Завантаження ...

«Він є»: у Сумах відкрилася виставка памʼяті Дмитра Буйвала

«Він є»: у Сумах відкрилася виставка памʼяті Дмитра Буйвала фото

 У Сумській міській галереї відкрилася фотовиставка до Дня Народження Дмитра Буйвала. Вона налічує 50 світлин відомого митця, який загинув у 2023 році на війні. Згадати Дмитра прийшло близько сотні сумʼян. Відвідувачів закликали не сумувати, адже Дмитро точно б не хотів відмічати свій День Народження у смутку. Тож, протягом дня у центрі Сум можна було зустріти живі скульптури з кульками, а коло тимчасової памʼятної споруди Дмитру – ґудзики та квіти без чорних стрічок. 

Автором усіх фото на виставці є Юрій Босий, найкращий друг Дмитра Буйвала. Із тисячі архівних фотографій він обрав ті, які могли б передати його багатогранність. Тож, проходячи повз робіт можна побачити Дмитра-фаєрника, -живу скульптуру,  -кухаря, -господаря, -друга, -чоловіка, -гримера:

У моєму архіві більше тисячі світлин з Дмитром. Він був моїм кращим другом. На кожній фотографії Діма різний. У нас багато спільних моментів, які назавжди у моїй пам'яті та на фотографіях. Діма був відкритою, доброю людиною і дуже різносторонньою особистістю.

На відкритті виставки зібралися й найрідніші Дмитра.

Думаю, Діма зараз радіє. Всі точно знають, що він не хотів би святкувати цей день зі сльозами. Тому сьогодні День народження, тому ми без чорних кольорів та з кульками. Дмитро вдома – це завжди все. Він мені був ще одною дитиною, він мені був як батько і наставник. Він мені був як най-найкращий у світі чоловік. Він був дуже тонкою і світлою натурою. Важко говорити був, бо знаєте, це тепло досі відчувається, тому він є. Він людина, якою можна залікувати будь-що. Ось і зараз я Дімою лікую втрату Діми. Тому що я згадую його слова, настанови, посмішку. Я хочу, щоб кожен із Вас проніс з собою якомога довше ті всі яскраві, теплі, веселі моменти, які повʼязані у Вас з Дімою. Розповідайте про нього людям, які його не знали особисто. Памʼятайте, поки Ви будете памʼятати – він буде жити у світі нематеріальному, але він буде поруч з нами», - говорить Наталія Новак, дружина Дмитра Буйвала.

Згадують Діму й у колективі «Artel Myth» - творчої майстерні, яку він створив.

Для мене Діма був другом, а інколи й батьком. В той час, коли він мені говорив якісь речі – я багато чого не розумів. Але зараз я згадую і розумію. Це надзвичайна людина, унікальна, - говорить Даніїл Бабусенко, керівник «Artel Myth».

Виставка триватиме до 14 липня.

Нагадаємо, Дмитро почав дарувати життя сумським вулицям ще з  2007 року. Тоді артист почав займатися вогняним мистецтвом та влаштовувати фаєр-шоу. У 2013 році Дмитро Буйвал створив перший костюм живої скульптури. Відтоді митець дарував перехожим казку, втілюючи різні образи у цьому жанрі.
 

У червні 2022 року митець пішов добровольцем на захист України. 11 серпня 2023 року Дмитро загинув у бою під Куп'янськом. 20 вересня за рішенням сесії Сумської міської ради Дмитру Буйвалу надали звання «Почесний громадянин міста» посмертно.  

У лютому 2024 року у Дмитра народилася донька Марія.
 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: