Завантаження ...

У Сумах не допустили до продажу більше 4 тонн «нітратних» овочів

У Сумах не допустили до продажу більше 4 тонн «нітратних» овочів  фото

На ринках і в магазинах області є великий вибір ранніх овочів. Проте не забуваймо: саме ранні овочі, вирощені в теплицях чи парниках, як правило, накопичують нітратів більше, ніж пізні. Крім цього, концентрація нітратів в них більша, ніж в овочах, які вирощуються у відкритих ґрунтах.

Так, за травень лабораторія ветсанекспертизи на Центральному ринку в м. Суми виявила 6 випадків перевищення вмісту нітратів в овочах (огірках, редисці, капусті, картоплі, кабачках), які були не допущені до реалізації загальною вагою 4,25 т.

Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області нагадує: якщо регулярно споживати харчові продукти з підвищеною дозою нітратів, це негативно впливає на організм людини, тому що нітрати підвищують вміст метгемоглобіну в крові та викликають захворювання метгемоглобінемію. Крім цього, вони порушують вуглеводний обмін речовин і викликають інші патологічні зміни. Особливо чутливі до їх токсичної дії грудні діти та люди похилого віку.

Гостре отруєння, як правило, виникає при одноразовому попаданні в організм високих доз нітратів. При тривалому вживанні забрудненої нітратами води і овочів розвивається хронічна нітратна інтоксикація, можливий розвиток хронічних гастритів, гастродуоденітів, виразкової хвороби, захворювань печінки та жовчовидільних шляхів; дистрофічні зміни в серцевому м"язі; захворювання і порушення функції нирок. Порушення зі сторони нервової і серцево-судинної систем: дратівливість, швидка втомлюваність, зниження працездатності та розумової активності тощо. Нітрати також сприяють розвитку алергічних хвороб.

Відповідно до «Правил роздрібної торгівлі картоплею та плодоовочевою продукцією», в документах, що підтверджують належну якість свіжої плодоовочевої продукції, повинно бути вказана відсутність в продукції нітратів, радіонуклідів і пестицидів вище норм, встановлених Міністерством охорони здоров’я. Тож, аби убезпечитися від придбання ранніх овочів з перевищеним вмістом нітратів, слід купувати їх в торговельних мережах, де продукція надходить із сертифікатом відповідності, які може затребувати покупець або на агропродовольчих ринках, де ця продукція перевіряється державною лабораторією ветсанекспертизи.

Позбутися нітратів у овочах та фруктах повністю неможливо, та й недоцільно – разом з ними знищуються і вітаміни. А ось зменшити їхню кількість потрібно.

У картоплі, моркві, буряках, капусті, якщо потримати їх годину у воді, вміст нітратів зменшиться на 25-30 %. Кріп, салат, петрушку слід 2 години вимочити у холодній воді. Аби зменшити вміст нітратів у огірках, помідорах та редисці, належить зрізати м’якуш біля «хвостиків». Для нейтралізації нітратів, які потрапили в організм пийте зелений натуральний чай.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: