Завантаження ...

Мільйонери у руля: що задекларували очільники Сум (частина друга)

Мільйонери у руля: що задекларували очільники Сум (частина друга) фото

У першій частині ми показали вам мільйони офіційних керівників Сум. У цій частині побачите, чим володіють і на чому їздять неофіційні керманичі  міста. Наші журналісти проаналізували декларації радників сумських очільників за 2023 рік.

Кардинал і його гроші

Вадим Акпєров ще декілька років тому був керівником обласної організації партії «Європейська солідарність», головою Сумської райради та навіть з два десятки днів – виконуючим обов’язки голови Сумської облдержадміністрації. У 2020 р. він балотувався на посаду міського голови Сум, але у другому турі програв Олександру Лисенку. Нині ж він депутат Сумської міськради та голова її бюджетної комісії. Донедавна був радником голови міської військової адміністрації Олексія Дрозденка. Але це офіційно.


Реально ж Вадим Акпєров – «сірий кардинал» Сум, який суттєво впливає на всі рішення, що приймаються у місті, утому числі кадрові. Подробиці «кардинальського» впливу Вадима Акпєрова- поза межами цієї статті. Однак від погляду на його офіційні статки в декларації також виникає почуття роздвоєності. Для широкої громадськості не секрет, що Вадим Акпєров до лютого 2022 р. вів розкішний спосіб життя. З початком широкомасштабної агресії він вимушений був його змінити, але вже у 2023-24 рр. знову повернувся до старого стилю, хоча і нібито  в цей час служив у Збройних Силах України.

Дуже часто Вадим Акпєров їздить містом на чорному авто BMW Х7 2019 року випуску. В YouTube давно гуляє відео, на якому працівники інформаційної агенції «Ажнур» зафіксували цей факт. Нинішня ринкова вартість такого потриманого автомобіля на ринку – від 60 до 95 тис. доларів залежно від стану і комплектації. У 2022 році він коштував ще більше.

Однак декларація Вадима Акпєрова доволі скромна. Йому належить будинок в Сумах площею всього 67 кв. метрів (для порівняння деякі трикімнатні квартири більше площею) та земельна ділянка площею майже 10 соток. Оціночна вартість будинку разом з ділянкою - 487 тис. грн, тобто всього 12 тис. доларів. Подібні будинки в Сумах на ринку коштують від 60 тис. доларів залежності від розташування й інших факторів. 

Дружина впливового депутата Олеся володіє часткою у 25% квартири площею 85,3 кв. метра, іншими частками володіють ще двоє людей. Дружині також належать земельна ділянка площею 4 сотки й садовий будиночок у Великій Чернеччині, де знаходиться бізнес і житло батька Вадима - Вагіфа Акпєрова.

Чорного авто BMW Х7 2019 року випуску, на якому депутат часто користується, в його декларації немає. До того - формально Вадим Акпєров взагалі не має у власності авто! Обидва автомобілі сім’ї - AUDI Q5 2018 року випуску та BMW X4 2022 року випуску належать дружині Олесі. Перше авто придбано на початку лютого 2022 р. Його вартість, а також вартість і дату придбання другого авто Вадим Акпєров у декларації приховав, посилаючись на те, що дружина не надала відповідну інформацію. Нинішня ринкова вартість AUDI Q5 2018 року випуску – від 26 до 42 тис. доларів залежно від комплектації. Ринкова вартість BMW X4 2022 року випуску зараз – 57-64 тис. доларів.

Офіційні доходи Вадима Акпєрова у 2023 році склали 335 тис. грн, тобто у середньому 27 тис. грн у місяць. Отримав він їх від двох підрозділів Збройних сил України. Для порівняння – лиш за заправку одного повного бака для BMW Х7 2019 року випуску у липні минулого року треба було віддати близько 2 тис. гривень. У порівнянні з офіційними доходами формальних керівників міста Олексія Дрозденка й Артема Кобзаря Вадим Акпєров виглядає бідняком. Але це тільки формально.

Дружина депутата Олеся Акпєрова, схоже, не працює, оскільки офіційних доходів у 2023 р. вона не отримувала. Єдині гроші, що вона отримала - дохід від разового продажу невідомого «цінного рухомого майна», за яке виторговувала майже мільйон гривень. Однак, згідно з декларацією, інформацію про це «цінне рухоме майно» дружина повідомити чоловіку знову відмовилась. Хоча, судячи із журналістських розслідувань, подібний прийом часто використовується посадовцями в рамках закону для приховування інформації.

Дорогі машини родини Акпєрових – це взагалі окрема історія, якій ми, можливо, пізніше присвятимо окрему статтю. А поки що можемо сказати - ця сім’я під час війни живе дуже заможно, маючи змогу щорічно міняти недешеві авто вартістю більше 50 тис. доларів.

Готівкою Вадим та Олеся Акпєрови тримають вдома 300 тис. грн, 30 тис. доларів і 10 тис. євро, тобто у перерахунку по нинішньому валютному курсу майже 2 млн грн. Вочевидь, певні кошти також є у Вадима Акпєрова на трьох банківських рахунках, але інформації про них він не надав.

Корпоративних прав на будь-які підприємства у депутата немає. Зате вони є у дружини, на яку оформлено 50% частки ТОВ «Медторг», зареєстрованого у Сумах. Воно займається торгівлею ліками. Іншою 50% часткою володіє Оксана Савченко.

Король ЖКГ

Колишній регіонал, другий номер у списку ОПЗЖ до міськради на виборах 2020 року, депутат міськради Віталій Жиленко нині формально є радником виконуючого обов’язки міського голови Сум Артема Кобзаря. Реально ж він займається «кураторством» усієї сфери житлово-комунального господарства Сум. Паралельно із цим веде власний бізнес. Згідно з даними сервісу You Control, він є керівником чи засновником 6 комерційних кампаній. Втім, в декларації вказані тільки дві - ТОВ «Сумбудтранс» та Асоціація «Будівельних підприємств».

 Офіційні доходи Віталія Жиленка за 2023 рік для бізнесмена його рівня і досвіду більш ніж скромні. За основним місцем роботи у ТОВ «Сумбудтранс» та за сумісництвом в Асоціації «будівельних підприємств» він отримав 213,2 тис. гривень. У середньому це приблизно 18 тис. грн у місяць. Ірина Жиленко, його дружина від підприємницької діяльності отримала за рік 49,8 тис. грн, тобто 4,1 тис. грн у місяць – менше мінімальної зарплати. 

При цьому вдома родина Жиленків тримає аж 1,2 мільйона гривень готівкою і 10 тис. доларів. Вочевидь, певні суми є на 9 банківських рахунках в різних банках, але в декларації їх розмір не зазначений.

З житлової нерухомості у Віталія Жиленко є тільки скромна квартира у Сумах площею 49 кв. м, та паркомісце, придбані вже після початку повномасштабної війни в один день - 28 грудня 2022 року. Ні вартість квартири, ні вартість машиномісця у декларації не вказані. Напевне, у цій квартирі Віталій Жиленко не живе, оскільки орендує іншу квартиру площею 81 кв. метр у своєї родички. Все інше майно в родині належить дружині Ірині. Це будинок у Косівщині площею 236 кв. метрів та квартира площею 65 квадратів у Сумах. Будинок Ірина Жиленко ввела в експлуатацію у січні 2020 року. До цього він значився в декларації депутата як недобудова. Квартира придбана у 1996 році. Вартість об’єктів нерухомості в декларації не вказана. Ринкова ж вартість подібного будинку -120-140 тис. доларів, квартири – до 30 тис. доларів залежно від району та стану.

Крім цього, Ірині Жиленко належить земельна ділянка під будинком в Косівщині площею майже 10 соток та три нежитлових приміщення у Сумах площею від 40 до 150 кв. метрів. Загальна ринкова вартість такого майна - понад 100 тис. доларів.

Ситуація з авто в родині Жиленків схожа із ситуацією у родині Акпєрових - у голови сім’ї Віталія жодного автомобіля у власності немає. Обидва родинних авто належать дружині. Це старенька Skoda Oktavia Ambiente 1.6 2011 року випуску та ще старіша «сімка» - ВАЗ-2107 1995 року. Згідно з декларацією, Віталій Жиленко також користується авто «своєї» фірми - ТОВ «Сумбудтранс» - Skoda Kodiaq 2021 року випуску. Хоча у місці частіше його бачать зовсім не на «Шкодах» , та й дружину ніхто не бачив за кермом «сімки».

Мільйонер-будівельник

Заступник голови фракції «Слуга народу» у міськраді, депутат Єфрем Лазарев нещодавно став директором комунального підприємства «Зеленбуд». Здавалось би – тепер він один із багатьох керівників КП. Однак насправді він також має реальний вплив на прийняття рішень владною верхівкою Сум. Є інформація, що на його призначення керівником КП вплинула сумська нардепка від партії «Слуга народу» Тетяна Скрипка. До речі, цікавий збіг: колишній чоловік депутатки - Олег Скрипка, з яким вона розійшлась минулого року, також був директором КП «Зеленбуд» з 2021 року.

Бізнес-інтереси депутата Лазарева до того, як він став керівником комунального підприємства, окреслювалися сферою будівництва.

 Згідно з даними сервісу You Control, він є керівником чи засновником 5 комерційних кампаній, більшість із яких займаються чи займалися саме будівництвом, чи пов’язаними із ним роботами. Згідно з декларацією, у 2023 р. Єфрему Лазареву належали різні частки корпоративних прав у трьох із них: ТОВ «Житловий комплекс «Володимирський», ТОВ «Ультрасервіс» та ТОВ «Арнела». Цікава деталь, для того, щоб оцінити розміри сум коштів, якими оперує сім’я депутата Лазарева. Статутний капітал ТОВ «Житловий комплекс «Володимирський» становить 6,7 млн грн, половина із якого належить його дружині Вардії Лазаревій.

За 2023 р. від зайняття підприємницькою діяльністю Єфрем Лазарев заробив 1 млн 20 тис. грн, тобто у середньому 84 тис. грн у місяць. Ще  він отримав 46 тис. грн страхових виплат. Вочевидь, дружина депутата не працює, оскільки її доходи в декларації відсутні.

У приватній власності Єфрема Лазарева - три квартири у Сумах площею 38, 55 і 88 кв. метрів відповідно. Перша і третя квартири придбані в один день – 29 грудня 2017 року. Їх також об’єднує рекордно низька оцінка на момент придбання – 10 і 20 тис. гривень відповідно. Ринкова вартість аналогічної за площею першій квартирі нині - 17-20 тис. доларів, другої – до 30 тис. доларів, залежно від стану і місцезнаходження.

У нинішнього директора КП «Зеленбуд» є садовий будиночок площею 12 кв. метрів.

Ще одна квартира у сім’ї Лазаревих належить дружині депутата Вардії. Її площа 45,8 кв. м, придбана аж у 2008 році й теж дуже низько оцінена – у 13,7 тис. гривень. На той момент це по курсу було орієнтовно 2,3 тис. доларів, звісно, що за таку суму придбати квартиру у Сумах навіть у 2008 році було нереально.

Єфрем Лазарев також володіє двома земельними ділянками та трьома нежитловими приміщеннями в Сумах.

Із авто в гаражі депутата є Volkswagen Toureg 2020 року випуску та Mercedes Benz 560 SEC 1991 року випуску. Volkswagen придбаний у 2020 році за 2 млн 37 тис. гривень. Mercedes Benz цієї моделі виявився майже культовою моделлю, яку цінять автовласники. Його ціна, вказана у декларації занизька - 140 тис. грн, проте може бути реальною, бо невідомо, у якому стані ця стара машина досталася власнику. Доповнюють автопарк депутата Лазарева дві старі вантажні «Газелі».

Вдома він зберігає готівкою не багато не мало - аж 2,2 млн грн, а дружина – ще 700 тис. грн. Також у нього у сейфі 140 тис. доларів і 45 тис. євро, поряд – 40 тис. доларів і 20 тис. євро дружини.

Залишається загадкою, для чого при таких статках Єфрем Лазарев пішов працювати директором комунального підприємства, зарплата якого абсолютно неспівмірна із його доходами від підприємництва до травня 2024 року.
 


Богдан Сумський
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: