Завантаження ...

У Сумській області виявили випадки хвороби Лайма

У Сумській області виявили випадки хвороби Лайма фото

Випадки хвороби Лайма зафіксували в Охтирському районі. Про це повідомили в Охтирському районному відділі Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Перший випадок був зареєстрований на території Тростянецької громади. Там захворіла жінка, вона працювала на присадибній ділянці, відвідувала парк, коли помітила присмоктування кліща, за медичною допомогою відразу не звернулась, кліща видалила самостійно. Тільки через 2 тижні, коли зʼявилися симптоми захворювання: еритема в місці присмоктування кліща, біль в мʼязах, в суглобах та ін, постраждала звернулась до сімейного лікаря, її направили до лікаря інфекціоніста, який встановив діагноз – хвороба Лайма (системний кліщовий бореліоз).

Другий випадок зареєстрований на території Кириківської громади. Там також захворіла жінка, яка працювала на присадибній ділянці, де і відбулось присмоктування кліща, вона видалила його вдома самостійно. А через 3 тижні жінка звернулась до сімейного лікаря з приводу вираженої слабкості та болю в нозі. Після лабораторного обстеження їй встановили діагноз: системний кліщовий бореліоз (хвороба Лайма).

Охтирський район є ендемічним по захворюванню на бореліоз. Осередки з природно вогнещевих інфекцій (зокрема кліщового бореліозу) зареєстровані у м. Охтирка, с. Доброславівка, с. Чернеччина, с. Підлозіївка, с. Грунь, с. Рибальське, с. Ст.Іванівка, с. Климентове, с. Куземино, с. Лутище, с. Молодецьке, с. Оленинське, с. Олешня, с. Сонячне, с. В.Писарівка, с. Лугівка, с. Ямне, с. Добрянське, с. Попівка, с. Василівка.

У 2023 році на хворобу Лайма в Охтирському районі захворіло 25 людей, найвища захворюваність реєструвалась в Охтирській ОТГ — 12 випадків.

Хвороба Лайма (системний кліщовий бореліоз) — це природно осередкова інфекційна хвороба. Хворобу передають іксодові кліщі, які в травні та в першій половині літа найбільш агресивні і небезпечні як для людей, так і для тварин, зазначили в ЦКПХ.

Основна клінічна ознака хвороби Лайма – еритема на місці укусу кліща (червона пляма або папула), яка поступово може збільшуватися в розмірах.
Інкубаційний період становить від 1 до 45 днів (7-14 днів у середньому). Клінічні ознаки хвороби Лайма можуть проявлятися як за кілька днів, так і через багато місяців після укусу інфікованого кліща. Перші ознаки захворювання іноді можуть нагадувати симптоми грипу, зазвичай це: лихоманка, головний біль, блювота, втома, біль в м`язах і суглобах, набряклі лімфатичні вузли, порушення сну, заніміння та поколювання в руках і ногах, параліч лицевого нерва та інші. Несвоєчасне звернення до лікаря може обернутися серйозними хронічними захворюваннями – від болю у суглобах і проблем з нервовою та серцево-судинною системами до неврологічних розладів. Бореліоз, при відсутності лікування, може призвести навіть до інвалідності.

Пацієнти, які мають діагноз «хвороба Лайма», зазвичай, отримують стаціонарне лікування.

Щоб запобігти присмоктуванню кліщів, епідеміологи радять дотримуватись кількох простих порад:

  •  у своєму дворі вдома або на дачі, на присадибній ділянці регулярно косіть траву, адже кліщі, як правило, живуть неподалік лісів і полів;

  • використовуйте репеленти (аерозолі, креми), які відлякують кліщів і захисний світлий однотонний одяг перед тим як, як вирушати до місцевостей, де можуть бути кліщі;

  • ретельно оглядайте одяг, шкіру під час і після відвідування парку, лісу, а також оглядайте тварин.

Одразу після присмоктування кліща (особливо в ендемічній зоні), необхідно звернутися в медичний заклад, аби фахівці грамотно видалили кліща і призначили профілактичне лікування антибіотиками. Чим швидше видалити кліща, тим менше ризик інфікування.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: