Завантаження ...

На Сумщині за перше півріччя зареєстровано 116 хворих на кліщовий бореліоз

На Сумщині за перше півріччя зареєстровано 116 хворих на кліщовий бореліоз фото

Про це повідомив лікар-епідеміолог Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб Олександр Черняк.

Для порівняння, за аналогічний період минулого року. в Сумській області зафіксовано майже 100 випадків хвороби Лайма (або кліщового бореліозу). Найвищі показники захворюваності зареєстровані у Сумському, Охтирському та Краснопільсому районах — на них приходиться близько 90 % всіх зареєстрованих випадків цієї хвороби.

Про перші симптоми кліщового бореліозу розповідає лікар – епідеміолог Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб Олександр Черняк.

«На місці укусу кліща через 3-32 доби з’являється невелика червона випукла пляма – еритема, далі вона збільшується у розмірах, тому її називають мігруючою еритемою. Пляма, як правило, має характерний вигляд. Центр її може залишатися червоним, а навколо червоного центру можуть з’являтися кілька кілець (виглядають як бичаче око або мішень). Мігруюча еритема не викликає сверблячки і не болить. Потім може з’явитися лихоманка, головний біль, болі в м’язах. Далі клінічні прояви наростають: вражаються органи опорно – рухової системи, серцево – судинної, нервова. Клінічні прояви у кожної людини різні. Головне, якщо людина помітила в’ялість, недомагання, і це пов’язано з укусом кліща, то потрібно звертатись до сімейного лікаря. Хвороба Лайма виліковна, але в запущеній формі вона може призвести до летальних випадків.»

Не існує стовідсоткової гарантії від укусу кліща. Щоправда, є поради, які значно знизять ризики. Кліщі живуть у високій траві, кущах та на листках дерев. Плануючи відпочинок на природі, потрібні відповідно одягатися. Якомога більше слід захистити відкриті ділянки тіла. Треба пам’ятати: кліщі добре помітні на світлому одязі. Потрапивши на тіло людини, кліщі рухаються знизу до гори і досить повільно. Тому, після прогулянки, слід ретельно оглянути тіло.

Укус кліща – практично не відчутний. Це пов’язано з тим, що він вприскує знеболюючу речовину. Кліща бажано видалити якомога швидше після укусу, тоді він не здатен передати інфекцію.

Під час прогулянки, де можлива зустріч з кліщем, використовуйте спеціальні репеленти, куплені лише в аптеці, на цьому наголосив лікар епідеміолог Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб Олександр Черняк.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: