Лавандове поле з прикордоння – як сум’янка евакуювала свою мрію

Ця історія – про міську фермерку, яка до війни на 15 сотках землі в Угроїдах змогла виростити прекрасне лавандове поле, створити різнопланові сучасні послуги, справжнє крафтове виробництво і власну торгівлю. Восени минулого року їй все ж довелося евакуюватися з прикордоння. Та вже цієї весни вона відтворила свій проєкт на новому полі й на новому рівні.  Як сумʼянці вдалося “перенести” лавандове поле і повторити свій успіх трохи далі від кордону, – дізнавалися журналісти MISTOSUMY.com.

"Роблю те, що люблю, та люблю те, що роблю," так починає розповідати Світлана Ганночка про свою справу. Вона створила справжній "прованс" на Сумщині та зустріла тисячі гостей на своєму лавандовому полі на прикордонні. Проте повномасштабна війна змусила її евакуювати свою "мрію" трохи далі від ворога. Як сумʼянці вдалося “перенести” лавандове поле і повторити свій успіх трохи далі від кордону, дізнавалися журналісти MISTOSUMY.com.

Ця історія  про міську фермерку, яка до війни на 15 сотках землі в Угроїдах змогла виростити прекрасне лавандове поле, створити різнопланові сучасні послуги, справжнє крафтове виробництво і власну торгівлю. Восени минулого року їй все ж довелося евакуюватися з прикордоння. Та вже цієї весни вона відтворила свій проєкт на новому полі й на новому рівні.  

До Дня фермера наші журналісти вирішили розповісти про сум’янку Світлану Ганночку, яка 7 років тому почала втілювати мрію про лавандову Україну на рідній Сумщині. 

Кущі лаванди, які Світлана восени “евакуювала” з прикордонного села Угроїди Краснопільського району, вже скоро розквітнуть на новому полі у селі Бездрик, неподалік Сум. 

Від мрії про клумбу до лавандового поля

Світлана стала однією з перших, хто впроваджує ідею вирощування лаванди як декоративної й промислової рослини в Україні.  Цьогоріч вона нарешті подала на реєстрацію власну торгову марку ТМ Lavandochka.  Її лавандова продукція продається вже не лише у соцмережах, а й на сайті та ще у чотирьох торгових точках Сум та області.

“Колись я вирішила що хочу під вікном сумської багатоповерхівки лаванду. Мені казали, що я ненормальна, та я все ж посадила понад сто кущів. Деякі  вкрали, навіть відеоспостереження не допомогло, я підсаджувала нові думала собі “хай буде”. А зараз радію, бо мої лавандові клумби та лавандові поля квітнуть навіть попри війну.”

[GALLERY-191]

Два воєнні роки Світлана та її батьки тримались за доглянуту ділянку і рідну хату. Але війна гнала з Краснопільщини не лише людей, а й мрії. 
Врешті довелося евакуюватися, проте мрію Світлана забрала з собою. Кинула клич серед знайомих і в соцмережах шукала й нарешті знайшла вільну, проте необжиту та необроблену, землю далі від кордону. Ділянка –  40 соток, тобто втричі більша попередньої, бо 15 соток було достатньо здебільшого для фотосесій і гостей, проте виробництво потребує більше сировини.

Логіка розвитку проста: два воєнні роки на фотосесії у лавандовому полі, що в Угроїдах, їхали лише відчайдухи. Тому 40 соток  це більше сировини, інші можливості розвитку товарного бізнесу і продажів не лише в Сумах. Звісно, фотосесії залишаються, фотографи вже чекають нову локацію  с.Бездрик лише за 7 кілометрів від Сум, що недалеко.

Переїзд і пересадка

“Перша осіння посадка на новій ділянці погано перенесла зиму,  довелося їхати за саджанцями знов, щоб підсадили нові кущі. Весною все  дуже сохло і лише після трьох тижні поливу кущі ожили, пішли в ріст. А тут мороз   молоді паростки на підсаджених кущах померзли. Залишились ті, що встигли вкорінитись  і молодші стоять веселіші.   За 7 років активних «аграрних експериментів» з лавандою я думала що бачила вже все, і зробила всі помилки, які можна. Але ні, цієї весни нові інсайти й нові шишки та досвід. Справимось і з цим! " оптимістично стверджує Світлана Ганночка”

[GALLERY-193]
Вже цього літа фермерка планує зрізати на новому полі перші букети лаванди.

“Я й зараз називаю свою роботу, якій приділяю весь час фактично зранку до ночі, садо-терапією. Роботи, звісно, багато, тож до “картинки”, яку хочеться бачити на новій ділянці, ще дуже далеко, проте я йду маленькими кроками. Наприклад, до війни мріяла про білу огорожу й от нарешті тут, у Бездрику, її поставила буде місце для відпочинку і фотозони” 

Ділянка в Угроїдах залишилася,  кущі лаванди весною Світлана навіть встигла постригти, то має надію зібрати там врожай сировини для подальшого виробництва лавандової олії, мила, сувенірів, подушок, косметики.  

Лавандова Україна це Європа

В Європі росте і лаванда (лікарська рослина), і лавандин (ближче до декоративної), останнього, думаю,  більше. На наших землях здебільшого садять лаванду. Думаю, тому що посадковий матеріал лаванди виростити простіше, ніж лавандину. Ці дві рослини трошки схожі, відрізняються висотою куща, колоска, цвітінням і хімічним складом олії. На олію краще використовувати сировину лаванди, вона має кращі властивості, а лавандин здебільшого використовуємо в сухому вигляді.”

 Лавандові локації, мабуть, вже є у кожній області України. Десь більші, десь менші. Але для більшості людей лаванда ще залишається дивиною.

Від економіста до фотографа, фермерства і виробництва

Хто ж вона така ця невтомна жінка? Світлана Ганночка сум’янка, справжня міська жінка, ще й фотографиня.

 Ідея, скоріш за все, народилася у Світлани-фотографа. А Світлана економіст – підтримала, щоб і її навички не пропали даром  згадує зародження ідеї фермерка,   Потім було так. Лаванда як локація для фото та відпочинку – добре! Але ж це дуже корисна та цікава рослина, щоб залишитись просто фото зоною!”  Світлана потихеньку почала вчитись використовувати й переробляти рослини по максимуму, практично без відходів. 

“Лаванда – рослина унікальна! І я радію, що з кожним роком все більше людей звертають на неї увагу”

Корисні якості лаванди. 

Лаванда  це заспокійливий, знеболювальний, антисептичний засіб, має антибактеріальну, регенерувальну дію загоює рани, опіки, шрами. Також позитивно впливає на  стан волосся та шкіри.  Запах лаванди покращує сон, заспокоює нервову систему. Широко використовується в медицині, косметології, парфумерії  та навіть кулінарії. 

“Ми перевірили багатогранну користь лаванди  на собі,  всією родиною.  Підтверджуємо,”   запевняє Світлана Ганночка”

Як стати фермером і підприємцем

 “ Роблю те, що люблю, та люблю те, що роблю - це основа та мій ресурс. У нас дуже працьовиті й талановиті люди!  Хто має ідею та бажання щось робити,  той і способи знайде!  Інші хай шукають причини нічого не робити.”

Як змінює фермерство людину

“ А ніяк не змінює!  Хіба що усі ми стали ближче до землі.  Та фізичної роботи я додала всій родині  – лаванда таки потребує догляду,  сміється Світлана.”

Лавандовий бізнес-план

Лавандове поле з кінця червня до середини липня  можна використовувати як локацію для фотосесій. Влітку вигідно власноруч виготовляти й пригощати відвідувачів лавандовим морозивом, лавандовим зефіром та лавандовим чаєм чи кавою прямо серед власноруч вирощеної квітучої лаванди. Лавандові фермери займаються також виробництвом олії, лавандового мила, шампунів, парфумів, подушок, оберегів тощо. 

[GALLERY-192]

Влітку кущі підрізають, формують лавандові букети й продають їх на виїздах чи у квіткові магазини гуртом. Весною і восени продають молоді лавандові саджанці, які вирощують в окремих місткостях. 

Пораючись на землі Світлана Ганночка створила новий тренд “міського фермерства”. Залишаючись митцем вона одночасно стає творцем історії нашого краю.

Стати фермером, міським чи сільським, може кожен, навіть маючи лише балкон чи маленьку тепличку. Для цього потрібно лише бажання і визначитись, ким ти бачиш себе в цьому житті, говорить Олександр Шафорост, голова Асоціація фермерів та приватних землевласників Сумської області, який знає і Світлану Ганночку, і майже все про труднощі й перемоги малого та великого фермерства.

Анна Крамар для MISTOSUMY.com.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: