Завантаження ...

Що сум'яни хочуть сказати владі – ми спитали

Що сум'яни хочуть сказати владі – ми спитали фото

Захищеність Сум від ворога, рівень життя, екологія та допомога ЗСУ – такими питаннями переймаються містяни сьогодні.

Цього тижня журналісти MISTOSUMY мали завдання із зірочкою – знайти охочих говорити про місцеву владу. Виявилося, це вже й не так легко: багато людей відмовлялися відповідати та фотографуватися. Та все ж нам вдалося відшукати тих, хто погодився відповісти на питання:

 «Якби у Вас була б можливість звернутися до місцевої влади, що б Ви сказали?»

Матвій, студент:

– Не просто відповісти на це питання, адже єдина проблема зараз – це війна. Коли в тебе над головою літають ракети, важко перейматися через якісь дрібниці як подорожчання палива або відключення світла. Місцевій владі хочеться побажати свідомості та мудрості при прийнятті рішень, допомагати та піклуватися про наших хлопців, що нас захищають.

Ганна, вчителька:

— Одне питання, щоб війна закінчилась. З огляду на те, що в країні війна, я не звертаю уваги на дрібні негаразди, коли сміття не вивезли, або ямку якусь не залатали. Зараз є більш вагомі проблеми, які потребують вирішення. Я пенсіонерка, і за 2 роки війни пенсію мені ні разу не затримали, платять завжди вчасно, світло, тепло та вода  в нас завжди є. Так були деякі перебої, але зовсім без нічого ми не лишалися, навіть під час інтенсивних обстрілів. Звичайно, це все незручності, але коли згадаєш як там нашим хлопцям в окопах… У них немає ні світла, ні води, ні тепла, а вони продовжують мужньо захищати нас. Я вдячна владі за те, що критичних побутових проблем у нас немає, вже третій місяць літа, а в нас і гаряча, і холодна вода є, світло є. Коли починають критикувати Обленерго, то я не розумію чому ніхто не каже, що це винна росія, яка обстрілює енергетичну інфраструктуру, і це стосується критики всієї влади. Людина не донесла якийсь папірець до смітника, кинула, а винен президент, тож коли критикуєш когось, в першу чергу, треба починати з себе. Також хочу подякувати комунальним службам, енергетикам, які постійно працюють для того, щоб ми жили комфортно. Нашим пріоритетом повинна бути допомога нашим захисникам, а не лаяння влади.

Ярослав, студент:

— Мене найбільше хвилює те, що люди почали забувати про потреби ЗСУ, стали менше допомагати та донатити. Нашим військовим потрібна потужна підтримка, тільки так ми переможемо. І це проблема не тільки громадян, але й можновладців. Владі потрібно запроваджувати благодійні заходи, які будуть звертати увагу на необхідність допомоги нашим військовим, а в ідеалі й збирати кошти. Та й сама влада не повинна стояти осторонь, а виділяти кошти з бюджету. Тільки допомагати треба не заради піару, як робиться, а дійсно допомагати.

Богдан, автомобіліст:

— Звертаючись до влади, хочу побажати, щоб вони звернули увагу на економічну ситуацію в регіоні. Паливо дорожчає, продовольчі товари дорожчають, комунальні, а зарплатня на тому ж рівні. Важко жити у Сумах, під обстрілами, ще й за київськими цінами. Не розумію чому для ВПО є допомога, яка їм безсумнівно потрібна, але люди які постійно знаходилися під обстрілами допомогу не отримують, щобільше, стикаються з постійними підвищеннями цін на речі першої потреби. Тож хочу звернути увагу влади на добробут сумчан. 

Деякі містяни погодилися на опитування, але відмовилися фотографуватися.

Валерій, юрист: 

— Хотілося б отримати розʼяснення щодо захисту міста та області. Чи гарантують органи місцевої та обласної влади якість фортифікаційних споруд та систем протиповітряної оборони? Які заходи зробила наша влада для захисту Сумщини за ці два роки? Скільки на це виділила коштів і як перевіряла  оборонні споруди та що робила для покращення ППО в регіоні.

Олександр, містянин:

— Якщо чесно, то немає позитивних моментів. Як на рівні влади всієї України, так і на місцевому рівні, владі не вистачає порядності щодо власних громадян, треба робити все для безпеки та комфорту громадян, а не навпаки. Владі бажаю ставитись відповідальніше до своїх обов’язків і тоді всі питання, які вони мають вирішувати, будуть вирішуватись набагато швидше і якісніше.

Ксенія, підприємиця:

— Мене турбує, мабуть, одне із не популярних питань зараз. Але я вважаю, воно дуже важливе – це екологічний стан міста. Він і до війни бажав кращого, а зараз, коли вся увага сфокусована на війні, люди ще менше почали думати про це. Одна з глобальних у місті проблем - стан річки Сумка, яка протікає центром міста. Вона вже на 90%, мабуть, складається з нечистот, які зливають деякі мешканці приватного сектору. Питання щодо очищення Сумки не раз підіймалося, але конкретних дій я не побачила: річка продовжує заростати очеретом, наповнюватися сміттям та нечистотами. Це все негативно впливає на наше здоровʼя. Також мене хвилює кількість сміттєзвалищ у місті, але тут, я вважаю, багато залежить і від мешканців. Як на мене, Суми досить брудне місто і треба частіше владі заохочувати містян, щоб покращити його стан – організовувати толоки, наприклад.


Нікіта Зіборов
Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: