Завантаження ...

На Сумщині зареєстрували випадок кашлюку

На Сумщині зареєстрували випадок кашлюку фото

Випадок кашлюку був зареєстрований у дитини віком 10 років, учня Кролевецького ліцею.

Дитина захворіла 20 квітня 2024 року, за медичною допомогою звернулась 23 квітня, попередньо встановлено діагноз «ГРВІ. Трахеїт». Не госпіталізований, лікувався амбулаторно. З 19.04.2024 р. ліцей не відвідував. 23.05.2024 хворий обстежений в приватній лабораторії – отримано позитивний результат на кашлюк», - зазначила Тетяна Лукаш, лікар-епідеміолог Конотопського районного відділу Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

За її словами, дитина отримала лише 2 щеплення проти кашлюку, вакцинація проводилась з порушенням Календаря щеплень. Для надійного захисту від кашлюку 2 щеплень недостатньо. З анамнезу дитина часто хворіла на ГРВІ. Постійні медичні протипокази відсутні.

Протиепідемічні заходи в навчальному закладі не проводились, так як учень тривалий час не був на заняттях.

Повторні випадки не зареєстровані. Наразі дитина одужала.

Нагадаємо, у минулому році на Сумщині зафіксували два випадки зараження кашлюком, повідомляє Сумський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

До відома

Кашлюк – це інфекційне захворювання дихальних шляхів, найпоширенішим симптомом якого є напади сухого, спастичного кашлю. Хвороба легко поширюється від людини до людини, головним чином повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні.

На початку захворювання кашлюк часто плутають із звичайною застудою, адже йому притаманні: слабкий кашель, температура, нежить. Проте не слід його недооцінювати.

Кашель при ньому може тривати приблизно від 4 до 8 тижнів і супроводжуватись тимчасовим припиненням дихальних рухів (апное). Серед частих ускладнень захворювання – пневмонія, рідше – судоми та ураження головного мозку. Чим менший вік дитини, тим небезпечніший для неї кашлюк.

Запобігти цьому захворюванню можна завдяки вакцинації, яка передбачена Календарем профілактичних щеплень. Щеплення безоплатні та проводяться дітям по такій схемі:

  • перша доза — 2 місяці;
  • друга доза — 4 місяці;
  • третя доза — 6 місяців;
  • четверта доза — 18 місяців.
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: