Завантаження ...

Інтимшантаж, цькування та відверті фото – з чим зіштовхуються сумські діти в інтернеті

Інтимшантаж, цькування та відверті фото – з чим зіштовхуються сумські діти в інтернеті фото

«Я надішлю твої інтимні фото батькам та друзям» - такі повідомлення отримують діти Сумщини від кібершахраїв. Вони вже встигли втертися у дитячу довіру, створивши для цього фейковий акаунт. Це – одна із найпопулярніших схем шантажу неповнолітніх в Інтернеті. Наслідки таких афер можуть бути різними: від продажу фото на незаконних платформах до згвалтування. Як зрозуміти, що дитина стала жертвою злочинців, як протидіяти цьому та чому створювати дитячі акаунти в соцмережах буває небезпечно – далі у матеріалі нашого журналіста.

Журналісти MISTOSUMY.com зв’язалися зі старшим майором кіберполіції Сумської області Департаменту кіберполіції Національної поліції України Артемом Бухтіаровим, щоб розкрити тему «Гарячих» фото або іншими словами нюдсів у соцмережах і як від цього можуть страждати ваші діти – дізнавайте разом з нами та попередьте будь-які наслідки.

На фото Артем Бухтіаров, представник кіберполіції
Фото Наталії Біловол, журналістки MISTOSUMY.com

Довіра на довіру: як починають надсилати оголені фото

Нюдси – це фотографії інтимного характеру на яких людина зображена або повністю, або частково оголеною. Закохані займаються так званим «секстингом» («гарячі» комунікації) на підставі довіри один до одного, однак одна справа дорослі, а інша – діти, які під впливом маніпуляції починають робити подібне.

Кібергрумінг – це виманювання у потенційної жертви чи потерпілого фото, де вона зображена оголена фотографічного або сексуального характеру. У зловмисників є кілька актуальних схем. Найчастіша – це коли дорослі громадяни реєструють у соцмережах сторінку від імені малолітньої дівчинки чи хлопчика, тобто створюють фейковий акаунт, публікують фото й починають листування з певною категорією дітей. Наприклад, з мешканцями Сум, яким по 12-13 років.

- Коли йде контакт, діти відповідають, то у процесі спілкування, оці фейкові «діти» починають просити надіслати своїх жертв фото. Починається такий собі обмін, а згодом зловмисники надсилають оголені фото й пропонують відповісти тим самим: здійснити інтимну фотосесію та показати їм результат, - розповідає представник кіберполіції.

Коли подібні фото потрапляють до рук зловмисника, у подальшому він може почати процес шантажування: «Я надішлю твої фото однокласникам та батькам». Звичайно у процесі спілкування вони вже розуміють психологічний портрет жертви й знають, що вона зробить усе, тому що просто так ніхто не надсилає оголені фото. Це відбувається у процесі спілкування й маніпулятори цим користуються, бо знають усі деталі.

Зловмисники можуть спонукати на будь-що: надіслати якусь інформацію чи кошти, або ж настоювати на особистій зустрічі. Деякі зустрічі можуть завершуватися будь-чим, навіть згвалтуванням.

Продаж таких фото на різних платформах

Як розповідає Артем, бувають ситуації, коли дитина надіслала фото, потім кошти, а у відповідь їй надсилають наступне: «Дивись, ти надіслала 1 фото – ось твої 10$». Зрозуміло, що ці фото потім продаються на різних форумах, куди заходить певна категорія злочинців. У подальшому цю ж дитину можуть втягнути у злочинну діяльність. Закон у цьому має чітке формулювання.

В Україні передбачена відповідальність за будь-які дії сексуального характеру у бік дітей. Наприклад, якщо людина зайшла на якийсь сайт чи джерело, де здійснюється розповсюдження дитячої порнографії, щось завантажила чи переглянула – це вже злочин за який передбачено покарання у вигляді позбавлення волі з 2 до 6 років. За виготовлення, розповсюдження та збут порнографії або примушування дітей до участі – позбавлення волі від 8 до 12 років.

- Кожна людина, яка стикається з дитячою порнографією повинна розуміти ступінь відповідальності за це, оскільки це аморально та недопустимо й зрозуміло, що кіберполіція вживає максимальних зусиль з метою притягнення відповідних злодіїв до відповідальності, - коментує представник кіберполіції.

Реальні випадки притягнення дітей до 18+ контенту

- Протягом цього року нами вже виявлено 2 реальних випадки з Шостки, де чоловіки здійснювали відповідні дії відносно дітей. Один з них зараз знаходиться у місці позбавлення волі, вже є обвинувальний вирок суду: йому дали 7 років позбавлення волі. Він запрошував дітей для зйомок спільних відео. Вони мали порнографічний характер з елементами садо-мазо. На фото усі учасники оголені (як діти, так і чоловік), зловмисник дозволяв собі робити якісь дії інтимного характеру у бік дітей. Це кваліфікується статею156 Кримінального Кодексу України. Дітям у його зйомці, де було кілька епізодів від 12 до 15 років. Другий, наскільки пам’ятаю, проходить примусове лікування у психіатричній лікарні.

Батьки – підтримка своїх дітей

- Хотілося б пояснити, що дуже важливу роль відіграє контроль батьків. Так як дуже багато фейкових сторінок, акаунтів, платформ на яких людина може проводити спілкування. А кіберполіція не може відслідкувати усіх цих злочинців фізично, які обманюють дітей та змушують займатися такими речами, - коментує ситуацію Артем.

Як зрозуміти, що ваша дитина знаходиться під впливом маніпулятора:

  • спостерігайте за настроєм дитини: вона буде пригнічена, замкнута, не радіти. Ви також зможете побачити дивну поведінку, бо на неї тиснуть, а її психологічний стан може не витримувати.
  • поспілкуйтеся з оточенням дитини: друзі, однокласники, класний керівник та психолог зі школи, так як зазвичай про це хтось та знає: чи ліпші подружки чи однокласники.
  • поспілкуйтеся з дитиною особисто: обережно почніть цю тему та спробуйте усе дізнатися.
  • перевірте телефон дитини, але так, щоб вона того не бачила. Перевірити варто з ким листується та який характер листування, підписки у додатках. Бо є багато груп, які можуть мати вплив на вашу дитину.

- Чому діти йдуть на це?

- Гроші. Їм пропонують якусь оплату – вони погоджуються. Були ще випадки, коли певна категорія людей навмисно брала з собою іграшки чи цукерки та знайомилися так з дітьми. Вони з ними зустрічалися на вулиці на постійній основі й малеча починала довіряти. І потім він чи вона вже намагаються вчиняти на них якісь дії.

- Що робити, коли батьки дізналися, що дитину шантажують?

- Звертайтеся до кіберполіції з відповідною заявою і тоді поліцейські розкажуть алгоритм дій з метою швидкого і процесуально вірного затримання зловмисника і притягнення його до кримінальної відповідальності.

Контактний номер телефону кіберполіції: 0443631892

Де заповнювати заяву: Cyberpolice

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: