Завантаження ...

«С намі Бог»: як армія рф руйнує храми на Сумщині

«С намі Бог»: як армія рф руйнує храми на Сумщині фото

Під маскою набожності російська армія вчиняє злочини на території України протягом 10 років. Скандуючи «Ми русскіе, с нами Бог», військові рф окуповують населені пункти та залишають на тимчасово захоплених українських територіях «послання» на стінах, у яких згадують Бога та змальовують хрести. Країна-віровідступник продовжує пропагувати ідею православ’я як основу російської ідентичності та разом з тим нищить релігійні споруди. Численні випадки руйнувань храмів внаслідок військових дій окупанта фіксують по всій Україні, в тому числі і на Сумщині.

Журналісти сайту MISTOSUMY.com проаналізували інформацію, отриману від Сумської обласної військової адміністрації, пресслужб Сумських єпархій ПЦУ та УПЦ (МП), Державної служби України з етнополітики та свободи совісті, а також дані зібрані громадською організацією «Майстерня академічного релігієзнавства».

В результаті ми з’ясували, що станом на 25 квітня 2024 року на території Сумщини окупант пошкодив щонайменше 36 храмів та інших видів релігійних споруд від початку повномасштабної війни.

Сумські церкви, пошкоджені військами рф

Внаслідок російської агресії у самому місті Суми пошкоджено щонайменше шість релігійних споруд.

Храм Стрітення Господнього УПЦ (МП)

У березні 2022 року унаслідок ворожих обстрілів міста Суми пошкоджень зазнав Храм Стрітення Господнього. Руйнувань завдано крівлі центрального купола. Вікна з рамами «вдавило» всередину храму вибуховою хвилею. Також пошкоджено центральну баню.

Пантелеймонівська церква УПЦ (МП)

Пантелеймонівську церкву, що належить до пам'яток архітектури національного значення пошкоджено у березні 2022 року. Внаслідок авіаудару, вибуховою хвилею у церкві вибило 5 вікон.

Сумська духовна семінарія імені Блаженнішого Митрополита Володимира  УПЦ (МП)

У березні 2022 в наслідок авіаційного нальоту російського бомбардувальника пошкоджень зазнала будівля семінарії: пробито західну стіну, вибито вікна, суттєвих руйнувань зазнали стеля та підлога, пошкоджено внутрішній розпис стін.

Храм Святого Праведного Іоанна Руського УПЦ (МП)

У Храмі Святого Праведного Іоанна Руського внаслідок обстрілів на початку повномасштабного вторгнення вибило два вікна.

Дім молитви громади Міжнародного союзу церков євангельських християн-баптистів

У ніч з 7 на 8 березня 2022 року внаслідок авіаудару суттєвих пошкоджень зазнав Дім молитви громади Міжнародного союзу церков євангельських християн-баптистів.

Храм дванадцяти апостолів ПЦУ

У березні 2024 року, внаслідок влучання російського шахеду по цивільній інфраструктурі, вибуховою хвилею було пошкоджено Храм Дванадцяти Апостолів.

Релігійні споруди Сумської області під прицілом «руського миру»

 Найбільшу кількість пошкоджених храмів налічує Охтирський район. На момент виходу цього матеріалу зафіксовано 17 релігійних споруд, які зазнали руйнувань, з них 8 у Великописарівській громаді. У селі Велика Писарівка пошкоджено три храми ПЦУ: Успіння Пресвятої Богородиці, Святителя Миколая Чудотворця, Святого рівноапостольного великого князя Володимира та Свято-Покровський храм УПЦ (МП).  

Також на території громади руйнувань зазнали ще чотири храми УПЦ (МП) —  це Преображенський у с. Солдатське, Покровський у с. Пожня, Миколаївський у с. Олександрівка та Покровський у с. Ямне.

Відомо про пошкодження трьох релігійних споруд в Охтирці. Внаслідок воєнних дій руйнувань зазнали: Зал Царства Свідків Єгови, Храм Преображення Господнього ПЦУ та Георгіївський храм УПЦ (МП) .  

Як повідомили нам у пресслужбі Сумської єпархії УПЦ (МП), 26 лютого 2022 року у Георгіївській церкви від вибухової хвилі вибило вікна, а наступного дня її пограбували. 

Через бойові дії пошкоджені дві релігійні споруди у Тростянці  Церква "Спасіння" Всеукраїнського Союзу Церков Євангельських Християн-Баптистів та Вознесенський храм УПЦ (МП).

Також руйнувань зазнали чотири релігійні споруди УПЦ (МП) : Храм Собору Архистратига Михаїла та інших Небесних Сил безплотних у с. Печини, Миколаївська церква у с. Білка, Церква Воздвиження Хреста Господнього у с. Боромля та Миколаївська церква у  с. Семереньки. Останні два храми зведені на початку ХІХ століття та належать до реєстру пам'яток архітектури місцевого значення.

Сумський район налічує 10 пошкоджених релігійних споруд через російську агресію. З них чотири храми єпархії ПЦУ: Святого Архангела Михаїла у с. Малий Вистороп, Святого Іоана Предтечі у с. Рябушки, Святителя Миколая Чудотворця у с. Кіндратівка та Успіння Пресвятої Богородиці у с. Климівка. 

У пресслужбі Сумської єпархії УПЦ (МП) нам повідомили про шість пошкоджених споруд, зокрема це: Троїцька каплиця у м. Білопілля,  Храм Успіння Божої Матері у с. Хотінь, Храм Різдва Пресвятої Богородиці у с. Юнаківка, Свято-Миколаївська церква у с. Миропілля, Спасо-Преображенська церква у с. Ворожба та Свято-Троїцька церква у селі Запсілля. Останні два храми - пам'ятки архітектури регіонального значення.

На території Шостинського району відомо про пошкодження храму Святителя Миколая Чудотворця ПЦУ у м. Дружба. У цьому ж місті серйозних пошкоджень зазнав храм Серафима Саровського УПЦ (МП). Також зафіксовані пошкодження храму Успіння Пресвятої Богородиці ПЦУ, що у с. Костянтинів Роменського району. 

Це далеко не увесь перелік пошкоджених храмів Сумщини. Оскільки злочинні дії окупанта щодня приносять нові руйнування, тож справжня кількість зруйнованих релігійних споруд може бути більшою.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: