Завантаження ...

У Сумах провели ветеринарну екскурсію для школярів

У Сумах провели ветеринарну екскурсію для школярів фото

У сумській ветклініці відбулася екскурсія для дітей. Маленьким відвідувачам розповіли усе про роботу ветлікаря: від огляду чотирилапого пацієнта до порятунку його життя.

«Наша головна мета – це показати маленьким сум’янам, що лікар – це не про біль, а про професійність та підхід. Як педіатри шукають підхід до дітей, так і ветлікарі до тварин» - розповідає Андрій Клєцов, організатор заходу та керівник ветклініки «ВетДопомога». Він проводить екскурсію вже 7 рік поспіль, аби розповісти дітям більше про професію лікаря ветеринарної медицини.

На фото Андрій Клєцов, керівник та лікар ветклініки «ВетДопомога»
 

Подорож по ветклініці почалася з оглядової кімнати, де лікарі роблять огляд пухнастиків. Школярі та школярки могли самі послухати стетоскопом як б’ється серце, а за допомогою УЗД та допомоги Андрія – подивитися на власні судини на екрані обладнання. Увесь цей час, керівник «Ветдопомоги» розповідав, як вони оглядають тварин, як роблять УЗД та для чого. Наступною зупинкою стала кімната, де проводять процедури, такі як грумінг, вичісування тощо.

Однією локацією, яка найбільше сподобалася майбутнім спеціалістам стала маніпуляційна, де лікарі проводять аналізи чи роблять анестезію. Діти мали змогу подивитися на власне волосся під мікроскопом. У передопераційному приміщенні затрималися недовго, однак школярі та школярки побували в операційній та побачили, які ж інструменти використовують лікарі. Окрім того, не тільки слухали, дізнавалися, а й самі спробували себе у якості хірурга.

 

Ми також запитали учасників про їх враження після закінчення екскурсії.

Вікторія, мама Єлисея, одного з учнів

«Коли нам запропонували сходити на таку екскурсію, я була тільки «за», бо Єлисей дуже любить тварин і хотілося йому показати не лише зовнішню картинку, а й те, як це все виглядає всередині. Ми коли приносимо нашого кота до ветклініки, то син навіть не хоче віддавати його, бо думає, що йому зроблять боляче, хоча й пояснюємо, що йому тут такого не зроблять. До того ж є довіра як до клініки, бо знайомі з нею, так і до вихователя, Юлії Олексіївни».

Юлія Олексіївна, директорка простору «Friendly Space»

«Насправді ми – літній табір і кожного тижня у нас різна тематика. Минулого тижня була саме про тварин, бо хотілося розповісти про ту велику кількість покинутих котів та собак, які потребують нашої уваги. Ми вже ходили до котячого притулку й от сьогодні прийшли до ветклініки, щоб діти побачили, де тварин лікують та допомагають їм. Таким чином хочемо, так би мовити, «привити» любов до наших чотирилапих друзів та бажання піклуватися про них».

На фото Юлія Олексіївна, директорка та вихователька «Friendly Space»
Фото Наталії Біловол, журналістки MISTOSUMY.com
 

Іван, школяр

«Мені дуже сподобалася сьогоднішня екскурсія, я дізнався багато чого цікавого. Як це все відбувається та які етапи можуть проходити обслідування тваринок. Найбільше запам’яталася операційна та те, які прилади використовують для неї».

На фото Іван, школяр
Фото Наталії Біловол, журналістки MISTOSUMY.com
 

Марія, школярка

«Сьогодні була дуже цікава екскурсія. Мені запам’яталося найбільше те, як ми дивилися у мікроскоп, бо там усе виглядає не так, як ми бачимо без нього. Також сподобалося слухати серце й спостерігати за тим, як роблять УЗІ та що бачать на екрані лікарі».

На фото Марія, школярка
Фото Наталії Біловол, журналістки MISTOSUMY.com
 

За словами організатора заходу у зв’язку з війною зменшилися кількість фахівців у будь-якій сфері й саме такі ознайомчі екскурсії допомагають розвитку та створюють зацікавленість дітей до ветеринарної медицини. Вони проводять безоплатні екскурсії для усіх дітей будь-якого віку, однак найстарші, які завітали до них були у 8 класі.

На фото Андрій Клєцов зі школярем
Фото Наталії Біловол, журналістки MISTOSUMY.com

- Я можу назвати це невеликим рекрутингом школярів до ветеринарної медицини. Спочатку вони приходять, ознайомлюються з усіма аспектами роботи ветлікаря й вже мають хоча б якесь уявлення про професію. Я впевнений, що хтось з тих дітей, хто приходить на такі екскурсії, у майбутньому стане ветеринарним лікарем. Головне, це повинно бути не примусово, а у задоволення. Ти повинен сам хотіти допомагати тваринам, рятувати їх, любити. Тому й хочемо показати дітям, що лікар – це не про біль, а про професійність та підхід до кожного пацієнта, - розповідає Андрій.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: