Завантаження ...

Успішна кар’єра перукаря у Сумах: з чого почати

Успішна кар’єра перукаря у Сумах: з чого почати фото

РЕКЛАМА Професія перукарів набирає все більше популярності як в Україні, так і у Сумах. Чи стикалися ви із завданням – знайти «свого» майстра, який зробить вашу зачіску ідеальною? Адже це не тільки навички, а й знання, вміння спілкуватися та умовно уявляти образ людини. А можливо ви хочете самі стати перукарем, але не знаєте з чого почати. Як стати перукарем, людиною, яка зможе створити новий імідж іншим – читайте далі.

Олена Леоненко – професійна перукарка-колорист, викладач, творчий партнер та технолог бренду «MATRIX», засновниця студії краси «Elcraft.studio». Саме вона розповість нам про усі деталі становлення професійним майстром перукарем, дасть поради чого дотримуватися, щоб досягти успіху у цій сфері та розповість секрети пошуку курсів – дізнавайтеся у нашому матеріалі.

На фото Олена Леоненко, професійна перукарка-колорист, педагог, творчий партнер та технолог бренду «MATRIX», засновниця студії краси «Elcraft.studio»
 

Підготовка до навчання

Вибір навчального закладу чи правильних курсів – один з основних та найважливіших етапів, адже саме він чи дасть вам поштовх вперед, чи нічого не зробить. У сучасному світі знайти курси перукаря – дуже легко, адже їх багато, однак скільки з них якісних? Які потрібно обрати, щоб точно бути впевненими, що гроші не витрачені даремно?

Пані Олена розповідає нам, що майбутні перукарі повинні слідкувати за потенційним тренером: як часто він навчається та де, дивитися на його роботи та відстежувати студентів.

- Насправді, це ідеальний варіант того, як швидко та влучно обрати крутого майстра. Якщо ви навіть не впевнені – напишіть студенту цього тренера, запитайте, розпитайте деталі: як проходить навчання, який план курсу тощо, - рекомендує засновниця.

Важливою складовою також є вміння тренера викладати. Якщо ви запитали у студента майстра «Як проходить навчання?» і вам відповіли, що просто слухали теорію, а потім практикувалися – ви мало що засвоїте з таких уроків. Курси повинні проходити у стилі тренінгів, тобто тренер повинен провокувати людину відповідати, робити висновки й промовляти їх. Тільки так ми засвоюємо усю інформацію. І на якісному тренінгу багато говорити будете саме ви, а не майстер.

- Проблема нашої освіти у тому, що велика кількість викладачів у коледжі чи університеті – це не практикуючі фахівці. Тобто у них є теорія, яку вони розповідають і все. На практиці одиниці використовували усі ті знання. І саме цього студентам й не вистачає. Бо ті, хто на практиці не стриг – не зможе досконально навчити цьому, - коментує сучасну проблему освіти Олена.

З нуля навчитися на онлайн курсах – неможливо. Так, ви зможете щось побачити, може запам’ятати, але самотужки правильно поставити руки, направлення кісточки, зробити проділ – ні. Це так само, якби ви дивилися на те, як тренер з фітнесу займається, а ви з печивом у руках спостерігаєте. Сенсу – немає. І саме про це говорить Олена, розповідаючи нам про головні фактори вибору майстрів. 

Навчання на курсах: на що звернути увагу

Щоб не почати витрачати гроші на неякісні курси – врахуйте усі пункти з попереднього підрозділу та з цього, щоб обрати саме свій шлях.  

- Обираючи будь-які курси, ви повинні розуміти, що у майстра, куди ви йдете – є план проведення навчання. Якщо плану немає – біжіть звідти, - рекомендує Олена.

Якщо ви не можете визначитися з курсами, то візьміть кілька найдорожчих, середніх та дешевих академій Києва, попросіть їх надіслати план курсів і порівняйте їх. Ви одразу зрозумієте який це має мати вигляд, скільки занять ви можете собі дозволити, який рівень потрібен саме вам. Не думайте, що бюджетні курси – зекономлять вам гроші, адже це може бути зовсім не так, а скоріше навпаки. Вам знову доведеться витрачати гроші на курси більш дороговартісного варіанту того ж рівня.

Обираючи курси, звертайте увагу на:

  • План навчання: від легкого до складного (знання кольору, будова волосини та шкіри голови, види продуктів, техніки нанесення, сивина, блонд тощо);
  • Кількість занять: до 20 занять на місяць;
  • Кількість годин: 70% – практики, 30% – теорії;
  • Кількість людей у групі: 7-10 людей.

Перші кроки у професії

Перші 3 місяці після курсів ви повинні стажуватися чи у салоні, чи у приватного майстра. Головне, щоб вам подобалися його роботи. Або ж можете прийти до салону, сказати, що пройшли такі-то курси й хочете стажуватися у них. Показати свої роботи та можливо поставити у пріоритеті, що ви б хотіли й надалі працювати у цьому салоні.

Найголовніший інструмент популярності, яким поділилася з нами Олена – це соцмережі. Без них – про вас не дізнаються, окрім рідних. Це ваше портфоліо, де ви публікуєте свої роботи, тобто ваша візитна картка. 

- Загалом як вести соцмережі ми навчаємо на курсах, ви повинні знати як виставити світло, як сфотографувати модель з правильного ракурсу, привчити себе до автоматизму робити фото «До» та «Після». Деякі люди не хочуть фотографуватися з обличчям – і це проблема, тому тут треба знаходити підхід, - розповідає Олена.

Майстер повинен чути чого хоче клієнт, можливо, мати конструктор, які питання ставити. Дізнаватися потреби та аналізувати будь-яку інформацію, яку йому каже його клієнт. І вже виходячи із запитів – ставити питання, уточнювати чи робити. Найкращий варіант – це референс. Коли людина приходить з конкретним запитом, чого хоче й показує фото. І вже виходячи з бажання – майстер підбирає усі деталі стрижки під обличчя клієнта.

Ведення соцмереж можна почати ще під час проходження курсів, чому ні? Створюєте акаунт, навчаєтеся, робите фото, оформлюєте й публікуєте. І вже по закінченню у вас буде готове портфоліо з яким вас візьмуть на роботу. 

Як побудувати клієнтську базу

Якість повинна збігатися з цінником. «У сервісі є родзинка така – «Вау ефект», коли ми надаємо клієнту більше, аніж він очікує» - говорить Олена. Ми пояснимо, що це означає. Це коли ви приходите за якоюсь зачіскою, а вам, миючи голову, роблять ще й масаж голови. Або ж коли узгоджують з вами стрижку – радять як зробити краще, судячи зі структури вашого волосся. 

- Це постійні комунікації, кожна зачіска – це узгодження, це аналіз та пропрацювання самого себе. До тебе повернуться обов’язково, коли підуть від тебе з «вау ефектом». Вони прийшли просто на стрижку чи догляд, а ви й масаж, і поради, і як краще робити укладку показали. Ось це ми називаємо клієнтоорієнтованість. Ось цьому ми й навчаємо, - розповідає Олена.

Покрокове будування клієнтської бази:

  • активне ведення соцмереж;
  • якісний сервіс, який відповідає ціні;
  • увага до кожного навіть поза салоном та особисте нагадування йому про запис.

Професійний розвиток протягом кар’єри

Час йде, тренди змінюються, техніки змінюються – через що потрібно стабільно купувати навчання кожні пів року, якщо є можливість можна ще частіше. Усе залежить від вас.

- Зараз такий час, що обравши якесь одне вузьке направлення – можна за короткий період часу стати крутим майстром у цій сфері, потрібно лише забажати та йти до своєї мети, - підсумовує Олена.

Спробувати себе та піти на курси перукаря або змінити зачіску можна звернувшись на сторінку студії «Elcraft.studio».

За номером телефону: (+380) 50 733 9644

Або за адресою: вул. Британська, 23/1

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: