Завантаження ...

«796 млн грн на підтримку фермерів» – Олександр Маслак про ситуацію з агропромисловістю на Сумщині

Через російську агресію посівна площа на Сумщині скоротилася на 4% у порівнянні з минулим роком. Про це під час брифінгу повідомив Олександр Маслак, директор департаменту агропромислового розвитку Сумської області.  Як це вплинуло на врожайність, чи отримують допомогу фермери та як розвивається аграрна промисловість попри постійні ворожі обстріли – дізнавалися наші журналісти.

– На Сумщині збережений ресурсний потенціал для виробництва сільськогосподарської продукції та продовольства, – розповідає Олександр.

На фото Олександр Маслак, директор департаменту агропромислового розвитку Сумської області
Фото Наталії Біловол, журналістки MISTOSUMY.com

РЕЗУЛЬТАТ ПОСІВУ ВРОЖАЮ

Як повідомляє Олександр, через те, що безпечно проводити роботи посіву немає можливості – посівна площа скоротилася порівняно з минулим роком на 4% та становить – 1,032 млн га. У 2023 також було додатково виведено з обробітку 43 тис. гектарів земель сільськогосподарського призначення.

Основне, що вирощується на Сумщині:

  • Пшениця
  • Кукурудза
  • Зерно
  • Соняшник
  • Соя
  • Ріпак

На сьогоднішній день на Сумщині завершили сівбу сільськогосподарських культур. І за підсумками посівної кампанії, площі становлять:

  • Пшениці (яри та озими) – 167,5 тис. га (102% до минулого року);
  • Кукурудзи та зерна – 258,7 тис. га (92% до рівня минулого року);
  • Загалом зернових та зернобобових культур – 478,0 тис. га (92% до рівня минулого року);
  • Олійні культури – 455,9 тис. га (105% ло рівня минулого року);
  • Соняшнику (зменшилася) – до 169,2 тис. га (на 35% до рівня минулого року);
  • Сої (збільшилася) – 220 тис. га (у 1,6 разів більше минулорічної);
  • Ріпаку (збільшилася) – 66,5 тис. га (у 1,4 рази більше).

Галузь рослинництва Сумщини експортувалася до 6 країн у 2024 році:

  • Соя – Туркменістану;
  • Просо – Італії;
  • Олія соняшникова – Польщі;
  • Шрот соняшниковий – Польщі, Угорщині, Румунії та Литві.

Розмінування полів Сумщини

Від початку року на Сумщині піротехніки обстежили 84,7 га земель сільськогосподарського призначення, ще 74,3 га – потребують розмінування.

– У межах 20 км від лінії кордону з росією заходи розмінування не проводяться. Підрозділи Головного управління ДСНС в Сумській області спільно з військовими формуваннями проводять маркування земельних ділянок забруднених вибухонебезпечними предметами, – розповідає Олександр

Наразі, усім сільськогосподарським підприємствам, які знаходяться на відстані 10 км від кордону з рф, рекомендується евакуація. За словами Олександра, таких підприємств на Сумщині 24, з яких 10 – галузі тваринництва.

На фото Олександр Маслак, директор департаменту агропромислового розвитку Сумської області
Фото Наталії Біловол, журналістки MISTOSUMY.com
 

796 млн грн для підтримки фермерів: хто може отримати допомогу

У цьому році на Сумщині створено додатково 10 фермерських господарств, а зареєстровано усього 1112. Загалом фермерські господарства займаються всіма напрямами аграрної діяльності та виробляють до 10 % валової сільськогосподарської продукції області.

У цьому році завершена програма державної фінансової підтримки сільськогосподарських товаровиробників, які обробляють до 120 гектарів земель на деокупованих територіях. Вона передбачає виплату окремої бюджетної субсидії на одиницю оброблюваних угідь сільськогосподарського призначення в розмірі 8000 гривень на 1 гектар (Постанова КМУ №918 від 16.08.2022 р.). У програмі брали участь сільгоспвиробники з 11 областей України.

У Сумській області сільгосподарських товаровиробників у Державному аграрному реєстрі зареєстровано 324 заявки на суму 111,9 млн грн.

Додатково для сільськогосподарських товаровиробників, які обробляють до 120 га земель, утримують до 100 корів або до 500 маточного поголів’я кіз чи овець у цьому році передбачається:

  • субсидія на один гектар оброблюваних угідь в розмірі 4000 грн;
  • дотація на одну корову всіх напрямів продуктивності в розмірі 7000 гривень;
  • дотація на одну голову кіз або овець в розмірі 2000 грн;

Заявки на отримання допомоги прийматимуться через Державний аграрний реєстр. Орієнтовно реєстрація заявок розпочнеться наприкінці червня.

Кредитування сільськогосподарських підприємств

З початку 2024 року було залучено 1,2 млрд гривень кредитних коштів 235 сількогосподарськими підприємствами Сумської області. Де 172 сільськогосподарські підприємства (73%) скористалися кредитами за державною програмою «Доступні кредити 5-7-9», залучивши кошти в сумі понад  966 млн гривень.

З 2024 по 2025 роки завдяки підтримці Світового банку в рамках «Екстреного проєкту надання інклюзивної підтримки для відновлення сільського господарства України (ARISE)» аграрії зможуть отримувати пільгові кредити за програмою «Доступні кредити 5-7-9». Ця програма робить кредитування більш доступним для малого та мікробізнесу в сільськогосподарській сфері.

Сума кредиту для аграріїв може сягати 90 мільйонів гривень. Річна процентна ставка встановлюється в діапазоні 5-9% і залежить від виду кредиту та категорії позичальника.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: