Завантаження ...

"ЕНЕРА СУМИ" інформує про порядок дій споживачів з електроопаленням

РЕКЛАМА

У період з 1 жовтня по 30 квітня побутові споживачів з електроопаленням розраховуватимуться за окремим тарифом. Це передбачено постановою Кабміну від 31.05.2024 №632. Що варто знати цій категорії клієнтів і хто матиме право на пільгову ціну - розповідаємо у матеріалі.

Для домогосподарств, що обладнані електроопалювальними установками в установленому порядку і використовують до 2000 кВт∙год за місяць, діятиме пільгова ціна – 2,64 грн/кВт∙год. Клієнти, які споживають більше вказаного обсягу, за усі кіловат-години сплачуватимуть по 4,32 грн.

Щоб користуватися пільговим тарифом на електроопалення в осінньо-зимовий період, необхідно належним чином оформити обладнання. Наприклад, кондиціонер в режимі обігріву – не є електроопалювальною установкою. Таким устаткуванням можуть вважатися тільки сертифіковані пристрої заводського виготовлення і електроопалювальне обладнання, на яке розроблені та діють технічні умови, затверджені чинним законодавством.

Крім того, електроопалювальні установки мають бути встановлені відповідно до проєктної документації на об'єкт (житловий будинок) у частині його електрозабезпечення, за умови відсутності іншого виду опалення.

Якщо будинок або квартира обладнані електроопалювальною установкою, інформація про це повинна бути внесена до паспорту точки розподілу. Це додаток до договору з ОСР (обленерго). Усі побутові споживачі, які оформили відповідні документи до 1 липня 2024 року, отримуватимуть рахунки із застосуванням фіксованої (зниженої) ціни. У такому випадку додатково звертатися до постачальника ТОВ "ЕНЕРА СУМИ" або розподільчої компанії АТ "СУМИОБЛЕНЕРГО" не потрібно.

Звертаємо увагу, мешканці багатоквартирних будинків можуть сплачувати за фіксованою (зниженою) ціною на електроопалення тільки у таких випадках: 

  • якщо весь будинок обладнаний електроопалювальними установками в установленому порядку;
  • у разі наявності індивідуального електричного опалення в установленому порядку у споживачів окремих квартир, відокремлених (відключених) від мереж (систем) централізованого опалення (теплопостачання)

Що робити споживачам, які мають електроопалення, але ще не оформили установки?

Щоб підтвердити обладнання житлового будинку електроопалювальною установкою (після 1 липня 2024 року) в установленому порядку, споживач  має керуватися цим алгоритмом дій:

1. Обладнання помешкання електроопаленням відповідно до проєктної документації на об'єкт у частині його електрозабезпечення, за умови відсутності іншого виду опалення.

Проєкт (на всю опалювальну площу приміщення) має містити розрахунки, які підтверджують забезпечення дотримання санітарних норм та умови комфортного проживання.

2. Наявність документів, що підтверджують введення в експлуатацію відповідних установок. Зокрема:
  • технічний паспорт (житлового будинку), в якому в графі "вид опалення" зазначене електроопалення;
  • акт обстеження або допуску на підключення до електричної мережі електроустановки, складений уповноваженим представником ОСР. 

3. Ініціювати внесення інформації про наявність установки електропалення до паспорту точки розподілу. Для цього споживач повинен звернутися із письмовою заявою до оператора системи розподілу (обленерго), до мереж якого приєднаний.

Також необхідно додати копію проєкту електропостачання об'єкта побутового споживача (житлового будинку) та документи, що підтверджують введення в експлуатацію відповідної електропалювальної установки.

 Усе це клієнт подає особисто, через уповноваженого належним чином представника, надсилає поштою або онлайн за допомогою сервісів, запропонованих ОСР.

Протягом 10 робочих днів з моменту реєстрації заяви розподільча компанія надає споживачу підписаний паспорт. Не пізніше наступного дня після його оформлення – інформує постачальника універсальних послуг (ПУП).

ПУП оформлює отриманий паспорт точки розподілу додатком до договору про постачання електроенергії та відображає цю інформацію в особовому рахунку. З 1-го числа наступного розрахункового періоду застосовується фіксована (знижена) ціна на електроенергію в опалювальний період.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: