Завантаження ...

Чому перекуси – це зло: розповідає сумська нутриціологиня

Чому перекуси – це зло: розповідає сумська нутриціологиня фото

«Часті перекуси експлуатують нашу підшлункову залозу і пошкоджують шлунковий тракт. Тобто наш шлунок постійно працює без відпочинку», - розповідає Оксана Анцибор, сумська нутриціологиня. Які продукти потрібні для продуктивної роботи мозку, а які нам шкодять – дізнавайтеся у нашому матеріалі.

Оксана Анцибор – сумська нутриціологиня, яка розповість нам, які продукти потрібно вживати для мозку, скільки разів потрібно їсти на добу та як розподіляти білки, жири, вуглеводи, клітковину між прийомами їжі.

На фото Оксана Анцибор, сумська нутриціологиня
 

Які продукти повинні переважати у нашому раціоні

- Коли ми говоримо про розумові здібності, усі думають про мозок, а він складається на 60% з жиру. І логічно, що для його активної та продуктивної роботи потрібні жири, однак і вони бувають різні, - починає розповідати Оксана.

«Правильні» жири – це жири з цільних продуктів, особливо тваринного походження, наприклад, яйця, жирна риба. Для мозку як немовлят, так і до людей похилого віку важливий лицетин, речовина, яка входить майже до кожної мембрани нашого організму, які складаються з жирів. Тому першим, важливим продуктом нашої тарілки повинні бути яйця. Це цільний продукт у якому міститься велика кількість поживних речовин, протеїн та жиророзчинні вітаміни. Окрім того, він доступний людям з будь-якими вподобаннями.

- У природному середовищі лицетин знаходиться у жовтку яєць. Однак їсти потрібно не тільки саме серединку, а й білок, бо яйце – це продукт, у якому є всі вітаміни, які необхідні для розвитку нового життя. Також, для продуктивної роботи мізків підходить риба дикого вилову (кета, горбуща тощо), риба холодних морів (оседелець, скумбрія, сардини) та сало домашнього походження, - розповідає нутриціологиня.

Скільки разів потрібно їсти на добу та що?

- Найкращий раціон харчування – це трьох разове та чотири рази для дітей. Для дорослих оці маленькі перекуси – це зло. Вони експлуатують нашу підшлункову залозу і навантажують шлунковий тракт. Тобто наш організм не відпочиває взагалі, а постійно щось перетравлює, - наголошує нутриціологиня.

Загальні рекомендації, що найкраще їсти протягом доби (якщо немає захворювань):

  • Сніданок: білки (наприклад, яйця), жири (горіхи), клітковина (сирі овочі та 1 фрукт).
  • Обід: вуглеводи, білки та небагато жирів (плов, риба з овочами тощо).
  • Вечеря: індивідуально обирає собі кожен, залежно від того, що їв за добу (наприклад, тушковані овочі, хумус).

- Багато хто вечеряє йогуртом чи кисломолочним сиром, але я проти усієї молочної продукції. Склад того ж молока – це казеїн (білок), молочний жир та лактоза. Останнє – це взагалі клас, лактоза – це молочний цукор, але чому у нас існує таке явище як «непереносність молока»? Чому почала набувати популярності безлактозна продукція? Лактозу розщеплює фермент лактаза (фермент, який розщеплює молочний цукор). Ще задовго до нас, коли перші люди тільки починали своє існування, у них не було ферменту лактаза. І через те, що вони почали споживати коров’яче молоко, у них організм почав потихеньку виробляти оцей фермент. Тому у 50% населення планети просто генетинно не виробляється фермент лактази, - розповідає нам Оксана.

Як розповідає нутриціологиня, популярні смузі – це також не найкраща їжа для нашого шлунку. Адже, ви їсте вже перемелену продукцію, а не цільну і їжа не встигає обробитися слинними ферментами, як при звичайному жуванні, відповідно погано перетравлюється далі по ШКТ

 

Що потрібно виключити з нашого раціону?

  • Продукція, яка містить глютен (манка, кускус, булгур, спельта, дурум, борошно, овес тощо)
  • Молочна продукція (окрім вершкового масла)
  • Рафіновані рослинні олії

- Рафінована олія – це олія, яка виготовляється з використанням розчинника «гексану», який, у свою чергу, виробляють з сирої нафти. Окрім того, вона може бути дезодорована, тобто коли її робили, вона настільки віддавала неприємний аромат через гексан, що її дезодорували, - розповідає фахівчиня.

А які ж каші корисні для нашого організму:

  • Зелена гречка
  • Пшоно
  • Рис
  • Кіноа

Чи легко сум’янам вносити зміни у свій раціон харчування?

- Ні, зовсім ні. Навіть мені це було напочатку складно, я до цього йшла роками. Щоб внести зміни у своє життя – потрібно від чогось відштовхнутися або ж зустрітися з неминучим. Нам же як легше? Прийшов до лікаря, він дав пігулку й все, ти здоровий, але це не так працює. І люди звикли займатися харчуванням вже тоді, коли мають якийсь діагноз, а не профілактично. Наприклад, ви звикли їсти щодня зранку каву й тістечко, і якщо ти цього не зробиш – то будеш почувати себе погано, хоча це не так і усе в нашій голові.

Приєднуйтесь до наших сторінок в соцмережах і слідкуйте за головними подіями: