Завантаження ...

Російська пропаганда поширює фейк про мобільні крематорії на Сумщині

Російська пропаганда поширює фейк про мобільні крематорії на Сумщині фото

У мережі з'явилася чергова російська дезінформація про нібито масове завезення мобільних крематоріїв на територію Сумської області. За цією версією, українська влада планує за допомогою цих крематоріїв знищити тисячі тіл загиблих військових.

Цей фейк активно поширюється в російськомовних Telegram-каналах і супроводжується фотографіями, зробленими в зимовий період. Тема використання мобільних крематоріїв українською армією активно використовується російською пропагандою з початку повномасштабного вторгнення.

Раніше вже лунали подібні заяви про завезення великої кількості крематоріїв з Німеччини, а потім зі Швеції та Італії. Однак жодне з цих тверджень не знайшло свого підтвердження.

Насправді ж, саме російські окупанти активно використовують мобільні крематорії для приховування слідів своїх злочинів. Так, у квітні 2022 року Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомляло про роботу 13 мобільних крематоріїв у тимчасово окупованому Маріуполі. Випадки використання таких крематоріїв також фіксувалися на території Чернігівської області та у місті Новоайдар Луганської області.

Таким чином, поширюючи фейки про використання мобільних крематоріїв в Україні, російська пропаганда намагається перевернути реальність і звинуватити у своїх злочинах українську сторону.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: