Завантаження ...

Сумщина - край писанкарства. Виставка писанок Дарини Гулої

Сумщина - край писанкарства. Виставка писанок Дарини Гулої фото
У Сумах відкрилася виставка писанок Дарини Гулої. Відома майстриня Народного Мистецтва України презентувала давні традиції писанкарства у своїх роботах і поділилася секретами. 

Журналісти  MISTOSUMY.com поспілкувалися з Дариною та зрозуміли: писанкарство - не лише давня, а й сучасна мистецька молитва, яка може врятувати кожного, хто візьме “писачок” в руки. 

Дарина Гула - сум'янка, за освітою - педагог, у звичайному житті працює в сумському водоканалі, розписом займається з 18 років. Останні 17 років майстриня захоплюється технікою воскового письма на яєчній шкаралупі. Писанкарство стало справою всього її життя. 

Коли Дарина стала розписувати писанки, то кури, гуси та страуси стали казати, що вони живуть не марно, - пишається колегою Олександр Кисельов, сум’янин, член спілки майстрів декоративно-прикладного мистецтва України.

Розпис - це молитва, подяка, прохання

Писанкарство - це прадавнє письмо, молитва наших пращурів, вище мистецтво орнаментування, де кожний знак є проханням, оберегом чи подякою. З давніх часів писанка асоціюється з початком весни й відродженням, її можна порівняти з іконою, що оберігає від зла. Тому розписувати яйце можна лише з добрими думками, наголошують майстри, інакше воно лопне.

Раніше господині варили лушпиння цибулі для крашанок в той час, поки підходило тісто на паски. Минуле життя було сповнено символізмом, тому виставка Дарини Гулої має символічну назву “Життєдайна сила оберегів”.

Традиції писанкарства у нашому регіоні були і є!  В дореволюційних дослідженнях є фото зразків, опис та аналіз писанок Лебединщини, Глухівщини, Кролевеччини, Охтирщини, Путивльского району тощо. Та за 70 років панування радянської влади цей вид мистецтва було винищено, відроджувати його почали лише з 1992 року,

Чому більшість людей фарбує яйця в червоний колір? Тому що для цього не потрібно бути художником. А ще, традиційно, саме крашанки, тобто яйця, пофарбовані у червоний колір, здавна носили святити у церкву, бо червоний колір символ відродження до нового життя. Яйця з наклейками, незвичних кольорів - це лише мода, на яку в церкві намагаються не звертати увагу.

Писанкарство - справа всього життя. 

Писанкарство - дуже консервативне мистецтво, воно передається з покоління в покоління. Усі писанкарі використовують одні й ті самі символи, відрізнити роботи майстрів важко, але писанки Дарини Гулої вгадуються колегами одразу, бо мають унікальний почерк.

Виставка її писанок включена до постійної експозиції Музею писанкового розпису в Коломиї  й це - визнання національного масштабу.

Секрети писанкарства

Ми спитали у Дарини, які яйця, фарби та вміння потрібні для розпису. 

Я використовую звичайні магазинні, вони без зародка, тому їх потрібно обов’язково видувати, інакше ціле яйце може вибухнути прямо на виставці. Видувати зовсім нескладно (сміється), для цього можна використовувати звичайний шприц або спеціальну помпу. Інструментів для писанкарства багато і вони є у продажу. Для розпису використовують "писачок", раніше називали "кісткою", зараз їх роблять з латуні. Фарби я використовую штучні, вони більш стійкі. Та є багато технік і майстрів, які використовують натуральні фарби. Проте такі писанки дуже чутливі до сонячних променів, - розповідає майстриня.

Власна колекція робіт Дарини Гулої нараховує понад 500 писанок і мальованок на курячих, гусячих і страусових яйцях як авторських, так і відписаних за традиційно регіональними (слобожанськими, поліськими, подільськими, буковинськими, гуцульськими) орнаментами). 

Майстриня віднайшла власний стиль. Її писанкам притаманні теплі кольори (жовті на зеленому тлі, гірчично- маслиново- коричнюваті на чорному) та холодні (блакитні на білому). 

Дарина Гула застосовує як рослинний орнамент (дубове та кленове листя, «мальви», «туліпани»), так і геометричні елементи («ружі», хрести, розетки, «сонця»). Більшість творів авторки об’єднані в колекції («Кавова», «Ніч», «День», «Зима», «Весна»).

Майстриня використовує у своїй практиці не лише восковий розпис, а й техніку травлення. Таким роботам притаманна монохромність, складна композиційна побудова, філігранне письмо.

Крашанки на виставці розміщені в формі панно по 30 писанок в окремих техніках, що також є творчою знахідкою майстрині.

Витинанки, шкрябанки, бісерки та “вирізані” яйця

Доповнюють експозицію писанок ще й витинанки Дарини Гулої та Світлани Бідної. Для витинанок Сумщини характерні вужі, зірки та квіткові мотиви, які й представлені на виставці.

Крім писанок на виставці є мальованки - дерев’яні яйця, розписані пензлем. А також писанки, покриті зверху лаком, що за словами Дарини, коштує недешево.

Також Дарина розповідає й про інші техніки: травлянки, шкрябанки (скробанки), бісерки - вони також є на виставці. Зараз майстри роблять ще й “вирізані” яйця з ефектом мережива і 3D. Це дуже важко, бо шкаралупа - крихкий матеріал.

Біографічна довідка

Дарина Гула – майстриня-писанкарка, визнана в Україні, член Національної Спілки Майстрів Народного Мистецтва України з 2001 року, член обласного клубу писанкарів. Учасник міських, обласних, всеукраїнських, міжнародних виставок, фестивалів, ярмарків, мистецьких свят, проєктів. У творчому доробку 4 персональних виставки в Сумах (2004, 2012, 2016, 2018 роки - ред.), найбільша з яких презентувала глядачеві понад 500 робіт.
Також роботи Дарини у 2016 році представили, а згодом й включили до  постійної експозиції у музеї писанкового розпису, що в Коломиї.
Окрім цього, багато її творів знаходяться у приватних колекціях України та за кордоном. 

Завдяки діяльності таких майстрів, як Дарина Гула, в Україні відроджено унікальний старовинний вид воскового письма, який на сьогодні може поповнити Репрезентативний список Нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.
Дарина Гула відроджує, зберігає та розвиває традиційне мистецтво України.

Персональна виставка писанок Дарини Гулої проходить в художньому музеї імені Н. Онацького, що на Театральній площі. Подивитися роботи можна буде до середини травня. 

30 квітня, о 14.00 майстриня запрошує сум'ян на майстер-клас розпису,  де поділиться секретами техніки писанкарства. 

Анна Крамар для  MISTOSUMY.com

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: