Завантаження ...

Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід

Міністру, якого підозрюють у земельних схемах на пів мільярда на Сумщині, обрали запобіжний захід фото

Високопосадовця, якого підозрюють у заволодінні землею на 291 мільйон гривень та спробі заволодіти ще 190 мільйонами, взяли під варту. Альтернативою є застава у розмірі 75,7 мільйона гривень.

Нагадаємо, що НАБУ та САП викрили схему заволодіння державними землями у Сумській області загальною площею близько 2,5 тисяч гектарів та запобігли спробі заволодіння ще близько 3,3 тисяч гектарів.

До складу злочинної групи, яку очолював екс-голова аграрного комітету ВРУ та чинний міністр, входили топ-посадовці Держгеокадастру, а також так звані "куратори", які контролювали діяльність цих органів.

Деталі схеми:

2017 рік: Власник низки агрокомпаній, який згодом став народним депутатом та очолив аграрний комітет ВРУ, у змові з головою Держгеокадастру та "кураторами" вирішив заволодіти землею в інтересах приватного агрохолдингу. Йшлося про ділянки, які перебували у користуванні двох держпідприємств на Сумщині.

Знищення документів: Спочатку учасники схеми знищили документи, що підтверджували право держпідприємств на постійне користування землею.

"Самовільне зайняття": Обласний Держгеокадастр склав акт про самовільне зайняття цих ділянок державними підприємствами.

Фіктивний аукціон: Ділянки включили до переліку на аукціон з права оренди, але жодних торгів так і не провели.

Передача у приватну власність: За допомогою підконтрольних осіб ділянки передали у приватну власність заздалегідь визначеним людям під виглядом реалізації їх права на безкоштовну землю. Умовою отримання землі було підписання договору про її передачу в оренду агрохолдингу.

Збитки: Внаслідок реалізації схеми у 2017-2021 роках учасники заволоділи 1250 земельними ділянками загальною площею 2493 га, вартість яких на момент злочину становила понад 291 млн грн. Вони також намагалися заволодіти 3282 га землі вартістю близько 190 млн грн, але їм завадили детективи НАБУ та прокурори САП.

Підозрювані:

  • Колишній голова аграрного комітету ВРУ
  • Колишній голова Держгеокадастру України
  • Керівник Держгеокадастру в Сумській області
  • Два "куратори" органів Держгеокадастру
  • Службові особи Держгеокадастру Сумської області
  • Директор аграрного холдингу
  • Інші особи, які сприяли злочину

Стаття ККУ: Ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 та ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 15, ч. 5 ст. 191 КК України

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: