Завантаження ...

Дітям Сум можуть автоматично надавати статус "дитини війни"

Дітям Сум можуть автоматично надавати статус "дитини війни" фото

Під час апаратної наради в Сумській міській раді обговорили зміни, пов'язані з віднесенням міста до територій можливих бойових дій.

Зміни до Наказу Мінреінтеграції від 12 квітня 2024 року № 108 впливають на діяльність низки галузей. Їх керівники повинні бути чітко обізнані з цими змінами та враховувати їх у своїй роботі.

Суми звільнені від проведення середньострокового бюджетного планування.

Місто має підстави претендувати на додаткову дотацію з Державного бюджету та гуманітарну допомогу від міжнародних донорів.

Змінились умови продажу підакцизної продукції, зокрема алкогольних напоїв.

Заборонені податкові перевірки.

Місцева влада може ініціювати встановлення пільг по сплаті місцевих податків і зборів.

Є зміни в оплаті праці по деяких галузях, зокрема в медичній.

У разі евакуації до інших громад сум’яни зможуть оформитись як ВПО та отримувати від держави відповідні виплати.

На території можливих бойових дій діє заборона на нарахування та стягнення штрафів, пені, інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення плати за житлово-комунальні послуги населенням.

Сумські абітурієнти матимуть пільги при навчанні в магістратури.

Важливо! Зміни також стосуються й надання юним сум’янам статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

Як повідомила начальник управління «Служба у справах дітей» Валерія Подопригора, тепер коло отримувачів має розширитися. Наразі розглядається можливість надання такого статусу усім дітям до 18 років, зокрема, й тим, які народилися після 3 квітня 2022 року - періоду, коли в Сумах припинились бойові дії, повідомили в мерії.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: