Мільйонери у руля: що задекларували очільники Сум (частина перша)

У 2023 доходи чинних очільників Сум склали понад півтора мільйони гривень. Які статки задекларували начальник Сумської МВА та в.о. міського голови - дізнавайтеся у нашому матеріалі.

Минулий і нинішній роки принесли Сумам повну зміну керівництва. Залишимо поза рамками законність і обґрунтованість цих змін. Нині офіційно у місті двовладдя: частина влади належить голові військової адміністрації Олексію Дрозденку, частина - нинішньому виконуючому обов’язки міського голови, секретарю міськради Артему Кобзарю. Насправді ж Сумами керує дивна коаліція із представників різних груп партії «Слуг народу», «Європейської солідарності» та колишніх регіоналів. Природа цього дива – поза описом цієї статті. Але вона дає можливість проаналізувати доходи ключових представників цієї коаліції на основі їх декларацій за 2023 рік.

Майже мільйонер

Сім’ я виконуючого обов’язки голови Сум Артема Кобзаря - мільйонери. Принаймні офіційно він зберігає вдома 250 тис. грн. готівкою, а дружина Лілія – 700 тис. грн. Як не дивно, валюти вдома у сім’ї Кобзарів немає, як і золота чи дорогоцінностей. Вочевидь, Артем Миколайович свято вірить в міць національної валюти. Також певні суми він тримає на двох банківських рахунках, однак закон дозволяє йому їх не оприлюднювати, якщо вони не перевищують орієнтовно 150 тис. грн. Скоріше за все, на цих рахунках знайдеться ще 50 тис. грн, тож мільйон на двох з дружиною у нинішнього керівника міста є.

До обрання секретарем міськради (і набуття статусу тимчасово виконуючого обов’язки голови міста – ред.) Артем Кобзар у 2023 році працював заступником начальника з питань взаємодії з органами місцевої влади Служби автомобільних доріг у Сумській області (САД). Там він і отримав свій основний дохід у минулому році – майже 610 тис. грн, тобто майже 51 тис. грн в місяць плюс ще 2,7 тис. грн як самозайнятій особі.

При такому солідному доході йому чомусь знадобилася допомога профспілки САД розміром в 1 тис. грн. Але допомагала йому не тільки рідна профспілка. У 2023 р. Артем Кобзар встиг отримати від департаменту соціального захисту Сумської міськради соціальної допомоги (вид якої не вказаний) аж на 46,5 тис. грн. Чому при такому немаленькому доході йому знадобилася ще й соціальна допомога – незрозуміло. В міськраді у 2023 р. новий секретар міськради встиг отримати лише 12 тис. грн зарплати. Тож всього нелегка праця принесла минулоріч нинішньому в.о. керівника міста майже 671 тис. грн.

Ще 420 тис. грн від підприємницької діяльності у 2023 р. заробила його дружина Лілія. Також від продажу невідомого майна вона отримала 584,5 тис. гривень. Таким чином, сукупний дохід сім’ї Кобзарів у минулому році склав майже 1,7 млн. грн.

Читати також: 
Кредит від мами, 80 земельних ділянок та службові преміум автівки задекларували нардепи Сумщини за минулий рік. 

При немаленьких доходах Артем Кобзар не має власного автомобіля - він належить дружині. Це Volksvagen Touareg 2010 року випуску, придбаний у 2022 році. Його задекларована вартість – 40 тис. грн.  Для порівняння: таке потримане авто в Україні зараз продають за суму від 16,8 до 20 тис. доларів (орієнтовно до 800 тис. грн по курсу).

Також Артему Кобзарю належить 14% частки квартири в Сумах площею понад  40 кв. метрів. Інші частки належать дружині, дочці та ще п’ятьом громадянам, спорідненість яких з нинішнім керівником міста не вказана. Більше майна у нього немає. Ще одна квартира площею у 50 квадратів та нежитлове приміщення в Сумах належать дружині.

Справжній мільйонер

Нинішній керівник Сумської військової адміністрації Олексій Дрозденко у 2023 році встиг попрацювати у трьох місцях – Сумському держуніверститеті, обласній і міській військовій адміністраціях. Сукупно він заробив на трьох роботах 1,373 млн. грн. Від ТОВ «Енера Суми» пан Дрозденко отримав 152 тис. грн в якості гонорару. Страхові виплати і банківський кешбек склали ще 14,5 тис. грн. Судячи із декларації, дружина керівника СВА Марина Зарецька не працює, бо жодних доходів, крім гонорару від Донецького регіонального центру оцінювання освіти (18 тис. грн.) та відсотків від банку (696 грн.) вона не отримувала.

Таким чином, у минулому році Олексій Дрозденко і його дружина заробили трохи більше 1,5 млн. грн.

Вдома готівкою Олексій Дрозденко тримає тільки 22 тис. доларів – напевне, на відміну від свого колеги Артема Кобзаря гривні він не довіряє.

Разом з дружиною у керівника Сумської МВА п’ять банківських рахунків в Україні і один – в Чехії. Однак суми коштів, розміщених на них, у декларації не вказані.

У власності Олексія Дрозденка знаходиться авто Ford Explorer 2018 року випуску та автомобільний причеп. Авто придбане у 2021 році, його вартість на той момент вказана як 248,4 тис. грн. Якщо перевести цю суму в курс долара на той момент, то отримаємо 9 тисяч. На ринку зараз подібне авто в залежності від стану, пробігу і комплектації продають за суму від 17 до 30 тис. доларів (тобто від 680 до тис грн. до 1,2 млн. грн). 

Із нерухомості керівник МВА має у Сумах два житлових будинки площею 85 та 63 кв. м. Їх сукупна грошова оцінка становить 685 тис. грн. До них додаються дві земельні ділянки площею по  6 соток кожна. Їхня сукупна вартість оцінюється у 138,1 тис. грн. Ринкова вартість земельних ділянок такої площі в обласному центрі на порядки вище. Теж саме можна сказати і про будинки.

Це перша частина нашого огляду декларацій, невдовзі чекайте другу, бо список нинішніх реальних керівників Сум двома прізвищами не обмежується.


Богдан Сумський

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: