Завантаження ...

Чому сумським ветеранам важко знайти роботу

Чому сумським ветеранам важко знайти роботу фото

Перше велике обговорення відбулося на регіональному заході “Повернення ветерана на робоче місце”, яке символічно поєднали зі святом Праці 1 Травня. Представників бізнесу і громадських організацій було менше ніж чиновників, проте розмова вийшла серйозна. Дехто відверто, дехто обережно, та всі погодилися: проблем багато, вирішуються вони важко, того, що робиться – недостатньо.

Суспільство скоро не знатиме, що робити з ветеранами, бо це будуть не ветерани 60+, а хлопці після 18-ти. На кожну вакансію буде 15-20 відсотків ветеранів: навичок вони не матимуть, а якщо матимуть, то у них можуть бути проблеми зі здоров’ям, – говорить Алла Лежненко, виконавчий директор Сумського обласного об’єднання організацій роботодавців. 

Хто вони - ветерани

В Україні після війни буде 4-5 млн ветеранів. Такі прогнози ще влітку 2023 року озвучила в ефірі Радіо Свобода колишня міністерка у справах ветеранів Юлія Лапутіна.
Мова йде не лише про безпосередніх учасників бойових дій. Координаційний центр з психічного здоров’я КМУ виділяє такі категорії ветеранів:

58,0% – учасники бойових дій  

20,8% – учасники війни

13,1% – член сім'ї загиблого (померлого) ветерана війни 

 6,6% – особа з інвалідністю 2 групи внаслідок війни 

 1,5% – особа з інвалідністю 1 групи внаслідок війни 

Віковий розподіл ветеранів війни в Україні (за даними координаційного центру станом на 2022 рік)

41,0% – 65 і більше років

26,2% – 45-64 років 

16,2% – 35-44 років 

13,7% – 25-34 років 

 2,7%  – 18-24 років 

 0,2%  – до 18 років 



За інформацією Координаційного центру з психічного здоров'я, у зоні бойових дій 95% осіб переживають жахливі події, а приблизно кожен четвертий учасник бойових дій за відсутності будь-яких фізичних ушкоджень має ментальні розлади, тобто отримує психотравму, а серед поранених та осіб з інвалідністю – кожен третій.

Також дослідження показують: більшість ветеранів мають чітку громадянську позицію, та загострене почуття соціальної справедливості, вони менш ініціативні, бо звикли до чітких наказів – в окремих ситуаціях це призводить до непорозумінь з роботодавцями.

Роботодавці ще не готові 

Статистики працевлаштувань ветеранів на Сумщині поки немає. Проте на сьогодні в Україні існує проблема неготовності роботодавців до співпраці з ветеранами. 

Здебільшого це повʼязано з побоюванням роботодавця зіштовхнутися з новими ризиками: це і психоемоційні стани ветеранів, які можуть породжувати конфлікти у колективі, і додаткові фінансові зобовʼязання. 

Також роботодавці побоюються, що ветерани з інвалідністю не матимуть бажання працювати й навчатися за вимогами роботодавців.

На заваді розв'язання вищевказаних проблем стоїть недосконалість державного регулювання працевлаштування осіб з інвалідністю, крім того, роботодавці бояться проблем зі звільненням працівників у статусі ветерана.

Тож далеко не всі готові приймати ветеранів на роботу. І навіть перспектива отримати часткову компенсацію заробітної плати за працівника-УБД декого зовсім не приваблює, бо за працевлаштовану цивільну особу з інвалідністю держава дає  вдвічі більше.

"Потрібно пропонувати ветеранам різні варіанти допомоги. Наприклад, отримати нову професію, в тому числі за державним ваучером на навчання, вони видаються ветеранам без вікових обмежень. І допомагати створювати власну справу, малі бізнеси.Особистий досвід співпраці з ветеранами показує, що такий варіант для декого кращий ніж працевлаштування: у власному бізнесі ветеран бере відповідальність не лише за себе, а й за інших, це також є фактором, що стимулює ” – говорить Роман Кульгов, начальник відділу рекрутингу у Сумському обласному центрі зайнятості.

Ветерани самі вказують на проблеми 

Ветерани розуміють, що роботодавцям невигідно їх працевлаштовувати, розповідає Ольга Конюхова, завідувачка відділення соціальної адаптації КУ “Центр учасників бойових дій” СМР 

По-перше, ветеран має право на додаткову відпустку 14 днів коштом роботодавця і може скористатися нею в зручний час.

Хронічні захворювання вимагають лікарняних, а особи з інвалідністю - обладнання робочих місць.

Прийняття на роботу ветеранів, які отримали статус УБД до 2022 року, також містить ризики: якщо працівника мобілізують, роботодавець зобов’язаний зберігати за ним робоче місце. 

Крім того, за працевлаштування ветерана держава дає меншу компенсація, ніж за працівника з інвалідністю.



Окремою проблемою є заробітна плата – вона дуже мала порівняно з зарплатою військовослужбовця.

Ситуації “тупика і розпачу

Категоричне небажання працевлаштовувати ветеранів є у тих, хто вже отримав негативний досвід, розповідає Роман Кульгов, проте більша частина опитаних роботодавців розуміють свою відповідальність і готові працевлаштовувати ветеранів.

Серйозні проблеми з працевлаштуванням ветеранів з інвалідністю прогнозує Алла Лежненко, виконавчий директор Сумського обласного об’єднання організацій роботодавців. Такі категорії краще працевлаштовувати на підприємствах з автоматизованими лініями, яких на Сумщині практично немає:

“ Виробництво зараз не готове брати ветеранів з інвалідністю, а сподіватися, що усі повернуться здоровими ми не можемо.” - Алла Лежненко



Зараз більшість суспільства просто ігнорує  ветеранів з їх проблемами. 

 “Що робити ветерану, якщо для нього немає роботи? Ну перекваліфікували ми його, а роботодавець його не бере. І це для людини ситуація тупика і розпачу, бо він зробив все, що міг”, - говорить Марія Литвиненко, психотерапевтка  ГО “Психологічна підтримка та реабілітація військових та сімей військових “Вільний вибір”.

 Окремо існує проблема з компенсаціями послуг для УБД. Медичного страхування ветеранів зараз також немає, і це велике навантаження на бюджет ветерана та його родини. 

Робочих місць критично мало

20-25% підприємств Сумщини релокувалися і навряд чи повернуться. Частина великих підприємств під санкціями або давно не працюють, залишилися 3-5 підприємств машинобудування з невеликими колективами. Грантів на розширення бізнесу немає, а кредити держава пропонує на дуже важких умовах.

"Нашій області, яка за 30 км від Росії, в найближчі 5 років про інвестиції навіть  мріяти не варто. А бізнес втрачає через відсутність інвестора. Звісно, до нас  будуть приїжджати, пропонувати  благодійну допомогу, гранти, навчати, але це зовсім інше”, – говорить Алла Лежненко.

В аграрному бізнесі також скорочення, рентабельність відчутно знизилась. Оборотних коштів не вистачає, бізнеси зараз виживають лише способом кооперації: об’єднуються логістикою, матеріалами тощо.

Для працевлаштування залишаються переважно підприємства послуг, торгівлі, харчування, сфери побуту. Там ситуація з робочими місцями інша, бо основна маса спеціалістів виїхали в Європу.

Позитивні кроки й приклади

Чи є позитивна статистика і приклади працевлаштування? 

В “Укрзалізниці” ветерани займаються охороною та  патрулюванням об’єктів, в тому числі за допомогою безпілотників. Є гарні приклади працевлаштування в автомобільній сфері та на будівництві.  



З минулого року держава почала компенсувати витрати на облаштування робочого місця для осіб першої і другої групи інвалідності, на це виділяється 106,5 тисяч грн і 71 тисяч грн відповідно.

До кінця 2024 року для ветеранів діє Урядова програма Є-робота, яка пропонує гранти від 250 тисяч до 1 000 000 гривень на створення та розвиток власного бізнесу. Окрім того, другий з подружжя захисника може отримати ще 500 тисяч на розвиток родинного бізнесу. Звісно, ці гроші накладають певну відповідальність, одна з них – працевлаштування найманих працівників. Тому охочих брати гроші поки не дуже багато, за рік дії програми на Сумщині поки 14 УБД, з них 5 – одні з подружжя, та все ж  позитивні та успішні приклади створення власної справи в Сумах вже є, розповідає Роман Кульгов

За державними грантами для ветеранів У Сумах успішно працюють барбершоп, ресторан, заклади торгівлі, швейне ательє, виробництво олії з соняшника тощо. Крім гранта для ветеранів, який дається лише один раз, ветерани можуть подавати заявки на гранти як фізична особа, ВПО, міжнародні гранти, що дозволяє розвивати й розширювати свій бізнес. 

На Сумщині є успішний приклад, коли ветеран облаштував бізнес і взяв на роботу своїх побратимів. Тому є сенс розвивати цей напрям працевлаштування: навчати і допомагати відкривати нові бізнеси, щоб ветерани гуртували навколо себе людей, які розумітимуть одне одного. Такі бізнеси будуть конкурентними, вважає Богдан Мосунов, голова Ради підприємців при Сумській ОДА,  бо споживачі зараз ментально готові підтримувати ветеранські бізнеси.

Своїм досвідом навчання підприємництва готова ділитися з ветеранами Сумська Бізнес-школа, створена на факультеті економіки і менеджменту СНАУ. 

Є навчальні проєкти для ветеранів-підприємців в ГО “Центр освіти впродовж життя”

Потрібно навчати спілкуватися з ветеранами

З роботодавцями потрібно працювати вже зараз, щоб вони забирали дефіцитних працівників, облаштовували їм робочі місця, користуючись державними компенсаціями й власними ініціативами, наголошують учасники зустрічі. 

“Підприємці вже сьогодні можуть робити хоча б частково комерційні проєкти, безплатні лише для ветеранів: поставити кавомашину, облаштувати масажний кабінет. Якщо проявити увагу, повагу і дружність до ветерана, то й ветеран буде утримуватись від агресії” – говорить Марія Литвиненко, психотерапевтка  ГО “Психологічна підтримка та реабілітація військових та сімей військових “Вільний вибір”

Для керівників і трудових колективів потрібні тренінги, які навчають, як прийняти ветеранів, особливо тих, хто втратив навички мирного життя. 

Де навчитися взаємодіяти з ветеранами

Державні програми й тренінги по роботі з ветеранами існують переважно у вигляді гайдів і посібників Всеукраїнської програми ментального здоров’я “Ти як?” та ГО “Безбар’єрність”.

Довідник: Люди з досвідом війни. Гідність. Взаємодія  можна прочитати й завантажити.



Свою допомогу в проведенні тренінгів для сумських роботодавців і колективів пропонує  Центр психічного здоров’я та психосоціальної підтримки у м. Суми, ГО “Mental Health Service.

Для консультацій з питань працевлаштування, відкриття власної справи та отримання державних грантів ветерани Сумщини можуть звертатися в Сумський обласний центр зайнятості.

Для консультацій з питань юридичної, допомоги, реабілітації, психологічної підтримки ветерани та члени їх родин, які територіально зареєстровані в м.Суми, можуть звертатися до КУ “Центр учасників бойових дій” СМР.

З питань психологічної допомоги жителі Сумщини, ветерани та члени їх родин можуть звертатися до організацій, вказаних за посиланням.


Анна Крамар для MISTOSUMY.com




 
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: