Завантаження ...

Енергосистема Сумщини: коли чекати світла

Енергосистема Сумщини: коли чекати світла фото

Обстріли підстанцій на Сумщині, графіки погодинних відключень, чутки про експорт електроенергії та впровадження енергетичної автономії – такі питання 2 липня обговорювали на брифінгу в Сумах.

Журналісти MistoSumy зібрали актуальну інформацію щодо стану енергетики Сумщини. Чи дійсно у нашому регіоні частіше вимикають світло, як часто страждає енергетика області від російської агресії та що робить влада аби уникнути блекаутів - читайте у нашому матеріалі. 

Українці знову переживають часи тривалих відключень світла через численні атаки ворога по обʼєктах, що генерують електричну та теплову енергії. За словами Тараса Савченка, першого заступника начальника Сумської ОВА, цьогоріч росія змінила тактику і почала прицільно бити не тільки по електростанціях великої потужності, а й нищить відносно невеликі джерела енергії. Україна вже втратила біля 9 гігават генерації, що становить десь 40-50%. 

Окрім загального дефіциту енергетика Сумщини потерпає локально майже щодня. Аварійні бригади цілодобово відновлюють пошкоджені обʼєкти на прикордонні, яке перебуває під обстрілами. З березня 2024 року армія рф почала бити частіше по джерелах світла та тепла нашого регіону. Лише за минулий тиждень армія рф зруйнувала три підстанції в області. 

«Зараз цілями ворога є конкретно наші підстанції. Тільки за останній тиждень Сумщина втратила три підстанції. А з початку року 8 підстанцій. Від березня активізувалися атаки саме на наші об’єкти», - говорить Борис Попов, голова правління АТ «Сумиобленерго».

Графіки погодинних відключень на Сумщині та їхня тривалість

Через дефіцит потужності сьогодні по Україні щоденно вводять графіки погодинних відключень. За словами Богдана Попова, це, по суті, аварійна ситуація в мережі, про яку можливо завчасно попередити. Зокрема про години, в які наступного дня в тої чи іншої черги вимкнуть світло, стає відомо від НЕК «Укренерго» ввечері. У випадку, коли в енергосистемі відбувається аварія з інших причин (обстріли, негода тощо), до деяких споживачів застосовують так звані ГАВ (графіки аварійних відключень – ред.) – їх передбачити неможливо, як і зазначити тривалість відключення світла – все залежить від складності робіт та доступу енергетиків до аварійної ділянки. 

Якщо говорити за графіки погодинних відключень (ГПВ – ред.),  Богдан Попов стверджує, зараз споживачі усіх регіонів України мають однаковий проміжок часу, коли світло відсутнє. Якщо раніше між областями можна було помітити певну різницю у тривалості відключень, то зараз вона мінімальна. 

«Раніше така ситуація з великою різницею у тривалості відключень існувала через те, що НЕК «Укренерго» давала завдання так звані ліміти на добу або тиждень. З червня вже не доводять ліміти споживання на область. І якщо раніше обленерго вирішував, яким чином збалансовувати систему, то зараз ми отримуємо завдання, скільки черг мають бути введені наступного дня. Кількість черг одночасно введених в області вона така ж, як і в Києві, Харкові та містах та регіонах країни»

Україна не експортує електроенергію до Європи

Останнім часом у соцмережах ширилися повідомлення про те, що Україна нібито продає електроенергію країнам Європейського союзу.

Як повідомив під час брифінгу Ігор Проценко, головний державний інспектор з енергетичного нагляду у Сумській області, експорт електроенергії з України до Європи неможливий через дефіцит в енергосистемі. Натомість здійснюється імпорт з ЄС, який допомагає збалансувати ситуацію. Єдиною ж причиною регулярних відключень світла є російська агресія: 

«Інформація про те, що Україна експортує електроенергію до ЄС – не відповідає дійсності. Це все вкиди російської пропаганди. Після масованих ракетно-дронових атак ворогом у березні-червні України були пошкоджені великі теплові та гідроелектростанції. Їх можливості виробляти електроенергію значно знизилися, в той час, як потреби споживачів залишилися на тому ж рівні, що й до атак. В енергосистемі виник дефіцит. Всі потужності працюють виключно для покриття внутрішнього споживання. Експорт електроенергії не може здійснюватися, коли в енергосистемі існує дефіцит. Так. Дійсно українська енергосистема є частиною європейської енергомережі. Натомість Європа імпортує електроенергію до України. І саме завдяки імпорту електроенергії ми частково покриваємо дефіцит та більш-менш утримуємо ситуацію відключеннями»

Аби переконатися, що експорт не здійснюється,можна перейти на розділ Scheduled Commercial Exchanges на сайті ENTSO-E, де відображаються торгові операції. Там можна побачити, що з України до Європи нічого не надходить, а натомість Європа експортує електроенергію до України

Енергетична автономність на Сумщині

Надмірна централізація енергопостачання стала слабким місцем критичної інфраструктури. Аби убезпечитися від блекаутів на Сумщині розробляють план щодо розділеної генерації електроенергії. Зокрема, розглядають впровадження когенерації (використання палива для виробництва теплової та електричної енергії  - ред.), вітрові та сонячні електростанції. Також розглядають можливість генерування енергії децентралізовано, що утворюють так звані острови. Енергоострів може забезпечити світлом невеликий мікрорайон або ж ціле місто, залежно від його потужності. Перевагами такого рішення є те, що такі джерела енергії ворогу виявити та вразити в рази важче, ніж потужні ТЕЦ, які забезпечують декілька районів області.

«У нас є плани щодо розгортання декількох енерговузлів, але оці енергоострови вони формуються навколо джерела живлення, а у нас в області такої генерації немає. Тому і запропонована була державою ця програма з розподілення генерації Це джерела живлення, які забезпечують якийсь невеликий енергоострів, тобто квартал. Я сподіваюсь. Якщо сформувати всю енергосистему з таких невеликих енергоостровів, то вона буде дуже стійкою до ракетних атак. Ідея розподіленої генерації полягає у тому, що замість потужних, але помітних обʼєктів є кілька невеликих. Їх виявити складніше і вони доволі живучі»

У прикордонних населених пунктах планують не вимикати світло 

За словами Бориса Попова, у населених пунктах 10-кілометрової прифронтової зони планують не вимикати світло. Таку пропозицію обленерго разом з Сумською ОВА вже надіслали до Офісу Президента на розгляд. Чи буде ця пропозиція реалізована – невідомо, адже існують технічні складнощі. 

У нас в області відсутня потужна генерація. В енергосистемі радянського союзу джерело живлення до Сумської області було з курської теплоенергостанції. Зараз його немає і ми в тупику. Але над цим працюють спеціалісти НЕК «Укренерго». Я вірю, що вони знайдуть рішення цієї проблеми, - говорить Борис Попов. 

Коли українці будуть зі світлом?

Через те, що у нашій країні триває повномасштабна війна, робити якісь прогнози важко. Однак як повідомив Тарас Савченко, посилаючись на керівництво «Укренерго», є надія, що з серпня ситуація дещо покращиться. Адже з планового ремонту вийдуть кілька блоків АЕС, а також ймовірно спаде спека, яка потребує багато електроенергії на охолодження. Та все ж не варто забувати про настання важкої зими: краще підготуватися завчасно, забезпечивши себе альтернативними джерелами енергії. 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: