Завантаження ...

Освітня реформа по-сумськи: замість ліцею - тридцять третя школа

Освітня реформа по-сумськи: замість ліцею - тридцять третя школа фото

28 лютого у Сумах створили ліцей № 33. Навчальний заклад утворився за адресою школи №12 та гімназії №1. За словами місцевих чиновників, організували ліцей у рамках освітньої реформи, яка перш за все передбачає співпрацю та розуміння між учнями, батьками, вчителями й адміністрацією. Та чи дійсно новостворений заклад формується в умовах ясності та прозорості? Чим насправді продиктоване створення нового ліцею – реформою чи власними інтересами? Дізнавалися журналісти MISTOSUMY.com.

У цьому матеріалі ми розглянемо створення ліцею №33 з усіх ракурсів: від ідеї злиття двох закладів до наслідків «реформи» для міста. Для цього ми поспілкувалися з батьками учнів школи та гімназії, а також звернулися до чиновників-освітян Сум та області.

Злиття закладів, що в контрах

Гімназія №1 та школа №12 здавна відомі своїми конфліктами і це не дивно, адже два освітніх заклади з різними керівництвом, програмами, засадами та підходами до навчання знаходилися на одній території.

З появою ідеї створення ліцею напруга між закладами зросла. Вчителі та батьки почали зважувати всі «за» та «проти» такого реформування. З одного боку, місцева влада запевняє: зміни торкнуться усіх навчальних закладів. Нова українська школа передбачає геть інші підходи до навчального процесу, спрямовані на розвиток сфери освіти до європейського рівня. Водночас, як саме це буде впроваджено та якою ціною? Адже за реформою, ліцей має забезпечити навчання учнів 10-12 класів. І втілити це необхідно до 2027 року. У якому форматі працюватиме 33-й ліцей до цього часу, та куди подінуться класи початкового та середнього рівня? Не менш хвилюючим питанням є й призначення керівника, бо від нього напряму залежить майбутнє двох закладів, які об’єднають у ліцей.

Створення ліцею та обіцянки влади

Про майбутнє злиття 1-ї гімназії та 12-ї школи стало відомо 7 грудня 2023 року. Тоді очільник Сумської ОВА Володимир Артюх підписав розпорядження, в якому йшлося про створення Комунального закладу сумський ліцей №33. З цього моменту батьки і освітяни почали вимагати від влади роз’яснень і міська влада провела з ними зустрічі, а вже через декілька днів було створено робочу групу, яка займалася вивченням питання створення ліцею.

За словами Олени Фролкової, заступниці начальника міської військової адміністрації, зустрічі та створення робочої групи ініціювала саме міськрада. Однак, як стверджують представники батьківського комітету 1-ої гімназії, саме вони вимагали обговорення майбутнього ліцею.

Над створенням ліцею працювали:

  • Голова робочої групи – Олена Фролкова, заступниця начальника міської військової адміністрації.

  • Заступник голови робочої групи – Станіслав Поляков, заступник міського голови.

  • Секретар робочої групи – Світлана Кобелецька, заступниця начальника управління освіти і науки Сумської міськради.

  • Вікторія Гробова – директорка Департаменту освіти і науки Сумської обласної державної адміністрації.

  • Неля Вербицька – начальниця управління освіти та науки Сумської міської ради.

  • Наталія Южко – заступниця начальника управління державної служби якості освіти.

  • Марія Сахно – головний юрист Сумської міської військової адміністрації.

  • Олег Чайченко – головний юрист Сумської міської ради.

  • Артем Кобзар – секретар Сумської міської ради, в. о. міського голови.

  • Людмила Гога – представник профсоюзу.

  • Оксана Зіненко – завуч школи №12.

  • Ірина Коляда – представниця батьківського комітету школи №12.

  • Ольга Глущенко – представниця батьківського комітету гімназії №1.

  • Наталія Усенко – заступниця директора гімназії №1.

Під час зустрічей представники обласної та міської влади обіцяли створити новітній ліцей, згідно реформи та обрати нового керівника закладу, який не був директором гімназії №1 та школи №12.

Варто зазначити, що за реформою ліцей – це старша ланка (10-12  класи - ред.). Він може мати у своєму складі гімназію (середня ланка, 5-9 класи - ред.), у виняткових випадках молодшу ланку. Об’єктивно – винятковості у цьому випадку немає.

Тобто влада фактично обіцяла ліцей-гімназію з новим обличчям.

Друга спроба знищити гімназію 

Під час зустрічей освітянам обіцяли заклад нового зразка, який матиме академічний і більш науковий профіль, а не загальноосвітній. Реформований ліцей передбачав поглиблене вивчення визначених предметів, а також певні вимоги відбору до навчального закладу. Проте риторика влади змінилася вже з середини грудня, коли у Сумській міськраді до своїх обовʼязків офіційно приступив Артем Кобзар, новообраний секретар та в. о. міського голови.

За словами членів батьківського комітету 1-ї гімназії, ініціативу щодо вирішення долі новоствореного ліцею визначала вже міська рада. Якщо до цього міська та обласна військові адміністрації говорили про реформований заклад, то представники міськради вважали інакше. Так із ліцею-гімназії проєкт новоствореного закладу перетворився на ліцей-школу.

«Пан Дрозденко і пані Гробова запевнили нас, що ліцей №33  буде флагманом освітньої реформи у Сумах – абсолютно новітній тип закладу для всього міста, без територіальної прив'язки,  – розповідає Римма Єременко, мама учня гімназії №1.

Під час зустрічі з батьками вищезазначені представники адміністрації міста та області обіцяли, що новий ліцей буде включати лише середню і старшу ланку. Вони також запевнили, що директором ліцею призначать третю особу (жодну з нинішніх директорів - ред.), не задіяну у конфлікті. Саме тому гімназія погодилася на створення і активну участь у робочій групі. І поки на перших засіданнях головувала військова адміністрація, статут ліцею писали за вимогами реформи.  А далі ініціативу перейняла міська рада, і ситуація кардинально змінилася.

 

«Статут почали писати абсолютно іншого формату,  з молодшою ланкою за місцем проживання.  Для нас це стало сигналом, що під вивіскою ліцею хочуть залишити школу старого зразку  і перевести туди учнів гімназії. А далі було оголошено, що діюча директор школи Ірина Губська не може бути обмежена у праві висувати себе на посаду директора ліцею. І наші побоювання підтвердилися. Ми готові рухатися вперед під керівництвом освітянина-новатора, і не погодимося на кота в мішку. Це дуже дорого обійдеться нашій громаді» , – пояснює Римма Єременко.

Окрім того, що влада не дотрималася обіцянки щодо призначення незалежного керівника ліцею, вона включила до ліцею № 33 й початкову ланку освіти. Таке рішення може призвести до скорочення кадрів саме 1-ї гімназії, які орієнтовані на надання освіти для середньої та старшої ланки.

«Робота робочої групи не пішла далі обговорення обов’язковості наявності молодшої ланки у новоствореному ліцеї. До обговорення роботи власне ліцею так і не дійшли. Зрештою договорилися навіть до того, що треба буде скоротити набір до старших класів, аби була можливість лишити молодші…Якусь із ланок треба буде скорочувати, бо зараз майже вдвічі перевищена проектна потужність закладу», - зазначає Ольга Глущенко, представниця батьківського комітету від гімназії №1.

Нагадаємо, це вже не перша спроба реформувати 1-у гімназію. Майже рік тому у Сумах намагалися створити ліцей «Лідер» на базі гімназії №1 та школи №10. Тоді спільна будівля школи №12 та гімназії №1 мала б залишитися лише школі №12. Однак педколективи та батьки 10-ї школи та 1-ї гімназії не погоджувалися з таким бажанням. Батьки учнів 10-ї школи 6 квітня 2023 року подали петицію, якою вимагали припинити реорганізацію двох навчальних закладів.

Водночас, ситуація, яка склалася зараз, повністю влаштовує представників 12-ї школи.

«Насамперед, хотіла б зазначити, що усі питання, які ставилися на засіданнях – були вирішені спільно, усе обговорювалося. Не було такого, що за нас щось вирішували, ні, це спільна робота представників робочої групи», – розповідає Ірина Коляда, представниця батьківського комітету від школи №12.

Не зовсім ліцей та непрозорість реорганізації

Відповідно до рішення Сумської міськради, ліцей № 33 забезпечуватиме здобуття початкової, базової та профільної середньої освіти. Однак це суперечить реформі освіти. Адже винятки для закладу, який включав би три ланки освіти, є для сільських громад.

«Ходить міф, що ми наче плануємо поступове виведення чи то молодшої ланки, чи то старшої. Це у буквальому сенсі неможливо. Згідно з Законом України ми не можемо створювати заклад з поступовим виведенням. Тобто, у закладі або є ці класи, або немає, й інакше ніяк», – пояснює нам Олена Фролкова, заступниця начальника МВА. 

Як стверджує міськрада, ліцей №33 може стати винятком, адже заклад об’єднає у собі школу та гімназію. Однак, виходить, що за новою реформою у Сумах створили ліцей за старими нормами. Фактично, замість школи та гімназії створять єдину школу.

«Досить прикро, що влада наче не розуміє наші побоювання.Приміщення на  Засумській, 3 (приміщення школи №12 та гімназії №1 - ред.) замале для повноцінного розвитку усіх трьох ланок середньої освіти. Якщо обє’днання відбудеться без перспективи виведення молодшої ланки, гімназія і її напрацювання з профільної та допрофільної підготовки зникне з випуском паралелі, яка зараз закінчує 5 клас, а, можливо, і раніше», – говорить Ольга Глущенко, голова ради гімназії №1.

За статутом ліцею №33, зарахування дітей до новоствореного закладу здійснюється на конкурсних засадах. Але через включення початкових класів, заклад має прийняти усіх бажаючих учнів на здобуття середньої освіти. Набір нових учнів до закладу за конкурсом можливий буде тільки на вільні місця. Оскільки навчальний заклад переповнений, то ще багато років учні не за місцем проживання не зможуть вступити до новоствореного ліцею.

Окрім цього, згідно статуту ліцею № 33, керівник закладу освіти призначається на посаду за результатами відбору відповідно до Порядку, затвердженого рішенням Сумської міської ради. Однак прозорість цього відбору міська рада не забезпечила. Критерії вибору не публікуються, а самим учасникам робочої групи, безпосередньо батькам учнів, навіть не розповідають про кандидатів. Питання стосовно вакансії директора досі не закрите. Рішення про кандидата приймає зараз виконавча влада, а саме секретар Сумської міської ради Артем Кобзар.

Конфлікт чи лобіювання інтересів

Ірина Губська – директорка школи №12, депутатка Сумської міської ради є кандидаткою на посаду директорки нового ліцею №33.

Як зазначає голова ради гімназії №1 Ольга Глущенко, на Ірину Губську батьки гімназії подали позов стосовно корупційного діяння:

«Ми просили перевірити факт голосування на сесії міськради за передачу двох кабінетів гімназії у користування школи. На самій сесії юрист попереджав Губську, що вона не може голосувати через конфлікт інтересів, але вона все одно це зробила, бо не вистачало 1 голосу»

Цілком імовірно, що гімназійні кабінети могли б збільшити кількість учнів у школі №12, а відповідно й можливість заробити більше.

Адже  заробітна плата директора – це ставка та коефіцієнт від кількості школярів. У той час, як за документами потужність школи №12 становить 500 дітей, Ірина Губська минулого року набрала більше тисячі учнів, а зараз претендує на керівництво об’єднаним закладом.

Цікаво, що свою кандидатуру на посаду керівниці ліцею №33 Ірина Губська подала попри попередні домовленості щодо призначення очільником закладу незалежну, яка б не просувала інтереси жодного зі злитих закладів.

Судові справи стосовно Ірини Губської досі тривають, журналісти сайту MISTOSUMY.com продовжують слідкувати за розвитком подій.

Майбутнє ліцею

Як зазначає Неля Вербицька, начальниця управління освіти та науки СМР, освітній процес у ліцеї №33 почнеться з вересня 2024 року за освітньою програмою, яка буде схвалена на засіданні педагогічної ради. А до кінця навчального року (28 червня 2024 року – ред.) гімназія та школа працюватимуть у звичайному режимі.

Тобто, до початку процесу реорганізації закладу залишилося трохи більше двох місяців, фактично «злити» гімназію та школу планують під час літніх канікул. Імʼя ж керівника ліцею №33 сумській громаді залишається й досі невідомим.

 

З початком нового навчального року до «реформованого» ліцею підуть першачки, які можуть здобути середню освіту поза конкурсами та відборами. Під лунання першого дзвоника розвіються останні сподівання гімназії на якісні зміни у галузі освіти, які обіцяла міська та обласна влада.

Яким може бути ліцей №33? Заклад ще має крихітний шанс стати обласним ліцеєм академічного зразка, у якому б здобували освіту учні з усіх регіонів Сумщини. Та поки ми спостерігаємо, як створюється чергова міська школа.

Гіркий досвід злиття двох закладів

Нагадаємо, у Сумах нещодавно стало відомо про випадок можливого обʼєднання двох медичних закладів. Тоді за злиття лікарні № 5 та клінічної лікарні Святого Пантелеймона, а також призначення керівником конкретної особи Олексію Дрозденку пропонували 100 тисяч доларів США. Також посадовцю обіцяли 10-20% від бюджетного фінансування новоствореного закладу. Мова йде про підозру двом депутатам Сумської облради Володимиру Поцелуєву та Магомед-Шаріпу Галаєву.
 


Анна Толстошеєва та Наталія Біловол для MISTOSUMY.com

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: