Завантаження ...

У Сумах відкрився центр рекрутингу української армії

У Сумах відкрився центр рекрутингу української армії фото

25 липня у Сумському ЦНАПі відкрили центр рекрутингу української армії. Це вже 29 центр в Україні та другий на Сумщині. У травні 2024 аналогічний простір відкрили у Шостці.  У рекрутинговому центрі цивільні можуть отримати консультацію та долучитися до Сил оборони. Там пропонують понад 10 000 вакансій. Добровольці можуть самі обрати професію та військову частину, в якій бажають проходити службу. Натомість рекрутери супроводжують кандидата на шляху до призначення на посаду.

Журналістам MistoSumy вдалося поспілкуватися з Олексієм Бежевецем, уповноваженим представником Міністерства оборони України з питань рекрутингу та отримати відповіді на питання щодо добровільного залучення громадян на військову службу.

Олексій Бежевець, уповноважений представник Міністерства оборони України з питань рекрутингу, фото MistoSumy.com

-  Для чого потрібні рекрутингові центри, чим вони відрізняються від ТЦК та СП (Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки - ред.)?

-   У рекрутинговому центрі вам не видають повістку. Тут працюють цивільні люди, які допомагають добровольцю знайти посаду та підрозділ і після підготовки розпочати військову службу. Це про можливість, про вибір. Це про те, як людина хоче та може впливати на своє майбутнє. Не залежно, від того, де людина зареєстрована, де стоїть на обліку, або це тимчасово переміщена особа – вона може звернутися за допомогою.

- Як відбувається процес рекрутингу?

- Спочатку у людини з’ясовують вік, стан здоров’я, попередній досвід, фах, чим людина цікавиться. А потім вже пропонують вакансії. Далі людина отримує консультацію щодо проходження військової служби, а потім проходить профорієнтаційні тести. Після цього рекрутери організовують співбесіду з обраною кандидатом військовою частиною та супроводжують його до призначення на обрану посаду. Якщо людина проходить співбесіду та перевірку фізичної та психологічної підготовки, вона отримає рекомендаційний лист. З цим листом доброволець приходить у ТЦК для уточнення даних та проходження ВЛК(Військово-лікарську комісію - ред.). Після цих процедур кандидат проходить базову загальновійськову підготовку та направляється до частини.

З якого віку можна рекрутуватися і чи можуть це зробити жінки?

- Рекрутуватися можна з 18 років. Ми знаємо, що з 18 до 25 років людина не підлягає мобілізації. Тим не менш, у такої молодої людини є можливість рекрутуватися і укласти контракт на проходження військової служби. Для жінок жодних обмежень немає. На будь-яку посаду жінка може претендувати. Принцип гендерної рівності впроваджений.

- Скільки жінок на Сумщині вже звернулося до центрів рекрутингу?

- Відсоток жінок по Сумській області, які звертаються до рекрутингового центру переважає загальноукраїнський, він становить 18%. 

- Чи можна рекрутуватися з повісткою?

- Перша повістка, яку людина отримала, тобто запрошення до ТЦК для уточнення облікових даних, не є перешкодою людині знайти себе в Силах оборони добровільно. Тобто знайти частину, отримати рекомендаційний лист і вже з’явитися для оформлення в ТЦК та СП з рекомендаційним листом і підтвердженням, що людину чекає конкретна частина на конкретну позицію.

- Скільки триває навчання?

- Якщо людина протягом останніх 10 років мала досвід військової служби, їй не треба додатково навчатися. Якщо людина цивільна не має жодної підготовки, то базова загальна підготовка триває місяць, після цього фахова, може тривати тижні, а то й місяці, залежно від посади. І людина вже виходить підготовленим фахівцем.

- Які вакансії найбільш популярні?

- Це водії, штабні посади в забезпеченні, логістиці. Але й не менш популярними є бойові посади – стрілці, механіки, оператори БпЛА (безпілотних літальних апаратів - ред.), засобів  РЕБ(радіоелектронної боротьби - ред.), розвідники. Є випадки, коли жінки подаються на розвідниць і в них все виходить. Зараз є розширене меню вакансій і кожен може підшукати собі якщо не повну відповідність до свого фаху, то принаймні щось наближене, де можна використати свій попередній досвід. 

- Якщо людина мобілізована, чи може вона звернутися до центру, щоб перевестися в іншу частину або отримати нову посаду?

- Центр рекрутингу – для цивільних людей. Питання щодо переведення на іншу посаду або в іншу частину – це не до нас. Для цього працює інший алгоритм.

- Якщо військовозобовʼязана людина не оновила свої дані у ТЦК та СП, вона може звернутися як доброволець в центр рекрутингу?

- Це абсолютно не повʼязані два процеси. Оскільки облікові дані у ТЦК людина уточнює вже  після того, як отримає консультацію в рекрутинговому центрі. Тож, така можливість є.

- Чи буває так, що доброволець потрапляє не до тієї військової частини, яку він обрав? Що робити у таких випадках?

- Таке іноді трапляється. Тому що військова бюрократія складна і ми не виключаємо людський фактор: хтось щось не так зрозумів, не так оформив, не той наказ видав, не туди поклав документ. Якщо документи оформлені правильно з самого початку і людина має рекомендаційний лист – вона потрапить до тієї частини, яку обрала. Тому ми закликаємо мати рекомендаційний лист з самого початку при відвідуванні ТЦК та СП. Адже добровольців по-іншому оформлюють та обліковують. Але якщо виникають десь непорозуміння, людина може звернутися до рекрутерів по допомогу. А взагалі варто памʼятати, що ви не просто маєте обовʼязки, а як доброволець маєте й заявляти про свої права. Тому, перевіряйте, щоб вас правильно оформлювали, вимагайте від частини, щоб вам допомагали у цьому. Якщо вони цього не роблять – вони порушують закон, ви маєте право це оскаржити.

Звернутися до центру рекрутингу української армії можна за адресою: вулиця Британська, 21, (приміщення ЦНАП).

Графік роботи: з 8:00 до 17:15 з понеділка по четвер, та у п'ятницю з 8:00 до 16:00.

Також отримати консультацію можна за номерами: 096 4358911, 054 2701009, 054 2700063.
 

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: