Целюліт є у 99% жінок – розповідає сумський масажист

РЕКЛАМА Целюліт – це не хвороба, а норма жіночого організму, адже саме жіночі гормони впливають на його прояв. Відрізняється тільки масштабність прояву. «Апельсинова кірка», як його називають у народі, не повинна змушувати вас соромитися тіла, а лише мотивувати на ведення здорового способу життя. Що сприяє появі целюліту, які є стадії розвитку та як зробити його менш помітним – читайте далі у матеріалі.

РЕКЛАМА Целюліт – це не хвороба, а норма жіночого організму, адже саме жіночі гормони впливають на його прояв. Відрізняється тільки масштабність прояву. «Апельсинова кірка», як його називають у народі, не повинна змушувати вас соромитися тіла, а лише мотивувати на ведення здорового способу життя. Що сприяє появі целюліту, які є стадії розвитку та як зробити його менш помітним – читайте далі у матеріалі.

Ігор Дейкун  – сумський реабілітолог, масажист з досвідом роботи понад 20 років, багаторазовий переможець чемпіонатів з масажу (України 2012 року та Швейцарії 2020 року). Викладач, організатор та регулярний спікер на конференціях з масажу. Саме він розповість нам про це явище жіночого та чоловічого (у рідкісних випадках) тіла та порадить, як же підтримувати естетичний вигляд шкіри.
 

На фото Ігор Дейкунсумський реабілітолог, масажист з досвідом роботи понад 20 років
 

Целюліт – що це за явище

Ліподистрофія, або, як кажуть у народі, целюліт – формується під впливом жіночих статевих гормонів і спостерігається у 99,9% жінок. Як у чоловіків борода та вуса, так у жінок – целюліт, який є вторинною статевою ознакою. У чоловіків ліподистрофія почне з’являтися лише у випадку з суттєвим порушенням рівня статевих гормонів (тестостерон, наприклад) та захворюваннями чи терапією які змінюють нормальний гормональний фон. Також варто не плутати целюліт з ожирінням, оскільки це різні явища, хоча й пов’язані між собою якоюсь мірою.

- Так названий «хайп» на целюліт пішов з кінця 70-х років, як спосіб відкриття нових ринків збуту товарів та послуг, формування нових маркетингових ніш тощо. Тому почали «боротися» з целюлітом і поширювати думку, що це не нормально, не в тренді, не правильно. Хоча це не так. Наразі целюліт вважається косметичним дефектом, а не хворобою, це фізіологічна норма до певної стадії, - розповідає Ігор.
 

Причини прояву целюліту

1. Генетика

- Одним з найвпливовіших факторів формування целюліту – є генетика. Звісно харчування та спосіб життя мають значний вплив, але на 1 місці – генетична схильність. І чи можна це «приховати», чи зробити менш помітним – це все вирішується індивідуально, - пояснює Ігор.
 

2. Малорухливий спосіб життя

- Люди, які мають «сидячу» роботу чи спосіб життя будуть більш схильні до набряків, порушення циркуляції крові та формування целюліту. Для таких людей раджу робити хоча б мінімальні динамічні перерви під час роботи чи компенсувати брак руху у вільний час, - радить масажист.
 

3. Незбалансоване харчування: вживання великої кількості цукру, алкоголю, фастфуду, солоної чи жирної їжі.  

4. Куріння: уражає кровоносні судини й погіршує кровообіг.
 

На фото Ігор Дейкун за роботою
 

    Стадії розвитку або вигляд целюліту

    1 стадія – стадія, яка є абсолютно нормальною, а прояви непомітні. Якщо ви зберете шкіру – зможете побачити так звану «апельсинову шкірку». У якості ще одного симптому може бути збільшення об’єму сідниць та стегон. І цього не потрібно боятися чи уникати, а навпаки – це прояв нормального функціонування жіночого організму. Якщо виснажувати себе дієтами та доводити до сказу фізичними навантаженнями – можливо тоді й можна це все звести на нуль, але можуть виникнути проблеми з фізичним та психічним здоров’ям.

    2 стадія – тут вже целюліт можна буде побачити при напруженні м'яза в деяких місцях. Однак буває і таке, що його видно і без виконання будь-яких дій. Це може бути спричинене у наслідок порушення метаболізму в підшкірній жировій клітковині, де спостерігається набряклість цих областей і викликає збільшення їх в об’ємі.

    3 стадія – найчастіше трапляється у жінок за 40 років, коли вже пішли так звані гормональні «гойдалки»: менопауза, проблеми зі щитоподібною залозою. Характерними ознаками є: виражена «апельсинова кірка» набряклість, шкіра стає грубіша, місцями з «вузликами», а при контакті можете відчувати біль. 

    - Багато хто думає, що якщо жінка повна, то вона целюлітна. Насправді не завжди так. Це не залежить від ваги, адже з ним можуть бути й дуже стрункі дівчата. Целюліт на 3 стадії – це порушення нормального обміну речовин, кровообігу та лімфовідтоку у підшкірно жировій клітковині. Наведу приклад, щоб було зрозуміліше. Ось тече річка з сильною течією (кровоносні судини, кров). Вода буде прозорою та освіжаючою, а береги та русло – чистими. Раптом течія слабшає (погіршення мікроциркуляції) і згодом вона починає заболочуватись (порушення обміну речовин, застій, набряки). Це простий приклад, однак він розкриває суть проблеми, - пояснює нам Ігор.

    4 стадія – це вже остання така собі стадія. Шкіра виглядає як поверхня місяця, яка зруйнована кратерами: щільна, рельєфна, стає болючою та холодною на дотик, спостерігається «синюшність шкіри» через погане кровопостачання. Ця стадія та іноді попередня – є вже побічним проявом серйозних захворювань та порушень, у першу чергу, гуморальної регуляції організму (обмін і вплив рідин у тілі) та ураження судин. У таких випадках більшість косметологічних процедур будуть протипоказаними або неефективними. Тут вже варто звертати увагу на лікування цих хвороб та порушень, а не на целюліт.
     

    На фото стадії розвитку целюліту
     

    Як «приховати» його наявність

    - Тут потрібен комплексний підхід, а не поодинокі фактори впливу, - коментує Ігор.

    1. Збалансоване харчування

    У першу чергу, на целюліт впливають рафіновані продукти: цукор, біле борошно, велика кількість солі, крохмаль, білий рис та інші злакові з видаленою оболонкою, алкоголь, куріння тощо.

    - Стосовно газованих напоїв – дуже складно відповісти, бо, як на мене, вони шкідливі саме великим вмістом цукру, вуглекислий газ ніяк не впливає на наявність целюліту. Чипси були б корисні, якби вони обсмажувалися в якісній олії та вмісту її у мінімальній кількості, а спеції використовувалися з трав без солі.  Фастфуд можна їсти, але у меншій кількості. Варто пам’ятати, що у всьому важлива міра, - розповідає Ігор.
     

    2. Активний спосіб життя: будь-які тренування починаючи з домашньої гімнастики, закінчуючи аеробікою чи фітнесом.
     

    3. Косметологічні процедури та антицелюлітні масажі

    - Це напевно найпростіші та найприємніші засоби «боротьби» з целюлітом. Наразі ринок переповнений різноманітними пропозиціями для боротьби з целюлітом. Більшість з них дійсно працюють і кожна жінка може обрати те, що їй підходить. Однак одними масажами чи обгортаннями не обійтися, якщо хочете дійсно вираженого та стійкого результату, - підсумовує Ігор.
     

    4. Обгортання

    Можливий варіант домашнього догляду та боротьби з целюлітом. Але тут ключовий момент – це якість і призначення косметики для догляду за тілом. Однак, зауважимо, що ті засоби, які продаються на поличках наших магазинів – це декоративна косметика, яка не буде значно впливати на зменшення целюліту. Вибір краще робити в бік професійної косметики, яка продається в спеціалізованих магазинах. Одним з найпопулярніших та простим домашнім методом боротьби з целюлітом є обгортання. Але потрібно не забувати дотримуватися протоколу проведення процедури. Загалом можна виокремити 2 ключових види обгортань: холодні та гарячі. Починати потрібно з серії холодних, які дають гарний дренажний ефект (виведення зайвої рідини) і переходити до гарячих, що вже будуть покращувати мікроциркуляцію в тканинах та сприяти проявам целюліту.

    Записатися на антицелюлітний масаж до Ігоря Дейкуна можна в Instagram.

    Контактний номер телефону: (+380) 95 639 2916

    Адреса: вул. Воскресенська, 8Б.

    Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: