Завантаження ...

Як росія вербує дітей на Сумщині - коментар кіберполіції та психолога

Як росія вербує дітей на Сумщині - коментар кіберполіції та психолога фото

Працівники спецслужб рф обіцяють неповнолітнім за скоєння диверсії щедру грошову винагороду. Кіберполіція продовжує боротьбу з інформаційною атакою рф. Сучасні технології надають безліч можливостей для дистанційного спілкування та його конспірації. І ворог їх впевнено використовує, особливо, на менших сум’янах. Як вберегти дитину від вербування до рф, або як помітити, що це сталося – читайте далі у матеріалі.

- Останнім часом з’являється інформація про вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій. Працівники спецслужб рф обіцяють неповнолітнім за підпал об’єктів щедру грошову винагороду, - повідомляє старший інспектор з особливих доручень відділу протидії кіберзлочинам в Сумській області Департаменту кіберполіції НПУ Артем Бухтіаров.

На фото Артем Бухтіаров, старший інспектор з особливих доручень відділу протидії кіберзлочинам в Сумській області Департаменту кіберполіції НПУ
Фото Наталії Біловол, журналістки MISTOSUMY.com
 

Безпека дітей в умовах війни

Безпека в Інтернеті під час війни дуже важлива, особливо коли мова йде про дітей.  У мережі Telegram з’являються канали, де представники спецслужб країни-агресора вербують українських підлітків та обіцяють їм «легкий заробіток».

Схема вербування дуже проста:

  • Підліток приєднується до Telegram-каналу (або чату);
  • Йому пропонують «заробити» виконавши просте завдання: намалювати графіті або наклеїти наліпку у людному місці з дискредитуючи ЗСУ змістом;
  • Згодом завдання стають більш небезпечними: підпал трансформаторного обладнання, військової техніки тощо.

- За виконання цих завдань підліткам пропонують гроші, тому вони й погоджуються. Однак важливо розуміти, що дії є незаконними й караються українським законодавством. Мало того, виконання таких завдань ставлять під загрозу життя та здоров’я як самих підлітків, так і їх оточення. При спробі «легкого заробітку» таким чином – притягнуті до відповідальності будуть і діти, і їх батьки, - коментує начальниця відділу ювенальної превеції УПД ГУНП в Сумській області Вікторія Кочерга.

На фото Вікторія Кочерга, начальниця відділу ювенальної превеції УПД ГУНП в Сумській області
Фото Наталії Біловол, журналістки MISTOSUMY.com

Реальні випадки вербування підлітків

У цьому році в Одесі правоохоронці викрили групу підлітків (13 та 16 років), які за розпорядженням російських спецслужб підпалили дві автівки, які належали військовослужбовцям. Їх затримали разом з двома приятелями 16 та 18 років при спробі підпалити ще одне авто. Матеріали слідчі поліції передали за послідовністю СБУ, які повідомили про підозру у вчинені диверсії в умовах воєнного стану. Наймолодшого, 13-річного хлопця, передано на поруки батькам. Інших затримали під вартою без права внесення застави на 15 років позбавлення волі.

- Також хотів би додати, що окрім диверсій наші підлітки піддаються на провокації підтримання різних колабораційних течій. Їх примушують публікувати провокативну інформацію у соцмережах, телеграм-каналах та інших інформаційних ресурсах, які ми з вами використовуємо. З метою нанесення демонстративних написів на будинках або інших конструкціях, які розміщені як в Україні, так і в Сумській області. Розклеювання листівок, які дискредитують ЗСУ. Уся ця діяльність кваліфікується як злочинна, яка несе у собі позбавлення волі до 15 років, - коментує Артем.

Чому діти погоджуються?

- Підлітковий вік – це коли не повністю сформовані ділянки мозку, які відповідають за критичне мислення, за можливість встановлювати причинно-наслідкові зв’язки. Підлітки не можуть спрогнозувати наслідки своїх вчинків чи усвідомити наслідки будь-яких подій, чи вчинків інших людей. І як результат, не повною мірою усвідомлюють наслідків, роблячи той чи інший власний вибір, адже їх підштовхують до нього, - розповідає методистка навчально-методичного центру психологічної служби КЗ «Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» Лариса Кондратенко.

На фото Лариса Кондратенко, методистка навчально-методичного центру психологічної служби КЗ «Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти»
Фото Наталії Біловол, журналістки MISTOSUMY.com
 

Підлітки прагнуть ризику – це природно, адже вони так випробовують себе, свої можливості та перевіряють на міцність систему норм, правил та законодавства. І знову ж таки, маючи до кінця не сформований механізм критичного мислення – вони схильні до необдуманих вчинків, потрапляючи у небезпечні ситуації.

- На жаль, підлітки у сьогоднішній ситуації – недостатньо долучені до війни та до процесу наближення до перемоги. У такому випадку будь-яка пропозиція зробити щось – оцінюється ними як виклик собі та своїм можливостям, - коментує Лариса.

За її словами, це вік, коли починаєш думати про своє майбутнє, мрії та плани, які потребують власної активності, або матеріальних коштів. І тому саме підлітки дуже легко йдуть на пропозиції легкого заробітку. На кшталт «2000$, навички не потрібні, лише ваш час та телефон». Доросла людина, яка здебільшого мислить критично та  має певний досвід – зрозуміє абсурдність, а дитина цих навичок не має через що й легко погоджується, тим самим наражуючи на небезпеку себе, свою державу і своїх рідних.

Як захистити дітей:

  • Розвивайте критичне мислення дітей;
  • Підвищте правову свідомість, зробіть розбір та аналіз конкретних ситуацій у контексті вербування підлітків, наприклад;
  • Не ставте підліткам ультиматум «Не розповіси мені те-то – поставлю на телефон «Батьківський контроль». Підлітки будуть діяти у супротив батьківським твердженням та зможуть у будь-якому випадку обійти батьківські застосунки. У такому разі буде важливіше та актуальніше навчити їх вирізняти достовірну інформацію від ІПСО.

Поради батькам, як передбачити подібне вербування

  • Інформуйте про небезпеку вербування та наслідки скоєння злочинів;
  • Пояснюйте дітям, що «легких» грошей – не буває, адже протиправний заробіток несе за собою покарання;
  • Повідомте дітей бути обачними з пропозиціями, які пропонують незнайомці. Особливо, у разі на явлення винагороди;
  • Слідкуйте за онлайн-активністю у мережі та колом Інтернет-знайомств;
  • Звертайте увагу, чи не з’явилися у дитини чималі кошти: нові гаджети чи речі;
  • Контролюйте дотримання комендантської години;

- У певних випадках служби рф надають завдання на вчинення відповідних дій у нічний період часу. На сьогоднішній день діє комендантська година, якої кожен повинен дотримуватися. Якщо ваша дитина порушує її – слід звернути на це увагу і зрозуміти, чим дитина займається, - радить Артем.

  • При отриманні інформації про вербування – повідомте поліцію за номером 102 або заповніть форму зворотного зв’язку на сайті кіберполіції.

Якщо ви помітили, що ваша дитина приєдналася до сумнівного телеграм-каналу або їй писали невідомі особистості – зробіть знімок екрана та зверніться до правоохоронних органів.

Поради для підлітків:

  • Будьте обачними з незнайомцями в Інтернеті, не діліться з ними особистою інформацією;
  • Розповідайте дорослим про нові онлайн-знайомства;
  • Уникайте відвідування Інтернет-ресурсів із сумнівним вмістом;
  • Передусім використовуйте офіційні ресурси для отримання та перевірки інформації;
  • При отриманні пропозицій скоєння диверсій за гроші – повідомте поліцію за номером 102 або заповніть форму зворотного зв’язку на сайті кіберполіції.

- Кожен повинен розуміти, що при наданні згоди на вчинення диверсій чи протиправної дії направлене проти України, чи наших військових – це протиправна діяльність. Однак, якщо ви повідомите про таку пропозицію у вищезазначені органи заздалегідь – кримінальне покарання буде анульовано, - розповідає представник кіберполіції.

Також, як додає начальниця відділу ювенальної превеції, батькам потрібно відвести дитину до психолога, якщо та опинилася в органах правоохорони. Вони надають їм посилання на онлайн чи офлайн консультації психологів громадських організацій.

- Завдяки ним ми вже запобігали фактам спричинення самоушкоджень та суїцидів. Психологи й венальні поліціянти займаються з дітьми, щоб донести до дитини усі правила безпеки, відповідальність за ймовірне скоєння ними адміністративних або кримінальних правопорушень, - підсумовує Вікторія.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: