських старшокласників. У випускному класі на це витрачають порядка 7-10 тисяч гривень щомісяця. А  от навчання за гроші дітей молодшої та середньої ланки, навіть за сьогоднішніх проблем, вчителів ще дивує. Хоча багато хто сам надає приватні уроки.

Чи можна допомогти сумським школярам, які практично не відвідують школу через брак укриттів і постійні повітряні тривоги, подолати прогалини в освіті за допомогою репетиторів? Та які нюанси репетиторства у Сумах, дізнавалися журналісти  MISTOSUMY.com


Ольга Глущенко, мама трьох дітей:


— Моя позиція така: якщо тобі не вистачає викладання в школі - міняй школу!
Ми не користуємось послугами репетиторів. В моєму дитинстві їх не було, і у дітей досі жодного. Хоча старший син вже в 9 му класі. 

Іноземні мови я  підказую сама. Математика та фізика нам даються - вчитель вивела сина на всеукраїнську олімпіаду. У мене такий підхід: не треба тягнутись по всім предметам. Я не товчу дітей, коли якийсь предмет дитина знає гірше, і допомагаю лише коли діти звертаються. Звісно, періодично я пояснюю для чого потрібно вчитися. Мої аргументи такі: зараз у 10-й клас може потрапити кожний третій учень, а ті, хто вчаться за програмою НУШ, лише кожний дванадцятий. То за місце в 10-му класі треба боротися вже зараз.

Як ми розвиваємось? Ми не дублюємо шкільну програму. Старший син відвідував курси програмування, робототехніки, зараз займається самостійно: збирає комп'ютери,  сам переобладнав велосипед зі звичайного на електро, щось постійно вдосконалює. Молодші син та донька відвідують музичну школу, займаються танцями, донька ще і театральний гурток відвідує.

Часу на репетиторів  немає зовсім (сміється). Та все ж не буду дуже категоричною, можливо у 10-11 класах, будемо відвідувати якісь додаткові заняття, щоб знати більше.

Світлана, мама двох дітей:

— Я вважаю, що дитині потрібно дати гарний старт, такий, щоб вона змогла далі вчитись у будь-якій країні. Це зараз дуже важливо.

По всім основним предметам ми навчаємося з репетиторами. І з першим сином було так, хоча тоді ще й коронавірусу не було, і він дуже сумлінний.Молодший  - занадто непосидючий, ще й часи важкі, то ми перевели дитину до онлайн-школи, щоб було більше контролю.

Платимо за навчання там майже 4 тисячі, плюс репетитори з головних предметів - важко, але освіта для нас дуже важлива.Крім цього регулярні заняття музикою і спортом

 

Марія, мама 8-класника:

— Ми витрачаємо на репетиторів щомісяця приблизно 10 тисяч гривень. Розуміємо, що навчатися якісно онлайн наша дитина  не може.

До вчителів ми претензій не маємо, вони роблять все, що можуть. Просто ми реально оцінюємо здібності власної дитини, стан освіти і хочемо йому допомогти.

 

Віра, мама 7-класниці:

 Раніше ми користувалися послугами репетиторів. І зараз розуміємо їх необхідність. Але бачимо, що наша дівчинка-підліток не в ресурсі, забагато стресів і переживань випало на її долю. То ми потрошку допомагаємо їй самотужки: тато - англійську, мама - інколи математику.

У вільний час донька за власним вибором і бажанням займається танцями, спортом, спілкується з друзями. Тому поки обійдемося без репетиторів, бо дуже хочемо продовжити дитинство, яке у дитини відібрала війна.

А що ми знаємо про сумських репетиторів? 

Репети́тор (лат. repetitor — той, що повторює) — викладач, який дає приватні уроки, як індивідуальні, так і групові.

Є серед місцевих репетиторів працюючі вчителі, які зараз дуже завантажені і втомлені, проте змушені підробляти репетиторством. В останні роки з’явилася окрема категорія репетиторів - самозайняті особи та ФОПи (підприємці). Вони з різних причин покинули вчителювати в школах, дехто ніколи там і не працював .

Репетиторство у Сумах – зараз окремий великий ринок послуг. Настільки зростаючий, що молоді сумські педагоги - випускники вузів вже не планують працювати в школі навіть для резюме. 

Журналісти MISTOSUMY.сом  поставили питання, які цікавлять сумських батьків, двом репетиторкам математики. Ось які відповіді ми отримали.


Світлана,
має значний досвід роботи у школі, потім у бізнесі, та з війною повернулась до репетиторства, відкрила ФОП. За її словами репетиторство у Сумах в умовах війни виконує роль школи, яку більшість сумчан практично не відвідує

Шкільне навчання з дому для переважної більшості дітей дає слабкі результати. Вчителі через брак часу, дистанційні та асинхронні форми навчання не мають можливості працювати на повну.

Як репетитор в умовах війни Світлана ставить перед собою задачу корекції знань: знаходить прогалини, помилки, потім коригує, виводить учня на рівень, з якого він може самостійно включитися в навчальний процес. Якщо вчасно помітити втрати, достатньо займатися 1 раз на тиждень. Когось треба підтягнути, комусь допомогти подолати невпевненість.

—  Які задачі ставлять репетитору батьки?

—  Різні. Про корекцію я вже сказала. Та більшість моїх учнів готуються до здачі ЗНО. Звісно, є  батьки, які наймають репетиторів для очистки сумління.

Яким має бути гарний репетитор?

Я вважаю, що це має бути вчитель, який володіє методикою викладання, а цьому можна навчитися лише в школі. Досвід дає розуміння, як навчати дітей з різною підготовкою і здібностями.

Гарний репетитор навчає дитину розуміти теорію, зв'язки, закономірності, а не лише “натаскує” на виконання типових завдань. Дуже важливо, щоб репетитор вмів якісно працювати дистанційно, мав сучасний планшет, на якому можна писати стілусом формули, малювати фігури, точні лінії. 

А ще - контроль і вимогливість. Не лише до дітей, а й до батьків. Немає контролю - нема результату. Дитина має виконувати вправи, які я задаю додому, обов’язково. 

Чи можуть батьки самостійно подолати прогалини в математиці?

— За моїм досвідом - не можуть взагалі, в жодному предметі. Тут проблема багаторівнева, але головне, батьки не володіють методикою викладання предмета, а діти не навчені працювати самостійно.

Окремою великою проблемою є психологічне насильство батьків, які починають грати роль вчителя. Більшість з них забули, який довгий шлях вони самі пройшли до розуміння того чи іншого предмета, якими словами їм пояснював вчитель, і як бути терплячими та дружелюбними в досягненні навчальної мети. Така "допомога" наносить психологічну травму дитині і позбавляє її віри в себе.

З яких шкіл Ваші учні і чого прагнуть?

— З різних. Є гімназисти, учні загальноосвітніх шкіл, онлайн-шкіл і діти, що вчаться за кордоном.  До мене звертаються ті батьки, хто розуміє реальний стан справ в освіті, бачать, що оцінка зараз не завжди відповідає реальним знанням.

Та я погоджуюсь з вчителями, які використовують зайвий бал як стимул - часи такі, усім потрібна підтримка, особливо дітям. Але я бачу також, що не всі вчителі мають змогу працювати онлайн якісно. На уроці математики учню важливо чітко бачити, що пише вчитель, а не заглядати за його спину, і вгадувати через екран, що там відсвічує на дошці.

Чи наймаєте Ви репетиторів для онуків?                                                                            

— Коли онука навчалася за програмою молодшої школи “Росток”, у 3-4 класах, ми водили її до репетитора - вчителя молодших класів. Бо й програма складна та перевантажена, і головне, методика викладання для молодшої ланки зовсім інша ніж в старшій; тоді ж займалися з репетитором англійською.


Оксана,
репетитор математики, загальний досвід роботи 8 років, відверто каже, що онлайн-навчання, особливо асинхронне - це жах. І погоджується з батьками, що якість освіти знизилась дуже суттєво.

— Чи потрібен репетитору вчительський досвід?

— На мою думку, потрібен, щоб краще зрозуміти шкільну систему і вимоги. Я сама закінчила фізмат СДПУ ім.Макаренка 8 років тому, працювала у школі перші два роки до народження дитини. Але серед однокурсників не знаю таких, що пішли працювати у школу.

Проте знаю багатьох, які репетиторствують. Це набагато вигідніше, зручніше, особливо коли є діти, а у мене їх вже двоє. Мій графік і зараз щільний: працюю 4 години на день, інший час та у вихідні приділяю увагу власним дітям. 

— Чи збираєтесь Ви у майбутньому працювати  в школі?:

— Це складне питання. Мені подобається працювати з дітьми, але дуже дратує паперова волокита. Вона відволікає від прямих обов'язків вчителя - вчити дітей. Ще важливим аспектом є заробітна плата: у вчителя вона просто смішна! Репетиторство мені подобається тим, що я відповідаю за конкретну дитину, маю постійний зв’язок з батьками. У школі такий контроль неможливий

— Як Ви оцінюєте освітні втрати сумських школярів.

— Онлайн-навчання ще й асинхронне - це жах. Якість освіти упала в рази! Звісно, що вчителі вже освоїли різні програми дистанційного навчання, але багато матеріалу припадає на самостійне вивчення  і з цим діти не справляються. Тому випадають цілі теми, доводиться довго наздоганяти попередній матеріал. Щоб заповнити прогалини за 1 навчальний рік, репетитору потрібно біля 6 місяців.

— Можливо шкільні вчителі мають працювати інакше?

— Вчителі працюють на виснаження. Але до репетиторів  часто звертаються діти, які не хочуть вчитися. Такі діти і їхні батьки дійсно звинувачують в освітніх втратах вчителів. Хоча, переважна більшість моїх учнів ті, хто вчаться нормально, і хочуть знати більше.  

— З якого класу дитині потрібен репетитор з математики. 

— Я беру учнів з 7-8 класу, старших готую до ЗНО. Доти, вважаю, дитині достатньо допомоги батьків. 

— Чи наймаєте Ви репетитора для власних дітей?

— Так, англійською з моєю другокласницею  регулярно займається саме репетиторка, до школи її готувала також репетиторка.


Також ми проаналізували, скільки заробляють сумські репетитори і де вони викладають свої пропозиції

За даними сайту ОЛХ, де зазвичай викладають свої пропозиції сумські репетитори, найбільше пропозицій у ціновому діапазоні 200-250 гривень за годину. Але є оголошення від студентів, початківців, і тих, хто соромиться просити більше, які просять  150 грн. А також немало пропозицій по 300-350 грн за годину і без вказання ціни в оголошенні.

Заробляють сумські репетитори також викладанням в онлайн-школах. Якщо хтось не вміє себе продати або не має методичних матеріалів, зазвичай, починає з цього. З учнів такі школи беруть ринкову платню, від репетитора вимагають гарне резюме, а платять йому від 80-до 120 грн за урок. Взамін забезпечують учнями і методичними розробками та матеріалами під ключ. Така ж схема, наприклад, в сумських мовних школах, де дітей  навчають у групах. Там місячна оплата в перерахунку за урок коштує для учня порядка 250 грн.

Оксана, репетиторка математики:

— Ми, сумчани, викладаємо свої пропозиції в основному на сайті ОЛХ, Букі, менше на інших інтернет ресурсах. Звісно, тим, хто працює репетитором багато років, ніякі оголошення викладати не потрібно - чудово працює "сарафанне" радіо

Репетитори, які ведуть активну викладацьку діяльність, в певний момент починають побоюватися штрафів і перевірок податкової, тому реєструються як підприємці.  Репетиторство відноситься до 1 групи ФОП, група визначається за максимальною сумою доходу за рік, не може перевищувати 1 185 700 грн, щомісяця сплачуються єдиний податок, що становить 10% від прожиткового мінімуму, зараз це  302,8 грн. ЄСВ під час військового стану підприємці сплачують за бажанням.

Цей огляд ми зробили для тих, хто планує шукати репетитора чи заробляти на репетиторстві у Сумах.

А як ви, наші читачі, ставитесь до репетиторства, сумських репетиторів, цін та якості їх послуг? Чекаємо на Ваші коментарі.


Анна Крамар для MISTOSUMY.com
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: