Завантаження ...

Понад 1000 шахрайств на Сумщині за пів року: коментар поліції

Понад 1000 шахрайств на Сумщині за пів року: коментар поліції фото

Журналісти MISTOSUMY.com зв’язалися з працівником відділу комунікацій ГУНП в Сумській області Володимиром Кузьменко та дізналися, скільки ж за пів року 2024 року виявлено крадіжок та шахраств.

На фото Володимир Кузьменко, працівник відділу комунікацій ГУНП в Сумській області
 

З початку року зареєстровано на території Сумської області – 1347 крадіжок особистого майна громадян. Сюди входять як дрібні, так і масштабні злочини. Нині про підозру скоєння злочину повідомлено 725 особам.

Шахрайств з початку року зареєстровано 1310, а повідомлено про підозру 355 з них. І більша частина з них вчиняються завдяки сучасним технологіям, тому й розкриваються довше за звичайні.

Як це відбувається?

Зазвичай шахраї телефонують жителям, представляються банком та починають говорити про те, що їх картку заблоковано. Наступним кроком їх махінацій – завірити, що зможуть допомогти. Люди вірять і коли ті кажуть продиктувати їм чи дані картки (CVV-код, наприклад), чи цифри, які прийдуть на телефон у смс – вони це роблять. У результаті, після усіх процедур, кошти жертви, які були у неї на картці – перераховуються на рахунок чи картку зловмисника.

- Громадяни повинні бути дуже обережними у спілкуванні з невідомими людьми телефоном чи у соцмережах. Особливо, коли вони читають якусь інформацію, що якийсь банк чи фонд надає матеріальну допомогу – не ведіться. Зловмисники таким чином і шукають жертв, а коли людина ведеться на їх слова – випитують додаткову інформацію, щоб потім вивести усі накопичення людини на свій рахунок, - звертається до громадян Володимир.

Шахраї дуже чітко відстежують усю ситуацію і якщо стає відомо про нову організацію чи ще щось – вони можуть підхопити хвилю та почати видавати себе за інших.

Що робити, якщо телефонують?

Якщо вам зателефонували й сказали, що ваша картка заблокована – покладіть слухавку та можете заблокувати номер, щоб вам більше не телефонували з нього.  З банківських працівників ніхто не буде перейматися, чи є у вас на рахунку кошти. Єдине, можуть зателефонувати та запропонувати оформити «кредитку». Якщо ви хвилюєтеся за свою картку – візьміть паспорт і йдіть до відділення. Вирішуйте усе особисто з представниками банку у відділені, а не через телефон. Якщо вам телефонують і кажуть: «Ви виграли 300 000 грн, натисніть 1 та заберіть виграш – кладіть слухавку». Натиснувши, ви можете втратити усі накопичення.

- Нещодавно була ситуація: молода жінка 42-х років отримала повідомлення у месенджері, що може отримати допомогу від ООН чи від держави. Перейшла за посиланням, потрапила на сторінку банку, зареєструвалася, а потім з’ясувалося, що вона втратила майже 7 тисяч. Інколи буває, що коли людина гналася за 6 тисячами, а втратила 30 000, - розповідає Володимир.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: