Завантаження ...

Як готуються до Великодня в Сумах - ми спитали й знайшли цікаві рецепти крашанок

Як готуються до Великодня в Сумах - ми спитали й знайшли цікаві рецепти крашанок фото
 

Ніхто з опитаних сум’ян цьогоріч не бідкався щодо цін на Великодній кошик. Святкувати планують усі: хтось паски пектиме, інші ж - купуватимуть, а ось традиція фарбувати крашанки виявилася найсильнішою.

На Пасху більшість опитаних залишиться вдома, хтось поїде до батьків чи на кладовище, якщо ця територія не перебуває під постійними обстрілами.

У церкву також підуть не всі, дехто з причин безпеки. Ті, хто прийдуть, обов’язково згадають про полеглих героїв і перемогу життя над смертю.  

Журналісти MISTOSUMY.com традиційно пройшлися сумськими вулицями та спитали містян, чи готуються ті до Великодня. Перехожі відповіли на такі питання:

  • Чи плануєте Ви пекти паски, за яким рецептом? 
  • Як фарбуєте яйця на Великдень?
  • Чи підете на Пасху до церкви?

 Дівчата поділилися рецептом “яйця дракона”, досвідчена фарбувальниця – рецептом “яйця в цукровій глазурі”, старенька – старовинними рецептами фарбування яєць. Жінки пенсійного віку здебільшого паски не пектимуть, навіть не шукатимуть – підуть за звичкою туди, де купували раніше. Серед молоді навпаки – пектимуть майже всі, для себе і на гостинця.



Ольга, на фото ліворуч

– Пектиму третій рік. Колись вирішила так: треба пекти, бо як прилетить щось, а я ще жодної паски не спекла, не діло! Рецепт у мене – сімейний, мамин: багато яєць домашніх, сметани, масла, родзинок! Аж дві години вимішую тісто як заведено, паски обов’язково поливаю білою глазур'ю. І яйця у нас теж класична класика, фарбовані лушпинням (сміється). У церкву не ходжу, бо Пасха для мене – це більше про сімейні традиції, емоційні гачки дитинства. Тому печу багато, щоб був привід зустрітися і пригостити усіх друзів.

Валерія, на фото праворуч

– Я дуже люблю Великдень, для мене це також свято дитинства. Щоб довго не вимішувати тісто, печу паски не за класичним рецептом, а схожі на кекс: опара, яйця, цукати. Рецепт хоч і з інтернету, але три роки тому я так заморочилась, що навіть курс з випікання пасок купила в одеситки, коштував майже тисячу гривень (сміється). Печу тепер щороку 6 пасок за її рецептом, дуже смачні. У церкву не ходжу, про освячення пасок чи яєць навіть не думаю.

Аліна, 26 років, фотографуватися не схотіла

– З минулого року печемо паски вдвох з сестрою. Рецепти вона бере, здається, з інстаграму чи Тік-Току, керування процесом також за нею. Яйця фарбуємо зазвичай лушпинням або чаєм каркаде за тим самим принципом, щоб отримати “яйця дракона” синьо-сірого кольору  дуже красиві виходять! В яку церкву святити ще остаточно не визначалися, у ту, де відспівують військових, бо ще не розібралася до якого патріархату належать сумські церкви.

Юлія

– І минулого року й цього поїду до мами та сестри в Лебедин, будемо пекти паски разом як і щороку.  Щоб на всіх вистачило, печемо десь 20 пасок. Інколи за день встигаємо, буває процес розтягується аж на два дні. Рецепт мамин, замішуємо традиційно вручну, сестра відповідає за декорування. Любимо, щоб було багато родзинок, цукатів, але жодних модних кремів, традиційна яєчна глазур, присипки, хіба що прикрашаємо фігурками. Яйця фарбуємо лушпинням і чаєм каркаде.  

Останні роки ходимо в українську церкву, ну туди, де батюшка україномовний.



Ганна

– Кожного року печу приблизно 10 пасок. Тісто роблю здобне: більше масла, сметанки, олійки, молочка, яєць, цукатів, родзинок (сміється). Онук, якому буде одинадцять, допомагає тісто замішувати, донька прикрашати паски.

Яйця фарбуємо тільки лушпинням, вже не прикрашаємо. Церква у нас неподалік, наша українська, у російську не ходжу категорично, й сестру свою намагаюся переконати.

Ніна, 60 років

– Вже десь 20 років не печу пасок, останні роки діти з Польщі присилають. Не печу, бо невигідно, дорого, та і їсти нема кому. Куплю в Сумській паляниці, мені там найкращі. Яйця, звісно, фарбую сама. У церкву підемо туди, де служба йде українською мовою. 

Валентина, 62 роки

– Купую одразу свячені паски, Церкву не міняла віра одна, в яку ходила, туди й продовжую ходити, а що начальство думає, не знаю.

Віра, 82 роки

– Паски печу все життя і цього року пектиму. Живу сама, то спечу одну сирну для себе, її швидше пекти. Молоко у двір привозять, то я творог зроблю сама, додам родзинок. Яйця також фарбую, що ж за свято без яєць! Фарбую, переважно, лушпинням, хочу ще з кори дуба спробувати, кажуть дуже гарні, і з кори бузини не пробувала, а хочеться. У церкву цьогоріч не піду, хочу поїхати на кладовище, та чи вийде, не знаю, бо воно біля Писарівки. 

Святити паски зазвичай ходжу у найближчу нашу дерев’яну церкву, хоча якось дядько сусідський мене насварив, що то московська, так я трохи злякалась, а потім собі думаю, Бог то один.

Надія, 65 років

– Не печу! Пенсія мала, продукти дорогі, а як не вийде?! Раніше, як село було, та домашні яйця, сметана пекла. А зараз піду в магазин, подивлюся яка з виду сподобається купую і хай! Яйця фарбувати не лінуюся, вже мені передали лушпиння зі звичайної цибулі та з синьої будуть традиційного кольору і бузкового. Раніше дурна була і марганцем фарбувала, і зеленкою (сміється). 

Чи піду у церкву? Не хочу загадувати, бо страшно. Минулого року в українську ходила, а зараз - куди ближче, щоб тікати швидше.

Ольга, 69 років

– Готові паски купуємо, на ринок їдемо там привозять якісь смачні. Зараз згадаю, мабуть, юнаківські. Домашню  паску мені донька принесе, пече сама смачні здобні. Яйця фарбую завжди лише лушпинням з цибулі. 

Святити паски не ходжу, хоч не богохульниця. В Бога вірю, але дуже не приклоняюся, бо тримаю його в душі. 

Вікторія, 38 років

– Мама пече паски, а я лише купую продукти, багатенько, щоб вистачило на 10-12 пасок. Святити йдемо всією родиною отут неподалік у церкву. Ми й не знали що вона не українського патріархату (дивується). Постоїмо на вулиці, посвятимо й додому. Яйця теж мама фарбує, ми хіба що наліпки зверху ліпимо (сміється).

Олексій, 42 роки

– Не печемо паски, бо дружина на роботі, нема часу. Яйця раніше вдвох з сином фарбували лушпинням, тепер я сам, бо сину шістнадцять, та я продовжую фарбувати процедура дуже цікава. Якщо підемо святити паски, то принципово у Воскресенську церкву. Та загадувати наперед не виходить, не відомо чи прокинемося завтра, і чи буде існувати наша держава.

Дмитро, 52 роки

– Самі не печемо, купуємо в "Маминій кулінарії". А теща пече. Я знав, що спитаєте про церкву, на це питання не відповідатиму, бо це моя особиста справа.

 Тетяна, 68 років

– Не загадую про паски, бо не знаю де буду. Донька, зять, онука  на фронті, то я маю завжди бути готова їхати допомагати з меншими дітьми. 

Володимир, 77 років

– Живу - один, пенсія маленька, то куплю найменшу пасочку - побалувати себе. Нема в мене нікого, син на війні, каже, родину заведе,  як повернеться живий. З сусідами не дуже спілкуюся, то пригощати навряд хто буде. У церкву не ходжу, я – невіруючий.

Для тих, хто дочитав до кінця, рецепт крашанок у вині. 

Налийте пів літра вина будь-якого кольору, насипте столову ложку цукру, покладіть туди яйця і варіть як зазвичай. Дайте охолонути та викладаєте сушитися. Яйця будуть ніби глазуровані чи інкрустовані, пані, яка давала рецепт, каже, що це надзвичайно красиво. 

Анна Крамар для MISTOSUMY.com

Читайте також: у скільки цьогоріч обійдеться традиційний набір продуктів на Великдень
 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: