Завантаження ...

Обережно, хомʼяк з росії: що варто знати сумʼянам про небезпечну гру

Обережно, хомʼяк з росії: що варто знати сумʼянам про небезпечну гру фото

На Сумщині набирає популярності гра «Hamster Kombat», яка обіцяє дохід за натискання на зображення хомʼяка. В надії легкого заробітку багато хто вже має свій акаунт з віртуальним улюбленцем. Чи дійсно можна отримати гроші тицяючи на екран, яку загрозу несе додаток та до чого тут росія – читайте у нашому матеріалі.

Журналісти MISTOSUMY.com поговорили про «Hamster Kombat» зі старшим оперуповноваженим відділу протидії кіберзлочинам в Сумській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України Артемом Бухтіаровим та дізналися, що у собі несе ця гра та які можуть бути загрози для суспільства через неї – дізнавайтеся разом з нами.

На фото Артем Бухтіаров, представник кіберполіції
Фото Наталії Біловол, журналістки MISTOSUMY.com
 

Гра в хом’яка або «Hamster Kombat»

Весною цього року у Telegram почав набувати популярності бот з онлайн-гри у хом’яка. Вона дуже швидко набула популярності: у квітні усі говорили, а в червні гра заполонила соцмережі. Усюди почала з’являтися покрокова інструкція користування ботом та правилами так званої гри. Основна його суть – клацати по хом’яку на екрані смартфона. І чим більше ви це робите, тим вищий рівень хом’яка: змінюється його зовнішність та накопичуються монетки. Ви запитаєте, а який у цьому сенс? А річ у тім, що організатори гри обіцяли, що усі монетки, які ви понатискали – зможете обміняти на криптовалюту, а згодом і вивести реальні гроші.

- Дуже велика хвиля цікавості від нашого суспільства виникла стосовно цієї гри. З певної точки зору – це повинно насторожувати. І хоча гра позиціонує себе як можливе джерело заробітку, люди повинні були вже переконатися, що сир безоплатним буває тільки у мишоловці. Кліканням на екран та проводженням часу за незрозумілим процесом – не може конвертуватися у заробіток, - розповідає Артем.

Гра може проводити певні маніпуляції та отримувати інформацію про користувача, який грає у неї, а саме:

  • Нікнейм;
  • ID телеграму;
  • IP-адресу користувача та тих, хто зайшов у гру через їх запрошення.

- Зараз усі хвилювання на стартовому етапі. У майбутньому виникне питання щодо монетизації. І не зрозуміло, що потрібно буде зробити, щоб отримати довгоочікуваний сумнівний заробіток, - коментує представник кіберполіції.

Чому гра набрала такого попиту у суспільстві:

  • Простота: не потрібно нічого вчити чи розуміти. Витрачається лише ваш час.
  • Азарт: чим більше проводите часу в грі та клікаєте на хом’яка – тим більше рівень та монеток.
  • Можливість заробітку: розробники обіцяли, що монети можна буде обміняти на криптовалюту, а потім на реальні кошти.
Приклад вигляду гри з середини
 

Як розповідає Артем, «Hamster Kombat» викликає звикання та психологічно може впливати на людину. Пояснимо чому. Ви ж тільки уявіть: людина сидить грає, візуалізує свій заробіток, бо бачить скільки там цих монет натицяли, які завдання виконав. Це викликає збільшення ендорфінів (гормонів задоволення) і коли людина багато часу приділяє цьому процесу – вона радіє досягненням, відчуває задоволення. Саме це і є психологічний вплив. А тепер уявіть, що людина провела у грі понад місяць, отримала якісь досягнення, бачить на екрані велику кількість монет, то якщо їй поставлять певну умову, щоб отримати ті кошти – вона це зробить. І це може бути як злиття якоїсь інформації, зробити щось чи фінансово «підтримати» проєкт.

- І після таких умов, людина, яка знаходиться у залежності й розуміє, що її від довгоочікуваного прибутку віддаляє якась умова – вона зробить усе. Тому ми й закликаємо вас бути обережними, тому що не зрозуміло, які можуть бути наслідки цього суспільного резонансу, - радить Артем.

Хостинг гри, на яких знаходиться платформа гри – філійовані у рф. І адміністратори гри можуть бачити та використовувати усю інформацію, яку ви надасте про себе.

- Зараз у медіапросторі дуже багато проєктів, які монетизують навіть лайки, тобто ви ставите лайки й за це вам надходять кошти чи розкручування акаунтів і тому подібне. Тих, хто у цьому розібрався – заробляють кошти й це часто легально. А хом'як – це щось типу фінансової піраміди, бульбашки прибутку. І, звичайно, це спосіб маніпуляції суспільством. Адже зараз кожен у стресі, бо війна в країні, а до цього ще й додалося відключення світла. Люди сидять у телефоні годинами, бо не можуть знайти інших занять, починаючи тиснути на того хом’яка та таким чином забуватися, - розповідає представник кіберполіції.

Що потрібно українцям знати перш ніж завантажувати якийсь додаток чи реєструватися десь?

- Перш за все, розуміти, які доступи до інформації ви надаєте: «політика конфіденційності», джерело додатка. Якщо додаток з Play Market чи App Store – там зазвичай  усе перевіряється на надійність. Але якщо вам якась третя особа надіслала посилання й пропонує завантажити щось – то це підозріло. Бо там можуть бути й віруси, і троянські програми, і якась шкідлива програма, яка спричинить витік вашої особистої інформації на вашому пристрої або ви втратите доступ до свого банкінгу та у результаті до усіх заощаджень. Наслідки можуть бути будь-які. Варто розуміти джерело, яке створило той чи інший додаток, чи програму. Почитати коментарі, що люди пишуть після встановлення додатка, гри чи програми. Можливо, замінити якимось аналогом, щоб не стати жертвою кіберзлочину.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: