Завантаження ...

Чи може водоканал забезпечити подачу води до будинків сум’ян під час аварійних відключень

Чи може водоканал забезпечити подачу води до будинків сум’ян під час аварійних відключень фото

Який сценарій дій КП “Міськводоканал” під час аварійних відключень та блекаутів.

З початку воєнного стану сумський водоканал невтомно працював з гуманітарними організаціями, щоб отримати дизель-генератори. І сьогодні вже 56 генераторів високої та середньої потужності задіяно на об’єктах підприємства.

Найголовніше завдання під час блекауту – уникнути техногенної катастрофи: тобто першочергові зусилля спрямовуються на переключення міських очисних споруд на аварійне живлення.

Також на генераторах починають працювати каналізаційні-насосні станції.

Загальної потужності наявних генераторів достатньо для перекачування та очищення стічних вод у повних добових обсягах.

Наступне серед найважливішого – зберегти та накопичити питну воду в резервуарах чистої води для подальшого її розподілу мешканцям (насосами чи розвезенням). Тобто у разі аварійних знеструмлень на генераторах починають працювати насоси першого підйому, які підіймають воду з артезіанських свердловин.

Слід зазначити, що наявних генераторів недостатньо для облаштування всіх чисельних насосів свердловин підприємства. (Через дію воєнного стану не можемо надавати детальну інформацію, лише зазначимо, що на аварійному живленні резервуари чистої води наповнюються, але повільніше).

Сьогодні водоканал вже має високопотужні генератори, які забезпечили б роботу тих насосів, що подають воду у місто. АЛЕ!

Тільки тоді, коли система водовідведення, працюючи на резервному живленні, технічно готова приймати стічні води з міста, і резервуари наповнені водою - водоканал може включити генератори насосів другого підйому і подати воду в мережу (до будинків). (Зазвичай процес перепідключення та підготовки систем займає від 3 до 5 годин).

Тому звертаємо увагу:

  • робота генераторів насосів другого підйому передбачена на випадки повного знеструмлення та довготривалого відключення електроенергії. Якщо десь локально немає довгий час води, то ми запускаємо дизель-генерацію. У випадку короткотермінових аварійних чи погодинних відключень перепідключення системи є технічно недоцільним;
  • води не буде в оселях верхніх поверхів багатоповерхівок, до яких її додатково підкачують насоси ЦТП (центральні теплові пункти, роботою яких не опікується водоканал) або підвищувальні насоси (встановлені в будинках і які є власністю мешканців);

На сьогодні водоканал не припиняє роботу з донорами, щоб розширити свої потужності на першому підйомі та щоб мати резервні генератори для оперативної заміни у разі несправності. Оптимальна потреба передбачає додатково 17 високопотужних генераторів.

Також водоканал не припиняє звертатися до всіх можливих інстанцій для забезпечення генераторів дизельним паливом. Запустити насосне обладнання водоканалу може лише громіздкий агрегат, робота якого дуже дорога через ціни на пальне. (Необхідні регламенті об’єми палива для роботи генераторів складають близько 1,5 млн грн на добу).

І поки КП «Міськводоканал» робить усе можливе, а інколи – й неможливе, аби протистояти викликам війни, нагадуємо шановним споживачам про необхідність мати вдома запас води, хоча б на добу, який час від часу необхідно поповнювати чи замінювати.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: