Завантаження ...

В Сумах презентували книгу краєзнавчих казок

В Сумах презентували книгу краєзнавчих казок фото

18 липня в Сумах відбулася презентація книги дитячих краєзнавчих казок «Казкові пригоди Сумислава».

Попри спеку, у залі міської галереї зібралося чимало сумчан. Сумський журналіст і казкар Павло Парфентьєв під псевдонімом Парфін представив свою книгу дитячих казок «Казкові пригоди Сумислава». Павло Парфентьєв давно пише казки для дітей, втім у вигляді книги вони вийшли вперше.

Ідея книги виникла ще у 2019 році. Згідно зі спільним задумом автора і керівницею проєкту Таїсією Павленко, у казках мав бути краєзнавчий компонент.

«У мене на той момент було два солідних томи досліджень історії Сумщини історика Дмитра Кудінова. Але хотілося донести ці знання до дітей у популярній формі», - говорить Таїсія Павленко. Адже дітей змалку важливо зацікавити історією рідного краю.

Головним героєм усіх казок є семирічний хлопчик Сумислав. Основні персонажі - його батьки і таємничий дід Димовик. Разом із сім’єю хлопчик мандрує областю, знайомиться із її цікавими місцями і потрапляє і різні казково-містичні пригоди з драконами, чудовиськами, русалками, рицарями та іншими казковими персонажами.

Зокрема, це казки з історії Тростянця, Лебедина, Сум, Ромен, Сеймського природного парку. Тут згадуються пам’ятник мамонту у селі Кулешівка, пам’ятник цукру-рафінаду у Сумах, скіфське місто у селі Куземин та інші цікаві місця Сумщини.

«Сподіваюся, від цієї книги будуть у захваті не тільки діти, а і дорослі. Читайте і отримуйте задоволення», - сказав її автор Павло Парфентьєв.

Оскільки в 2019 р. автор книги ще писав російською, її сучасний переклад українською здійснив журналіст Анатолій Поляченко. Книга була видана лише у 2024 році - у альбомному форматі, з картами Сумщини та великими кольоровими ілюстраціями художника Юрія Леонця. Також тут є розмальовки і місце для нотаток про власні подорожі.

Презентація також мала і театралізований момент – її учасники почули уривки із книги у виконанні артистів

Надрукувало книгу видавництво «Еллада» накладом 1 тис. екземплярів

Всі кошти, які надійдуть від реалізації книги, підуть на реабілітацію військового – чоловіка Таїсії Павленко. Він був тяжко поранений влітку минулого року під с. Роботиним Запорізької області, 9 місяців пролежав у госпіталі і потребує довгої реабілітації.

Придбати книгу «Казкові пригоди Сумислава» можна у міській галереї, також зв’язавшись у соцмережах з авторкою проєкт Таїсією Павленко або з представницею видавництва «Еллада».

Богдан Сумський

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: