Завантаження ...

«Не беруть ваше замовлення – збільште вартість», - сумський таксист про специфіку власної роботи

«Не беруть ваше замовлення – збільште вартість», - сумський таксист про специфіку власної роботи фото

Вас нерідко могло дратувати, коли додаток надає вам круту знижку на поїздку, а ніхто з таксистів не хоче брати замовлення за таку маленьку вартість. Погодьтеся, таке було й не одноразово. Таксі стало невід’ємною частиною життя суспільства. Віддалена зупинка, швидкість, комфорт – це лише кілька переваг, які визначають популярність цього транспорту. Професія таксиста також має свої особливості, вимагає вміння швидко реагувати на зміни, бути ввічливим та професійним у кожній поїздці.

22-річний Дмитро кермує таксі вже два роки. Спочатку хлопець таксував «для душі» та з часом захоплення переросло у повноцінну роботу. Що найчастіше забувають у пасажирському кріслі, чи є улюблені та «темні» райони у Сумах та скільки можна заробити, перевозячи людей по місту – дізнавалися журналісти MISTOSUMY.com.

На фото Дмитро, сумський таксист
 

«Суми у порівнянні з Києвом – це дешево»

- Як почався Ваш шлях?

- Мені 22 роки, освіти як такої немає, окрім школи 11 класів і одразу пішов працювати на завод, бо настали скрутні часи у родині й працювати було нікому. Загалом працюю з 16, а шлях робочий почав з СТО, помічником слюсаря. Потім 2 роки на фірмі водієм, після початку повномасштабного вторгнення знайшов своє місце у магазині «Профтел». Далі переїхав до Києва, де й познайомився з професією таксиста. Мені надали машину в оренду і я таксував на «Бізнес-класі». Врешті-решт повернувся до Сум, де продовжив таксувати на орендній машині тут. Звичайно, цінники взагалі відрізняються від Києва. Це як небо та земля, але що маємо. З часом придбав машину й от таксую на ній.

- Наскільки сильно цінник Києва відрізняється від Сум?

- Якщо так у загальному плані, то у Києві у два рази більше. За 50 грн ви там нікуди не доїдете, наприклад. Якщо брати середній рахунок, то у Києві це 100 грн, а в Сумах – 60 грн. І, відверто, 60 грн – це ні про що, це кава у кав’ярні. А я на ці кошти повинен відремонтувати машину, заправити та ще й обслуговування кожного замовника. А якщо ще й ставлять не точні адреси – це взагалі без коментарів. Тобто людина ставить своє гео, а я на карті бачу, що вона не там. Телефоную і чую: «Ой, а я просто гео поставив та й все, під'їдьте туди-то». А це все час, бензин та кошти.

- Ви ж можете поставити собі плюсом, як «Платне очікування», хіба ні?

- Так, але там 1 хвилина – 3 гривні, стільки коштує мій час за правилами сервісу. І ще й люди жаліються, що я їх обманюю та спеціально накидую чи дорого беру, хоча це реально копійки, погодьтеся. Усього 3 грн за хвилину.

- А скільки людей за добу Ви от можете забрати-привезти?

- Загалом, якщо працювати плідно й погоджуватися на будь-які замовлення – це 25-30 осіб за добу. Якщо напливу мало, як от було у березні – взагалі дуже важкий місяць – то це до 20. Такі місяці мають місце бути всюди, як у кав’ярнях, так і у таксистів. Як на мене, це через постійні тривоги та страшні прильоти. Люди бояться виходити з дому, або взагалі повиїжджали.
 

«Навіть зі знижкою, вам все одно доведеться додавати кошти»

- Давайте одразу поставлю Вам незручне питання стосовно коштів, скільки ж Ви можете за добу «чистими» заробити, якщо от 25-30 людей?

- Якщо 25-30 осіб за добу – це від 1000 гривень «чистими», але це варіативно, бо багато чинників впливає. Деякі далі, аніж 2 км від замовлення не їдуть, а хтось їде – це дуже впливає, адже це пробіг. У деяких є постійні пасажири, які завжди платять більше, є ті, хто стоять на масових точках, де багато людей і там «ловлять» замовлення. І саме останній варіант водіїв наганяють цінники у 3 рази більше.

- Як довго Ви вже працюєте таксистом?

-  Взагалі розраховував не на постійну роботу, а так, підробіток, але щось мене втянуло у цю сферу обслуговування й наразі працюю вже майже два роки.

- Часто люди щось забувають?

- Ой, знаєте, дуже часто. Навіть, коли ти кажеш: «У вас там щось випало», люди наче перевіряють, а потім такі: «Та ні, вам здалося». А через кілька годин дзвіночок та слова: «Я у Вас забула телефон». Це прям та сама, знаєте, база, те що завжди було, є та буде. Є адекватні пасажири, які розуміють, що самі загубили й домовляються про нейтральну зустріч, а є такі, які вимагають, щоб я їм привіз ту чи іншу річ. Ти одразу кажеш, що типу я привезу, але це буде коштувати грошей, а чуєш у відповідь: «Всмислє, які гроші, просто привезіть мені те, що я загубила». І всім все одно, що ти витрачаєш час, бензин та рахуй, що кошти.

- І таке, найболючіше питання, яке, як мені здається, цікавить усіх мешканців. Чи можуть таксисти спеціально затримувати «Очікування», щоб загальну вартість поїздки збільшити? Типу, навіть коли вже рушили по адресі – не вимикати таймер очкування.

- Раніше це можна було робити, але зараз «Uklon» зробив таку функцію, що коли машина від точки подачі починає рухатись – автоматично вимикає очікування. Ми на це ніяк не впливаємо, усе автоматизовано.

- От знаєте, я стикалася з такою ситуацією, що коли сама компанія надає знижку: дуже вигідну для замовника, але пагубну для водія – то ніхто не бере замовлення, поки не збільшите вартість. Чи можна якось знайти вихід з таких ситуацій?

- Насправді ні. Якщо поряд з вами багато таксистів, але ніхто не бере замовлення й вам терміново кудись потрібно, вихід тільки один – це збільшити вартість. Бо ми, таксисти, також не дурні, ми розуміємо, що за 50 грн – ти просто нічого не отримаєш. А якщо там ще й знижка й вартість 38 грн, наприклад, то це взагалі нонсенс. Та знижка, яка надається вам – це ті %, які повинні були отримати водії, тому це, іншими словами, безоплатна поїздка для водія, а таке зачасту нам не дуже цікаво. Та й взагалі, комусь таке буде цікаво? Це як бариста, наприклад, вийде на кілька годин на роботу безоплатно.
 

Хто дратує таксиста?

- Чи є якісь види пасажирів, які б Ви могли виокремили?

- Мої «фаворити» - це п’яні, «мамочки» та власники тварин. З першими й так все зрозуміло, як на мене, бо існує ну дуже багато різних підкатегорій п’яних пасажирів. «Мамочки» – це ті батьки, які не контролюють власних дітей, їм просто все одно, що вони роблять у салоні авто. Було багато випадків, коли дитина ходила брудним взуттям по сидінню, била ногами моє крісло, кричала, вилазила аж на переднє сидіння й нікого не хвилювало, що мені це заважає. І це ще мала частина того, що мені доводилося пережити з так званими «мамочками». Будь ласка, виховуйте дітей, кажіть, що так не можна себе поводити, ви справляєте не краще враження, як один з батьків.

Власники тварин також бувають різні. Є ті, хто контролює свого чотирьохлапого товариша, а є ні. Але частіше за все, це один з улюблених категорій, бо навіть, коли перевожу великого пса, потім власники вибачаються, питають, чи нічого не зіпсували тощо. Це цінні пасажири, дійсно. І справа не у тому, що вибачилися, а у тому, що вони розуміють, що ти така ж людина, як і вони.

Є тихі пасажири, а є балакучі. Тут вже підлаштовуєшся під людину та й все. Старше покоління, чоловіки особливо, які сідають на сидіння біля тебе й починають вчити й життю, і водити – усьому.

- Як Ви ставитеся до розмов з пасажирами під час поїздки? Чи Ви ділитеся своїми враженнями або досвідом з ними?

- Я сам по собі тихий і якщо пасажир не говорить – я також не буду. Це не те щоб принцип, а скоріше не бажання змушувати людину говорити. А коли ж розмова йде саме за балакучих то звичайно, завжди підтримаю розмову, можливо пораджу щось, або розповім про власний досвід у тому чи іншому питанні.

- Чи були які-небудь незвичайні або цікаві історії?

- Ну, поліція не зупиняла й вже добре, бо якщо в Києві я відчуваю себе не на своєму місці, то тут, як рідне місто, усе спокійніше. Ти знаєш, де часто зупиняють і просто об’їжджаєш ці місця. Бувало таке, що людина робить помітку у такому місці, куди заїхати неможливо. Є така адреса поблизу ринку, де під’їзд виходить на Ярослава Мудрого, а поряд стоянка з машинами. І за 5 метрів там така арка до входу у двір типу. Я ж під'їжджаю до неї й прошу дівчат вийти за неї, бо я фізично не проїду, а зупинятися на проїзній частині не можу. Вони звичайно скаржилися, але їм довелося йти до мене цілих 5 метрів.

Ще така неприємна історія згадалася: віз жіночку з Добровільної з кошеням, це перевіз тварин, доплачується окремо, а вона цього не вказала. Я їй сказав, що я це не вигадую, нехай у додатку додасть та й все, там ціна суттєво не зміниться. Вона сказала «Так-так» і потім, коли вже висадив її, бачу, що вона мені поставила 1 за це.

Ще з неприємних ситуацій – це неоплачувана поїздка. Останній раз це був хлопець, який хотів розрахуватися готівкою. Я на нього так подивився, наче гарний хлопець, а потім, тільки зупиняємося – і він вилітає з авто й біжить. Тобто просто безоплатно проїхався, але Уклон це компенсує, тому хоча б щось. Через це завжди хвилюєшся, коли оплата стоїть готівка, а не картка. Або з зупинками, коли люди йдуть наче на хвилину, а потім просто збігають. У мене таке було, тому тепер завжди прошу якийсь завдаток.

Було таке, що чоловік сів до мене, ми вже їдемо, він дістає коробку цукерок і питає: «Як гадаєте, солідно?», ну я кажу: «Так». Він не замислюючись каже: «Ну то забирайте, це Вам. Мені подарували, а у мене алергія на шоколад». Дуже подобається, коли люди з позитивом до тебе, тоді одразу хочеться дарувати його й у відповідь. Взагалі ще дарували, типу як на чай, – віскі, а якщо по грошах, то найбільша сума – це 200 грн. І як бабусі, коли підвозиш їх, то коли починають збиратися – бажають тобі й здоров’я, і щастя, і дітей побільше – оце насправді ціно.

- У будь-якому додатку подібному можна залишати скарги, на що Вам залишали?

- Саме скарги залишають дуже рідко, зазвичай просто ставлять оцінку обслуговування 1, що знижує мій рейтинг. Але дивіться, якщо ви поставите таксисту оцінку 1, його рейтинг впаде з 5 до 4,94, тобто не дуже суттєво. Інколи дзвонять на службу підтримки, але у мене такого не було.

- Які маршрути або райони Ви вважаєте найбільш популярними серед вашого клієнтського потоку?

- Оо, гарне запитання, це по населенню, тобто, де більше багатоповерхівок – там і більше замовлень: 9 мікрорайон, вулиця ЗСУ, Героїв Крут, Хімік. Там і цінник більше, бо замовлень багато й туди усі таксисти намагаються попасти, щоб далі замовлення «піймати». Ще б хотів додати про району, куди не слід і суватися, але це так, суто моя думка. І це стосується не доріг чи ще щось, а саме людей та кількості. Я не прихильник стереотипів, але найважчі пасажири часто зустрічаються на Курському проспекті (просп. Перемоги – ред.), Металургів, Реміснича, Добровільна. Але це суто мій досвід.
 

«Якщо ти таксист, то маєш відрити ФОП»

- З якими мобільними додатками замовлення таксі Ви співпрацювали? Поділіться  з нами Вашим досвідом.

- У Києві я працював з «Uklon» і «Uber» – це такі, найпопулярніші додатки по Україні, у них є свої переваги та недоліки. Якщо говорити про Убер, то у нього легкий інтерфейс та адекватна робота додатка. По ціновій політиці важко сказати, але на рівні з «Bolt», тобто досить дешево. Уклон – це така, золота середина сервісів. Коли тільки приїхав у Суми, працював з багатьма сервісами: «838», «Hub», «Bolt». «838» – це жах для мене, «Bolt» – маленький прайс, який мене не влаштовував. «Hub» – круті тарифи, але контингент важкий, бо це старше покоління зачасту.

- Які переваги та недоліки є у роботі таксиста?

- Перш за все, це гнучкий графік, який ти підлаштовуєш під себе, тобто це тримається на твоїй самодисципліні. Хочеш – сьогодні вихідний, хочеш – зробив перерву, хочеш – працюєш з сьомої ранку. Але зараз активно ведуться зміни у законодавстві й усі таксисти повинні будуть відкривати ФОП, тому це вже буде малий бізнес. І якщо тебе піймають, то одразу штраф. У мене так знайомих на 17 000 оштрафували за те, що наче ведуть нелегальний бізнес.

З мінусів, це робота з людьми. Сфера обслуговування надзвичайно важка, протягом робочого дня ти зустрічаєш різних людей і маєш знайти підхід до кожного, інколи це дуже виснажує.

- А як так піймати можуть, якщо не відкритий ФОП?

- Просто сісти проїхати й у кінці ти не видаєш їм рахунок – ото й все, пиши пропало.

- Як Ви обираєте оптимальний маршрут для клієнта?

- В основному це навігатор, особливо у Києві. Якщо говорити саме про Суми, то інколи вже сам знаєш як краще доїхати туди чи туди, бо не раз сам обійшов ці вулиці.

- Чому у всіх таксистів такі кумедні фото?

- Ми самі з них сміємося, якщо відверто. Там своя рамка при реєстрації водія, як у Монобанку. Ми просто підставляємо обличчя, воно фотографує та й все.

- Які поради Ви дали б початківцям у таксі сервісі?

- Повністю йдіть у професію: запам'ятовуйте вулиці та будинки по можливості, світлофори, маршрути. А якщо у плані замовлень, то з самого початку беріть усе підряд, напрацюйте клієнтську базу й потім вже зможете обирати: що хочете брати, а що ні.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: